reklama

LABORATÓRIUM – Obava z očkovania

Keďže dlhodobo mapujem našu aj svetovú vedu v rubrike Laboratórium, ktorá vychádza v literárnom mesačníku Slovenské pohľady (na literatúru, umenie a vedu), rád by som vám predstavil to najzaujímavejšie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Dnes to bude o očkovaní.

Požehnanie alebo hrozba?

 V našej verejnosti dlhšie prebieha živá diskusia o tom nakoľko je očkovanie nebezpečné. Pochybnosti podporilo aj rozhodnutie filipínskej vlády zastaviť masívnu očkovaciu kampaň proti horúčke dengue a vláda požiada francúzskeho výrobcu, spoločnosť Sanofi Pasteur, o vrátenie približne 59 miliónov eur, ktoré jej vyplatila za očkovací program proti horúčke dengue.

 Aj naši občania sa živo zaujímajú o cudzie látky, ktoré im ľudia v bielych plášťoch pichajú do tela. Na rozdiel od MUDr. Juraja Mesíka, experta Svetovej banky, si nemyslím, že by sme nemali právo pýtať sa, ako to vlastne je. Mesík a jemu podobní nás považujú za stádo nehodné vlastnej úvahy a v duchu inžinierov ľudských duší z čias komunizmu nás považujú za príliš nehodných a nerozumných, aby sme rozhodovali o svojom zdraví a osude. Pre nich je vďaka tejto pokrútenej logike samozrejmé, že oni výlučne rozhodujú, čo je pre nás dobré a čo zlé a ich rozhodnutia v tomto smere nemáme zbytočne spochybňovať otázkami. Len to dokazuje, že zjednodušené komunistické myslenie si osvojujú aj vlajkonosiči jedinej pravej demokracie. Pritom, naopak, demokracia stojí na práve na otázky a povinnosti ich dôveryhodne zodpovedať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Šokujúce pre mnohých z nás totiž je, že povinné očkovanie proti banálnej chrípke naozaj môže priviesť pacientovi smrť, v lepšom prípade závažné zdravotné komplikácie. To priznáva aj zástanca povinného očkovania MUDr. Peter Ondo-Eštok, ale vzápätí dodáva, že „škandalizácia... očkovaní protichrípkovou vakcínou, nie je na mieste. O to viac, ak v dôsledku komplikácií ´bežnej´ chrípky zomrie vo svete ročne až pol milióna ľudí...“ No to je ďalšia šokujúca správa – takže aj bežná chrípka ešte i dnes zabíja?

 O tom, ako sa zámerne vyvolaná panika z údajných pandémií, ktoré nikdy nenastali, dobre speňažuje, som už písal. Medzičasom sa však potvrdilo úmrtie trojmesačného dieťatka na Orave, ktoré 28-ročná matka dáva jednoznačne do súvislosti s očkovacou vakcínou. Farmaceuti to odmietajú, no nedávno ju predsa, vraj preventívne, stiahli z obehu. Tu je oficiálne vyhlásenie (cit. Valéria Pernišová): „Pri kvalitatívnej kontrole výrobného prostredia, v ktorom sa vyrábali niektoré komponenty vakcíny, bola zistená mikrobiálna kontaminácia. Napriek tomu, že nejde o priamy nedostatok v kvalite lieku, nariadil štátny ústav z preventívnych dôvodov stiahnutie uvedenej šarže lieku Infanrix Hexa z úrovne zdravotníckych zariadení“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nemáme tu dosť priestoru, aby sme úskalia vakcín podrobne a odborne rozobrali, ale môžeme citovať špecializovanú vedeckú redaktorku renomovanej tlačovej agentúry Reuters, Kate Kelland, ktorá v januári 2013 upozornila, že až 800 detí v Európe trpí na následky narkolepsie, poruchy spánku a správania potom, čo boli preventívne očkované proti prasacej chrípke H1N1, ktorej pandémia nikdy nenastala, Ale výrobca GlaxoSmithKline nazval svoju vakcínu naozaj marketingovo Pandemrix. A tú si nechalo v rokoch 2009-2010 naočkovať viac ako 30 miliónov občanov zo 47 krajín. Najviac na to doplatili deti vo Švédsku, kde sú na vlastnú škodu tak uvedomelí, že uveria každej preventívnej propagande.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Základnou otázkou však nie je, či očkovanie škodí a môže mať následky (samozrejme, môže, len jeho propagátori to zľahčujú tým, že len výnimočne), ale to, že zvlášť u chrípky očkovanie vôbec nemusí byť! Veď ďaleko podstatnejšia je prevencia a starostlivosť o vlastnú dobrú zdravotnú kondíciu a tým aj imunitu. Vôbec by sme nemuseli hovoriť o luxuse očkovania proti chrípke, ak by to nenahrávalo zjednodušenému, mechanickému chápaniu tých, ktorí si myslia, že ľudský organizmus je len stroj, ktorý stačí raz za čas premazať najnovším farmaceutickým vynálezom a keď si priplatíme, ozdravieme hneď a bez námahy. Takéto skratky sú slepými uličkami v boji o ľudské zdravie. Očkovanie je barlička, ktorá môže osudovo zlyhať...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Nevídaná a v histórii najkurióznejšia vojenská vzbura uspela na prelomu rokov 2009-2010. Časť vojakov armády ČR sa ostro vzoprela rozkazu náčelníka štábu, aby očkovanie proti chrípke povinne podstúpilo 16 000 vojakov vrátane časti civilných zamestnancov rezortu. V prípade civilistov to bolo sporné aj podľa niektorých právnikov. Ale hlavne sa po prvý krát potvrdilo, že o prikázané dobro nestoja ani inak disciplinovaní vojaci. Od novembra 2009 sa do ČR doviezlo 280 000 vakcín z objednaného počtu jeden milión prípravkov. Očkovanie do prvej dekády februára podstúpilo iba 63 559 osôb. Väčšia českých občanov vakcináciu proti fantómovej hrozbe prasačej chrípky odmietla.

Gustáv Murín

Gustáv Murín

Bloger 
  • Počet článkov:  328
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Vraciam sa na tento blog a verím, že tak opäť stretnem starých dobrých známych a aj nových čitateľov. Aj keď tento blog je všemožne aj nemožne filtrovaný, takže ho určite nenájdete vo Výbere :( Zoznam autorových rubrík:  KrimiMédiáCivilizáciaBratislavaDlhovekosťCestyRádioaktívni - doplňujúce textPolitikaJazykové hlavolamyRovnoprávnosťParadigmy zdraviaNezaradenéPartnerské vzťahy a rodinaKultúraČo sa deje

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu