reklama

Ešte viac doprava - obraz Poľska po voľbách do EP

V Poľsku voľby zdrvujúco vyhrala pravica. Narýchlo poskladaný zlepenec sa neubránil jej víťaznej vlne. A ešte jasnejšie sa ukázali obrovské trhliny v spoločnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ako je to aj u nás zvykom, viaceré zoskupenia označili volebný výsledok za úspech. Víťazom je však bez debaty pravicová strana PiS (Prawo i Sprawiedliwość), na ktorú pri pomerne vysokej volebnej účasti vyše 45% hlasovalo rovnako vyše 45% voličov. Napriek kauzám a konfliktom s EÚ (najmä v otázke reformy justície) je PiS na víťaznej vlne a chystá sa na jesenné parlamentné voľby. Ako šéf PiS Kaczyński avizoval vo svojom povolebnom exposé, na jeseň Poľsko čaká "rozhodujúci súboj o budúcnosť vlasti".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhej strane tohto bojového poľa stála vo víkendovej bitke Koalicja Europejska (Európska koalícia). Povedané našim jazykom, zlepenec. Spojili sa v nej totiž strany, ktorých jediným lepom je odpor voči PiS - pragmatici z PO (Platforma Obywatelska - Občianska platforma), ekonomickí i hodnotoví liberáli z Nowoczesnej (Modernej), tradiční vidiecki, kresťanskí a poľnohospodársky orientovaní ľudovci, postkomunisti z SLD (Sojusz Lewicy Demokratycznej - Zväz demokratickej ľavice) a zelení. Tento galimatiáš volilo niečo cez 38% voličov, čo zďaleka nedosahuje predvolebné očakávania. Ako píšu komentátori, 2+2 je v politike len zriedka 4 - tých 38% nepresahuje súčet preferencií jednotlivých členov koalície, chýba pridaná hodnota a mnohí voliči takémuto spájaniu zrejme neveria. Trhliny medzi jednotlivými koaličnými partnermi vznikali už pred voľbami, po utrpenom výsledku môžu prísť ďalšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na treťom mieste skončila nová strana Wiosna (Jar) bývalého starostu mesta Słupsk na severe Poľska Roberta Biedronia. Ide o hodnotovo liberálne a antiklerikálne hnutie. Napriek vysokým očakávaniam je 6% určite sklamaním napriek hrdinským rečiam o treťom mieste.

Úspech PiS nie je prekvapením. Strana zvalcovala štátne médiá, má podporu katolíckej cirkvi a rozdáva na mnohé strany. V istom zmysle strany z Európskej koalície žnú, čo ignorovaním sociálnej oblasti počas svojej mnohoročnej vlády v krajine zasiali. Opatrenia ako 500 złotých na každé dieťa do dovŕšenia dospelosti, zníženie dôchodkového veku (!) a podobne síce môžu byť z hľadiska budúcich rozpočtov katastrofami, dlhodobo zanedbávané skupiny občanov - voličov to však vnímajú z perspektívy svojich každodenných životov. Reforma justície či prekopávanie zálivu Visly sú abstrakcie, košeľa je ešte vždy bližšia ako kabát. Významným parametrom úspechu pravice je tiež to, že v sociálnej oblasti plní to, čo sľúbila. Keď trinásty dôchodok, tak trinásty dôchodok. Keď 500, tak 500. No a napokon, európski koaličníci nedokázali vygenerovať žiadnu charizmatickú tvár, ktorá by čo len vzdialene pripomínala (akokoľvek to môže byť nepochopiteľné) vyžarovanie Jarosława Kaczyńského. S Tuskom v Bruseli je to bezpredmetné (schválne, kto už len pozná nejakého Schetynu či nebodaj Kosiniaka-Kamysza?).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najvyšší počet preferenčných hlasov získala bývalá premiérka z PiS Beata Szydło - počtom hlasov vyše 470 000 utvorila nový rekord. Celkovo sa do Európskeho parlamentu dostalo až šesť bývalých premiérov a čo je pre mňa v kontexte slovenskej politiky nemysliteľné, takisto niekoľko aktuálnych ministrov či štátnych tajomníkov (minister vnútra, ministerka školstva, vicepremiérka, členka vlády pre humanitárnu pomoc, viceminister spravodlivosti..). Vraj si pred jesennými voľbami zabezpečujú živobytie, volebné výsledky však tieto obavy úplne zosmiešnili.

Najsmutnejším výsledkom týchto volieb je však ešte zjavnejšie rozdelenie, ktoré v spoločnosti panuje. Už dlhodobo je mapa Poľska výrazne dvojfarebná - na západe dominujú farby PO (dnes Koalície), na východe PiS. V mestách jednoznačne Koalícia, na vidieku PiS. Vznikajú potom pejoratívne označenia ako "občania druhej kategórie", "pravdiví vs. nepravidív Poliaci" či staršie "Poľsko A a Poľsko B." V niečom mi to pripomína ostré vymedzovanie sa a konflikty nezriedka aj vo vnútri rodín, ktoré sme tu zažili v 90-tych rokoch. A práve v rozdelení ľudí spojenom s jazykom nenávisti je podľa mňa najväčšia hrozba pre nášho severného suseda, väčšia ako legitímne a závažné riziká spojené s rozpočtom či sociálnou oblasťou.

Marián Hamada

Marián Hamada

Bloger 
  • Počet článkov:  148
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Na prvom mieste sú najbližší. Zaujíma ma verejné dianie, špeciálne udalosti v cirkvi vo vzťahu k spoločnosti. Okrem slovenského prostredia sa intenzívne zaujímam o Poľsko, najprv len z rodinných dôvodov, dnes už z pasie. Stredoeurópan. Zoznam autorových rubrík:  Zo života cirkviMoje PoľskoNa cestáchBoh a jaOstatné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu