reklama

Filozofia minimalizmu

Plne sa stotožňujem s chronicky známym menej je niekedy viac a ja dopĺňam, že menej je takmer vždy viac...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Úvodom chcem povedať, že mojim cieľom nie je poučovať druhých ľudí ako majú žiť. Mojim zámerom je opísať môj životný štýl. Ak s mojim článkom nebudete súhlasiť, je to vaša vec. Rovnako je vaša vec, ak s ním súhlasiť budete.

Jedným z pilierov mojej osobnosti je minimalizmus, ktorý ide ruka v ruke s jednoduchosťou. Vo všetkom. Od vecí, cez vzťahy, až po myšlienky. Ak je nejaká vec v byte, ktorej som sa dlhý čas ani nedotkol a považujem ju za zbytočnú, tak ju niekomu dám alebo ju rovno vyhodím. Čím menej hmotných statkov vlastním, tým sa cítim slobodnejší.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemám auto, tak sa nemusím obávať, že mi ho ukradnú. Musím dodať, že auto nemám z presvedčenia. V byte nemám najnovší a najdrahší televízor. Ak ma vykradnú, ukradnú ten päť ročný. Prípadne ho neukradnú vôbec, lebo je starý. Nenosím drahé oblečenie. Tiež z presvedčenia. Nenachádzam v tom zmysel ani logiku, kúpiť si značkové rifle za 150€, keď sú aj tak na vlas rovnaké ako tie za 20€.

Dary vo forme lapačov prachu rovno posúvam ďalej, prípadne do toho spomínaného koša. Rovno upozorním darcu, že o také veci nemám záujem. Ja aj tak žiadne sviatky neoslavujem, tak rovno dodám, že aj tak odo mňa na žiadny sviatok nič nedostane. Že kľudne nech to robí, ak chce, ale nech za to nič neočakáva. Ja totiž nefungujem tak, že keď Ty mne, tak aj ja Tebe. V dobrom aj zlom. Ak mám chuť niekoho obdarovať, urobím to a nepotrebujem k tomu žiadny sviatok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A tu sme u inej veci. Ak niečo robím, tak za to niečo neočakávam. Potom som oslobodený od toho, či on, ona alebo aj nejaké ono, mi to nejakým spôsobom oplatí. Nepestujem si množstvo vzťahov. Dlhodobých priateľstiev zrátam na jednej ruke a stačí mi to. Ak ma už predsa nejaký vzťah nejakým spôsobom obťažuje, tak tú osobu už nebudem vyhľadávať. Ten vzťah tiež akoby vyhodím.

Tajomstvo toho, že som okolím považovaný za zodpovedného je, nie iba v tom že splním, čo sľúbim, ale v tom, že sa plne sústredím na to, čo sľubujem. Ide o minimalizmus, ale s ohľadom na úctu k druhej strane a v neposlednom rade aj k samému sebe. Nežijem v spleti nesplnených sľubov a určite nie ako panáčik pre uspokojovanie potrieb iných ľudí. Určite je rozumnejšie vyjadriť nesúhlas v zárodku požiadavky, ako hľadať výhovorky, prečo sľub neplním. Opakovane a niekedy možno aj mesiace. Okolie zbytočne nenaťahujem, lebo hneď vedia, že nemám ochotu sa tým zaoberať. Mám vzťahy vyčistené a jasné. Ak niekto nemá so mnou, je to jeho vec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by bolo niečo, za čo by som sa mal hanbiť, neurobím to. Z toho vyplýva, že sa nehanbím za to, čo robím. S tým súvisí, že nemám problém s kýmkoľvek hovoriť o čomkoľvek, čo v živote robím, lebo sa nehanbím za to, čo robím.

Ak by som bol napríklad aj porno hercom, tak nemám problém o tom hovoriť. S kýmkoľvek, lebo by som to ja nepovažoval za niečo zlé. Iná vec je, ak s tým má niekto iný problém, ale to ma vôbec nezaujíma. Z toho vyplýva, ak sú ľudia, ktorý klamú alebo len niečo utajujú, tak sa za to hanbia. Preto nerozumiem, prečo danú vec robia. Nemám ani ochotu to pochopiť.

Prípadne, ak sa dostanem do neželanej situácie prostredníctvom inej osoby, tak absolútne nie je žiadny dôvod sa za to hanbiť, lebo za to nemôžem. Hotovo. Bodka.

Adrian Hadvig

Adrian Hadvig

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občas si doma napíšem úvahu. O čomkoľvek. Rozhodol som sa s nimi takto podeliť :-) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu