Aby sa produkovali suroviny, ktoré sa budú spracúvať na potraviny prednostne na Slovensku.
Poľnohospodárstvo a potravinárstvo patrí nielen medzi najviac regulované, ale aj dotované odvetvia. Kde inde dostane podnikateľ peniaze na svoj biznis? Len tak, tu máš peniaze, otvor si krčmu a podnikaj. Nedarí sa ti? Bolo v lete chladno a nechodili k tebe zákazníci? Tu máš ďalšie peniaze, aby si neskrachoval. Sci – fi. Ale v poľnohospodárstve to takto funguje. Filozofii úplne rozumiem. Veď chceme mať peknú krajinu, aj pekný vidiek. Ten však vymiera, lebo ľudia nechcú žiť v ťažkých podmienkach. Preto dávame ľuďom peniaze na ich „biznis“ v poľnohospodárstve. Tí ostatní sa však oprávnene pýtajú „čo z toho budem mať ja?“. Odpoveď by mala byť jasná – „pracovné príležitosti, ktorých výsledkom budú kvalitné potraviny na našich stoloch.“
Nie, ani tejto vláde sa nepodarilo oživiť agropotravinársky sektor. Svojimi opatreniami (2,5 percentný špeciálny „Dankov“ odvod, zvyšovanie minimálnej mzdy, zvyšovanie príplatkov za prácu v noci a cez sviatky, rekreačné poukazy, 8 %-ná daň na poistenie a ďalšie) prispieva k rekordnému rastu dovozu potravín zo zahraničia. Minulý rok sme opäť doviezli viac potravín v porovnaní s tým predchádzajúcim. Tentokrát viac až o takmer 163,5 miliónov eur viac ako v roku 2017.
A do toho príde nenápadnáinformácia o podpise dohody USA a EÚ o zvýšení dovozu hovädzieho mäsa z USA do EÚ v bezcolnom režime zo 150 miliónov dolárov na 420 miliónov dolárov ročne. Do Európskej únie sa bude dovážať hovädzie mäso ročne v hodnote až o 270 miliónov dolárov viac. Keď EÚ ešte za prezidenta Obamu rokovala o uvoľnení obchodu s USA, poľnohospodári a potravinári mali obavy nielen z dovozu lacných surovín a potravín. Riešili aj bezpečnosť a zdravie ľudí. Návrh Transatlantickej dohody (TTIP) nakoniec schválený nebol. Teraz sa potichu podpísala dohoda o zvýšení dovozu hovädzieho mäsa, čo považujem za elegantné obídenie TTIP vyslovene „na tajňáša“.
Okrem toho, že táto dohoda môže významne poškodiť producentov hovädzieho mäsa na Slovensku, zaujímajú ma najmä odpovede na otázky týkajúce sa bezpečnosti a zdravia ľudí vo vzťahu k bezpečnostným limitom na rezíduá antibiotík a rastových hormónov. Prečo nemôže mať Slovensko takú obchodnú politiku, ktorá by umožnila slovenským chovateľom umiestniť na domáci trh naše kvalitné hovädzie mäso bez antibiotík a hormónov? Prečo ho musia predávať v zahraničí? Prečo nemôžme mať na tanieri hovädzí stejk zo Slovenska? Azda si rezort pôdohospodárstva myslí, že na Slovensku nemáme dostatok chovateľov hovädzieho dobytka?