reklama

LABORATÓRIUM – liečba slovom

Keďže dlhodobo mapujem našu aj svetovú vedu v rubrike Laboratórium, ktorá vychádza v literárnom mesačníku Slovenské pohľady (na literatúru, umenie a vedu), rád by som vám predstavil to najzaujímavejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dnes to bude o javoch, ktoré veda registruje, ale nevie vysvetliť.

Aj slovo lieči?

 Veda sa nevie vysporiadať s nevysvetliteľnými javmi, čo by vedcov asi veľmi netrápilo, keby nešlo o ľudské zdravie. A jeho zlepšenie, či záchrana života sa považuje za jeden z najväčších výdobytkov modernej vedy. Aj preto boli všetky ne-vedecké, svojpomocné metódy liečenia za komunistickej vlády tvrdo potláčané. Nepodarilo sa však napriek tomu potlačiť fakt, že liečiť sa dá aj slovom. Veď ako inak by mohol fungovať vede dobre známy „placebo efekt“, kedy pri pokusoch aj prázdne kapsuly s neškodnou látkou majú dokázateľne pozitívny účinok na pacientov, ak sa im povie, že obsahujú nový liek.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Po páde komunistického experimentu s „vládou ľudu bez ľudu“ sa u nás opäť rozmohlo liečiteľstvo s nejasnými a nie vždy pozitívnymi výsledkami. Na to vehementne upozorňoval ako predseda České akademie věd prof. Rudolf Zahradník, ktorý sa až fanaticky staval proti všetkým formám liečiteľstva neprebádanými a vedou nevyjasnenými metódami. U nás sa teda ustálil pohľad na liečiteľstvo, ako na akúsi záložnú formu záchrany zdravia, keď všetky ostatné formy zlyhajú. Ale existujú krajiny, kde je liečiteľstvo považované za rovnocenné s oficiálnou medicínou. A jedným vo svete známy centrom takéhoto liečiteľstva je indonézsky ostrov Bali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 V Indonézii obecne sa aj od veľmi solídnych biznismenov, či diplomatov dozviete, že je možné ovplyvňovať počasie tak, že konkrétnu náboženskú alebo spoločenskú udalosť nebude rušiť dážď. Dá sa to dokonca objednať u zariekavačov počasia, ale neodporúča sa to zneužívať. O rukolapných úspechoch liečiteľov mi osobne rozprával Gusti Ayuba Dalem, ktorý vedie na Bali turistickú agentúru a staral sa o našu medzinárodnú novinársku výpravu. Vopred dodáva, že to nevylučuje klasickú liečbu západného typu, ale miestni obyvatelia nemajú dobré skúsenosti s úrovňou miestneho zdravotníctva a niektoré zákroky si ani nemôžu dovoliť. On sám podstúpil liečenie pri neznesiteľnej bolesti, ktorá pominula pri návšteve liečiteľa. Opísal nám aj príklad zásahu liečiteľa presláveného po celom ostrove. Ten pomohol v prípade, keď ho navštívil lekár, ktorého syn utrpel úraz hlavy a po operácii mu kolegovia otca odporučili ukončiť vysokoškolské štúdium, aby sa vyhol komplikáciám. Vďaka liečiteľovi štúdium nielen dokončil, ale aj dosiahol doktorát práv. Na našu otázku, či by sme sa s tým liečiteľom mohli stretnúť, odpovedal, že by to bolo zbytočné. Tento liečiteľ medzičasom stratil liečivú silu a teraz sa živí ako obyčajný masér. A to je tá večná dilema. Áno, na tomto svetoznámom ostrove sú vychytení liečitelia a propagujú ich aj rôzne web-stránky, len treba vedieť, že tí praví nesmú požadovať peniaze a už vôbec nie podľa cenníka. A tak budeme musieť nechať tie zázračné prípady vyliečenia pre domácich a ich ničím nepotvrdené legendy o sile liečivého slova...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Mimochodom, MUDr. Jaroslav Hovorka, ktorého som mal tú česť poznať osobne, hlásal, že najlepší lekár je ten, s ktorým sa pacient len porozpráva a už sa cíti lepšie. MUDr. Hovorka bol propagátorom akupunktúry v spoločnom štáte Čechov a Slovákov, ktorú praktikoval aj na takých vážených pacientoch, ako bol generál Ludvík Svoboda alebo komik-filozof Jan Werich.

Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  328
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu