reklama

LABORATÓRIUM - absurdity ochrany zvierat

Keďže dlhodobo mapujem našu aj svetovú vedu v rubrike Laboratórium, ktorá už roky vychádza v literárnom mesačníku Slovenské pohľady (na literatúru, umenie a vedu), rád by som vám predstavil to najzaujímavejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Dnes to bude o absurditách ochranárstva za každú cenu.

Vtáci nad ľuďmi?

 Vedci sú platení touto spoločnosťou nielen, aby objavovali, ale aj aby varovali. A tak už desaťročia počúvame o hrozbe vyhynutia určitých druhov a potrebe ich chrániť. Aj tú najlepšiu myšlienku však dokáže spotvoriť byrokrat. A tak sme na jeseň zase zaznamenali nálety veľkých kŕdľov škorcov (lat. Sturnus vulgaris) na naše vinohrady. Práve dozrievajúce hrozno dokážu v priebehu pár minút odzobať na stopku a vinárom ostávajú po celoročnej námahe len oči pre plač. A keďže škorce sú chránené, obrátili sa na Ministerstvo životného prostredia so žiadosťou ich odstrelu. Veď na Slovensku je evidovaných až 400 000 – 800 000 ich hniezdiacich párov, takže vyhynutie im naozaj nehrozí. Plašenie delobuchmi ich neodrádza, siete ich nezastavia. A odpoveď ministerstva? Zriadia komisiu! Namiesto riešenia budú zasadania a dumky, ktoré už dopredu odsúdili najnovšiu úrodu hrozna na odpis. A keď sa chcete pýtať tých, čo na takúto bizarnú ochranu vtákov najviac tlačia, teda na Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko, zistíte, že žiadne ich telefónne číslo nefunguje. Ako keby boli v ilegalite. Ale ich nátlak má aj ďalšie absurdné následky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ako každé hnutie, aj toto začína dobrými predsavzatiami – ochranou vtákov v mestách.

 Majú na to aktuálnu zámienku, lebo zatepľovanie domov pripravuje hlavne dážďovníky a netopiere o ich hniezda. Na podporu ich užitočnosti sa, ako obvykle, používajú argumenty, ktoré preháňajú, ako sa dá. Tak napríklad párik dážďovníkov vraj za deň zlikviduje 20 tisíc komárov. No, preboha, kde by sme nabrali v normálnom lete toľko komárov? A keby aj, tak za osem pracovných hodín by jeden taký dážďovník musel v letku chytiť dva komáre za minútu. Výkon na úrovni Supermana.

 Ďalším argumentom proti následkom zatepľovania bytového fondu je tvrdenie, že tieto vtáky tým prichádzajú o svoje „prirodzené úkryty“. V skutočnosti ich prirodzené úkryty boli vždy na skalách a u netopierov v dutinách tých skál. Do mesta sa nasťahovali, lebo sa im tu ľahšie loví a majú menej nepriateľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Potiaľ všetko, aj keď s výhradami, v poriadku. Ale keď sa toto nadšenectvo preklopí do formalizovaných zákonov a nariadení, čelíme odrazu skutočnému Kocúrkovu. Pod hrozbou mastných pokút si pred dokončením zatepľovania domu musíte povolať takéhoto nadšenca. A na čo všetko takýto amatér príde, nad tým ostáva rozum stáť. Ak sa vo vašom obytnom dome zjavil netopier pred desiatimi rokmi, to je argument pre nadšenca, aby vám predpísal celý zástup povinne vybudovaných perspektívnych netopierích obývačiek. Teda dier v novej fasáde, veď, čo keby sa ten netopier vrátili! S dážďovníkmi to majú títo amatérski profesionáli ľahšie, spočítajú ich hniezda. Ale nečudujte sa, ak započítajú aj tie dávno opustené a rozpadnuté!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 A výsledok? Úplne nová fasáda má diery, do ktorých sa aj tak žiadny vták nenasťahuje. My máme byt pod strechou a celé roky sme mali lastovičie hniezda rovno nad oknom z kuchyne. Po zateplení nepomohli ani umelé lastovičie hniezda. Odsťahovali sa nielen z nášho domu, ale zmizli aj zo všetkých okolo. No a čo? To tu naozaj musí zasa prísť vojna alebo mor, aby sme si ujasnili, čo sú skutočné priority? Ľudstvo malo vždy Mesiášov, ale tí sa až donedávna starali o to, aby sa do neba dostali ľudia. Tí dnešní ľudia na ostatných ľudí kašlú, asi boli v minulom živote netopiermi.

 A tak obyvatelia nášho sídliska zažili novinku (a to tu žijem už viac ako polstoročie!) – operených teroristov. Konkrétne to boli mláďatá sovy Myšiarky ušatej, ktoré síce vyleteli z hniezda, ale ešte si otvárajú na rodičov papuľu, aby ich kŕmili. A tak máme márne zákonom predpísaný nočný pokoj, pretože sa celé noci ozýva sídliskom písk – písk – písk. Celú noc, každú sekundu v notorickom opakovaní, do úmoru a znovu: písk – písk – písk. A skúste na nich siahnuť! Hneď sa na vás vrhne nejaký záchranca-vtáčkar, čo bol v minulom živote sovou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Ako už vieme, dopátrať sa organizácie týchto nadšencov a vysvetlenia ich počínania, je prakticky nemožné. Takýto nadšenec vám je úradne pridelený jeden, ostatní nadšenci s ním držia, ako jeden klan, a ešte ho musíte povinne za ten amatérsky výkon aj zaplatiť. A pri tom odborníci ornitológovia živoria na univerzitách a v Akadémii za nízke platy a iste by radi uplatnili svoje skutočne odborné vedomosti za primeranú odmenu. Ale to sa nedeje. Scénu ovládli amatérski záchrancovia sveta – toho vtáčieho…

Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  328
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu