reklama

Tak som zakomplexovaná alebo pyšná???

Ani Kristus nehľadal záľubu sám v sebe. Rim 15, 3

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Vedeli ste o tom, že byť pýšný, to neznamená iba byť narcis, mať sa rád, a vo všetkom hľadať svoj prospech? Že rovnako pýšná je sebaľútosť, točenie sa okolo vlastnej nemožnosti, falošná pokora.
Pýcha totiž vždy nesie jeden spoločný menovateľ. Dotyčný nešťastník sa stále točí okolo seba.
U niekoho diabol uspeje tým, že neustále upriamuje jeho pozornosť na jeho úspechy, krásu, a podobne. U druhého toto nefunguje, pretože si sám sebou možno nie je až taký istý. U toho použije opačnú taktiku – bude ho upozorňovať na jeho nemožnosť, neschopnosť, hlúposť, škaredosť, skrátka využije každú jednu nedokonalosť. U niekoho sa mu darí oboje – jedno v úspešných dňoch, druhé v tých menej úspešných – to je asi aj môj prípad.

Cieľ je naplnený. Točíme sa okolo seba. A je vlastne jedno, či sa máme radi, alebo sa nemáme radi.
Diabol je zvrchovane spokojný, kým je to s nami tak, pretože dobre vie, že vtedy nie sme schopní vidieť ďalej, než na špičku svojho nosa, že druhí sú až ďaleko za nami, čo sa týka množstva našej pozornosti, pretože musíme najskôr predsa riešiť svoje starosti...

A nevymotáme sa, pokiaľ neprídeme k momentu, že naša hodnota spočíva v tom, že sme Bohom chcení a že jeho láska je dar. Dar nezávislí na našich kvalitách / nekvalitách. Nie sú dôležité zlyhania, nie sú dôležité úspechy. Veď on si nás zamiloval, dokonca zomrel za nás vtedy, keď sme boli ešte hriešni. V tomto kontexte odpadajú ľudské ohľady, zásluhy a akékoľvek vyvyšovanie. Poznanie, že Božia láska je darovaná, aby sa nikto nevystatoval, má priviesť oboch – i toho, kto sa má rád príliš, i toho, kto sa na seba pozerá príliš kriticky k vedomiu, že je milovaný nie preto, aký je, ale preto, že je, že bol chcený, že Boh ho stvoril, pretože túžil po ňom – v tom tkvie jeho hodnota.
To, že nás Boh miluje, že si môžeme byť istí jeho láskou, neznamená, že je s nami spokojný, že netúži po tom, aby sme rástli, že nechce, aby sme sa stávali viac podobnými jemu. Znamená to, že ho trápi, ak sa dobrovoľne ženieme dolu vodou... Druhá strana mince je, že jeho láska je dokonalá, a jej veľkosť alebo hodnota sa nemení podľa toho, ako sme úspešní alebo neúpešní. Jeho láska nie je podmienená jeho spokojnosťou s nami. Jeho láska je podmienená jeho rozhodnutím pre nás. Všetko ostatné je dané mierou našej spolupráce s ponúkanou milosťou.

Božie slovo nás učí "vo všetkom neprestajne vzdávať vďaky Bohu." Nikdy nesmieme zabudnúť ďakovať mu za všetko, pretože ak to prestaneme robiť, už je tu priestor, aby nás diabol ťahal poďakovať si, ako sme to dobre zvládli sami, bez Boha (veď to chcela už Eva a Adam) – a bude nás povzbduzovať, aby sme to urobili rovnako aj na budúce – veď prečo by sme sa mali s niekým (hoci by to bol Boh) deliť o svoje úspechy? Veď náš vlastný úspech nám predsa najviac pozdvihne sebavedomie. Pravda však je, že bez nič nemôžeme urobiť (nič trvalé, dobré a milé Bohu).

Ten, ktorý klame od počiatku nám ponúkne tešiť sa z úspechov, ako by boli naším dielom, ponúkne zúfať nad našimi neúspechmi, ako keby mali moc odlúčiť nás od Božej lásky. Ponúka nám to, čo je nám prirodzené, čo je prirodzené našej padlej prirodzenosti. Ťaží z toho, k čomu máme sklon. Nebude človeka, ktorý sa má rád, fandí si, presviedčať, že je na nič. Ani nebude človeka, ktorý má o sebe slabú mienku presviedčať, že je viac než ostatní. Iba ak by videl, že sa mu to podarí ľahko :) Inak pôjde po tom, čo ti je prirodzené – tak si na to daj pozor, aby ťa nechytil v tvojej vlastnej slabosti, pretože Boh má pre teba pripravenú milosť to zvládnuť, ibaže potrebuje tvoju spoluprácu...

Tak sa i ja učím, ako byť ako Kristus, ktorý ako hovorí písmo "nehľadal záľubu sám v sebe." Rim 15, 3. Iste to neznamené, že sa nemal rád. Znamená to len, že napriek tomu, že by mu to všetko patrilo, nikdy sám sebe nepripisoval prílišnú dôležitosť. Ak by bol sám pre seba dôležitý, nikdy by sa neobetoval. Vtedy totiž musia byť pre teba dôležitejší tí, kvôli ktorým to robíš.


Jana Guričanová

Jana Guričanová

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žiť naplno pre mňa znamená vďačnosť za najmenšie veci, za každú pozornosť, priateľstvo, slovo, či povzbudenie, ale aj za ťažkosti, komplikácie, trápne, či úsmevné chvíle. Tí, ktorých stretám robia obyčajné dni neobyčajnými. Krok za krokom :) vpred. Zoznam autorových rubrík:  Keď je život veselýKeď sa zamyslím ...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu