reklama

Svadba po Americky

(inšpirované sociologickým prieskumom)V týchto končinách je všetko veľké. A taký výnimočný deň ako svadba, nie je tiež v ničom výnimkou. Práve v súčasnosti je veľká svadba vecou spoločenskej prestíže. Niektorí majú dokonca dojem, že takto si za potrebný peňažný obnos môžu kúpiť aj vkus. Svadba podľa mnohých mladých aj starších slečien žijúcich v USA, by mala mať proste čo najviac superlatív. Nie, nie je to len fikcia, ktorú si vymysleli tvorcovia seriálu P*R*I*A*T*E*L*I*A v časti, keď Monica vytiahla svoju veľkú knihu svadobných plánov. Ako povedala Monica, ženích je ten posledný kúsok puzzle, ktorý jej chýbal. Mnoho nastávajúcich mladých paní v Severnej Amerike má skutočne svoj svadobný deň premyslený do detailov už vo veku 15 rokov. Obchodníci aj médiá im v tom priamo pomáhajú... Veď kto by sa nestal rád časťou biznisu, v ktorom sa ročne otočí suma podobná HDP v Írsku?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)
Obrázok blogu
(zdroj: Kimberly Cole)

Americká svadba je na obzore vtedy, keď hystericky plačúca mladá žena volá svojim priateľkám. Nasledujú iné hysterické záchvaty smiechu a gratulácie od rodiných príslušníkov aj priateliek. Všetko ponad natiahnutú ruku budúcej mladej panej. (Najlepšie pod prirodzeným slnečným žiarom, tam sa drahé kamene skutočne vynímajú.) Ukazuje im svoj zásnubný prsteň (podľa prieskumu tento rok) v priemernej cene 4.100 USD. Tento údaj môžme považovať za pravdivý, ak do celonárodného priemeru nepočítame snubný prsteň, ktorý dostala Paris Hilton. Ten stál pár miliónov…

Všetky ďalšie udalosti až do dňa s veľkým D sa odohrajú pre budúcich manželov veľmi rýchlo. Budú musieť rýchlo nájsť sponzora alebo hneď viacerých. Za posledných 20 rokov totiž narástli náklady na vysnívanú svadbu zo 4.000 USD na viac ako 26.000 USD. I keď sa viac ako polovica Amerických manželstiev skončí rozvodom, (a vyše dve tretiny rozvedených sa oženia znova) svadba sa stále považuje za veľkú spoločenskú udalosť, ktorá sa odohráva len raz živote. Treba sa teda zviditeľniť a mať svadobný deň ako Popoluška, taký rozprávkový. Navyše sociológovia sa zhodujú, že ľudia takto prezentujú svoje spoločenské postavenie nielen pred známymi ale aj budúcou rodinou.

Bolo by omylom domnievať sa, že svadbu vo veľkom si môžu dovoliť len tie bohatšie vrstvy. Extravagatné a skutočne veľké svadby sú v Amerike dnes už normálnou vecou v každej vrstve. Čoraz častejšie sa stáva aj to, že rodičia nevesty alebo ženícha nie sú jediní, ktorí platia za tú parádu. Niektoré dvojice sú schopné šetriť aj viac ako rok a potom v jeden deň spotrebovať čo najväčšie množstvo energie aj peňazí...

Nájdu sa samozrejme aj takí, čo podniknú elope (špeciálny výraz pre svadbu narýchlo a najlepšie bez väčšieho počtu hostí, či svedkov)  a zosobášia sa na pláži alebo v Las Vegas, (s minimálnymi výdavkami) ale tradičná veľká svadba je stále najpopulárnejšou formou uzatvorenia manželstva. Hneď za tradičnou svadbou v kostole alebo v záhrade rodičovského domu nasledujú svadobné obrady, za ktorými treba cestovať. Pobaliť kufre a sadnúť na palubu lietadla - napríklad smer Karibik. Pokiaľ ale nevesta aj ženích chcú urobiť radosť rodičom, ostanú radšej doma.

Sociológovia však varujú, že oboch nastávajúcich mladomanželov bude takáto svadba stáť asi veľa nervov. Priemerná Americká nevesta urobí viac ako 170 nákupných rozhodnutí. (Ja si viem vybavit sotva 30 vecí, ktoré môžu súvisieť s prípravou svadby.) Začína to tými správnymi šatami, o ktoré treba občas bojovať s ostatnými výdajachtivými slečnami. Pokračujme oznámeniami v tej správnej farbe, ktorá bude ladiť so šatami nevesty. Nasledujú šaty pre družičky (Ich počet rastie priamo úmerne s vekom nevesty.) vo farbe, ktorá môže ľubovoľne ladiť s nevestinou kyticou alebo jej šatami. K veciam, ktoré by mali ladiť patrí aj svadobná torta. Možno od popredného dizajnéra. Áno, cukrárov tu pomaly nahraďujú vyštudovaní umelci, ktorí začali piecť. Občas podľa prieskumov ani šampanské už nestačí, mladíci v bielych rukavičkách by mali podávať najrôznejšie chladené koktejly. No a toto je len pár príkladov, z celonárodného prieskumu.

Zvláštnou časťou je pochopiteľne svadobná hostina podľa priemeru pre takmer 260 ľudí. Samozrejme farebne zladená a možno aj tématická. V lete je populárnou témou Zimná rozprávková krajina, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Mrázik. V mesiacoch keď je snehu vonku dosť, budúci mladomanželia uprednostňujú tému Indické letné noci. A to ani nemusia byť rodinne spätí s týmto kúskom sveta. Lenže ešte než vypukne samotná hostina, treba sa zúčasniť  rehersal dinner (koná sa po nácviku svadobného obradu) v predvečer svadby. Nie je síce taká veľká rozsahom ale rozhodne významom. I keď mne tento ostáva stále záhadou.

Možno mi to osvetlí moja švagrinná, ktorá padla v posledné týždne rovnými nohami do príprav tej svojej svadby. Naplánovanú v hlave ju mala už veľa rokov. Už teraz ju vraj z toho pobolieva hlava. Dodala aj to, že veci týkajúce sa jej sobáša začínajú žiť svojim vlastným životom. Možno aj ten rozpočet bude podstane väčší ako si myslela. A to vraj ešte stále nemajú spolu s priateľom tušenie, kam pôjdu na svadobnú cestu.

Jana Harris

Jana Harris

Bloger 
  • Počet článkov:  116
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Neskutočne jej chýba písanie... také to tvorivé a odhaľujúce. Má veľkú slabosť na ruky svojho manžela a hudbu z filmov W. Allena. Zoznam autorových rubrík:  Takmer denne z Nového AnglickaMilí priatelia vo sveteVlastná choreografiaTéma na lenivé letné popoludniSlabosti nás všetkých (?)

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu