reklama

Dva pohľady na evolúciu v Amerických školách

Posledné dni sa venujem evolúcii. Tej od Darwina. Vlastne len preto, že som bola veľmi veľmi prekvapená ako sa k nej stavajú Americké štátne vzdelávacie inštitúcie. Študenti a aj pedagógovia týchto škôl majú k výuke Darwinovej evolučnej teórie svoje výhrady. Najmä tí veriaci v Boha a teóriu stvorenia sveta počas 7 dní. Na mnohých štátnych školách sa vedie z času na čas ostrá debata, ktorá vždy rozdelí ľudí do viacerých skupín. Ktosi zastáva Evolučnú teóriu, ktosi súhlasí s Teóriou stvoriteľa (niekedy nazývanou aj Kreacionizmus) a menšia skupinka si myslí, že by sa mali vyučovať oba pohľady na vec.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (460)

Celý problém podľa niektorých ľudí pramení z toho, že v Americkom školstve nie je momentálne povolené akékoľvek vyučovanie náboženskej výuky na pôde školy. Je to v rozpore s Prvým dodatkom Americkej ústavy. Študenti sa cítia ukrátení a na prírodovedných hodinách požadujú vyučovať Teóriu stvoriteľa ako alternatívu k Evolučnej teórii od Darwina.

Až do 19. storočia sa na školách v USA vyučovala Teória stvoriteľa, ktorá vychádzala z toho, že Biblia ako taká je neomylná a všetky fakty v nej zapísané sú všeobecne uznávanou pravdou. Potom s rozvojom prírodovedných vied sa pristúpilo k výučbe Darwinovej teórie evolúcie. Začiatkom 20. storočia sa ale v Spojených štátoch objavili snahy o jej odstránenie z učebných osnov. Darwinova teória bola ešte stále pomerne nová a veľa ľudí ju spájalo hlavne s ateizmom. V 15 štátoch sa uvažovalo o prijatí zákona o zakázaní vyučovania Darwinovej evolúcie. Napokon bol tento zákon prijatý v štáte Tennesse ako Butlerov akt. Až v roku 1968 súd rozhodol, že zákaz vyučovania Darwina je proti Prvému dodatku Americkej ústavy. Tento hovorí okrem iného o tom, že občania majú zaručenú nezlúčiteľnosť štátu s akoukoľvek cirkvou. Štát nemôže určiť žiadne náboženstvo ako náboženstvo Spojených štátov amerických.
Neskôr v '80 rokoch sa začali opäť ozývať názory o prehodnotení vyučovania Evolučnej teórie podľa Darwina. Phillip E. Johnson vydal knihu Darwin on Trail (Proces s Darwinom), ktorá skúmala prírodovedné dôkazy pre podporu jeho evolučnej teórie. Okrem iného spochybňuje tvrdenie, že jedinné rozumné vysvetlenie pre vznik živých organizmov je prirodzený postupný výber prírody. Toto bol začiatok hnutia tzv. Inteligentného dizajnu (alebo lepšie povedané dizajnéra?), ktorý zastáva názor, že vznik a vývoj všetkých organizmov na planéte Zem musí mať na svedomí inteligentný stvoriteľ.
Do tohto obdobia sa kladie aj počiatok Kreacionizmu. Práve jeho zástancovia neustále bojujú za zavedenie ich teórie do učebných osnov. Jeho zástancovia tvrdia, že planéta Zem je stará maximálne 20.000 rokov. K jej vzniku nedošlo na základe nejakého vývoja. Kreacionizmus odmieta akúkoľvek evolúciu, že by sa postupne z jedného živočíšneho druhu vyvinuli ďalšie druhy. Podľa tejto skupiny všetky živočíchy boli stvorené špeciálne Bohom. Snáď najviac na hlavu postavené je tvrdenie, že Boh stvoril planétu Zem už aj s fosíliami (a preto sa zdá Zem taká stará). Možno nás chcel Boh tak trošku popliesť.
Alarmujúce je, že od roku 1999 bola z učebných osnov v Kansase vyňatá akákoľvek zmienka o biologickej evolúcii organizmov, veku planéty Zem a počiatku vývoja vesmíru. Bolo ponechané len a pedagógoch 305 škôl, či zaradia tieto informácie do výuky. Toto viedlo k veľkým rozporom v oblasti vzdelávania nielen v Kansase ale aj v celých Spojených štátoch. Súd napokon rozhodol o zrušení rozhodnutia vynať Evolúciu z učebných osnov.
Už len dalšu perličkou je asi to, že v roku 2001 rozhodol Odbor vzdelávania štátu Kentucky nahradiť slovo evolúcia slovným spojením zmena spôsobená časom.
V roku 2002 zástancovia Inteligentného dizajnu požiadali Odbor vzdelávania štátu Ohio o zakomponovanie ich teórie do štandardných učebných prírodovendných textov pre štátne školy. Ten istý rok šesť rodičov vyvolalo proces, v ktorom žiadali odstránenie nálepky z učebníc ich detí:

"Táto učebnica obsahuje materiál o evolúcii. Evolúcia je teória, nie fakt týkajúci sa pôvodu živých organizmov. Tento materiál by mal byť prijatý s otvorenou mysľou, študovaný veľmi pozorne a kriticky prehodnotený."

Ďalšie kauzy okolo prípadného vyučovania alebo nevyučovania Evolučnej teórie v posledných rokoch, vyvolali hlavne samotní študenti. Skupina veriacich stredoškolákov sa v meste Jefferson, vyjadrila v tom zmysle, že chcú mať jednoducho na výber. Malo by byť len na nich, ktoré informácie si z učebnej látky vyberú ako vieryhodné. Nezáleží asi na tom, že Biblia predsa nie je univerzálnou učebnicou prírodných vied. Len sa pýtam, či aj pri iných vyučovacích predmetoch budú požadovať viac pohľadov na vec. Možno budú požadovať niekoľko výkladov aj pri iných historických udalostiach viažúcich sa k dejinám ľudstva.
Niektorí študenti žiadali vyučovanie Teórie stvoriteľa na prírodovedných hodinách aj kvôli šoku, ktorý museli prežiť ešte ako malí. Predtým než začali na hodinách prírodovedy preberať evolúciu, nemali tušenie, že svet nestvoril Boh. Nechceli tomu veriť a mali s prijatím faktu Darwinovej teórie evolúcie veľké problémy. Keď prišli domov rodičia im nevedeli vysvetliť, prečo v nedeľnej škole pán pastor hovorí, že svet stvoril Boh a učitelia im predstierajú čosi iné.
Neskôr sa vysokoškolskí študenti vyjadrili, že tento rozpor medzi vedou a ich svedomím považujú za skutočne veľmi dôležitý... A hlavne neprekonateľný pretože sú veriaci. Ako študenti vedeckých odborov a budúci učitelia si nevedia rady. Nevedia zlúčiť to v čo veria a čo by mali ako vedci prezentovať. Je im to akosi proti srsti.

Ja osobne nemám dojem, že ak veriaci človek (v tomto prípade hovorím hlavne o kresťanoch) neberie všetko z Biblie ako univerzálnu doslovnú pravdu, dopúšťa sa tak smrteľného hriechu. Nezastávam tiež názor, že prírodovedné hodiny na základných, stredných alebo aj vysokých školách by mali spĺňať akúsi formu informačného posedenia. 
Nepodporujem ani jeden bezvýhradný názor na veci okolo nás. No v prípade vedecky dokázaných a rokmi preskúmaných faktov nevidím dôvod hľadať odpoveď kdesi inde ako vo VEDE. 

Jana Harris

Jana Harris

Bloger 
  • Počet článkov:  116
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Neskutočne jej chýba písanie... také to tvorivé a odhaľujúce. Má veľkú slabosť na ruky svojho manžela a hudbu z filmov W. Allena. Zoznam autorových rubrík:  Takmer denne z Nového AnglickaMilí priatelia vo sveteVlastná choreografiaTéma na lenivé letné popoludniSlabosti nás všetkých (?)

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu