reklama

Závislosť výslednej hodnoty podniku od použitej metódy ohodnotenia znalcom

Výsledná hodnota podniku, majetková metóda, výnosová metóda, goodwill, finančný plán, metódy založené na analýze majetku, metódy založené na analýze výnosov, metódy založené na porovnávaní, metódy založené na analýze trhu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Výsledná hodnota podniku stanovená znalcom je závislá aj od použitia metódy ohodnotenia a ďalších vstupných faktorov, použitých pri výpočte. Základnú rozdielnosť výsledných hodnôt môžeme vidieť pri ohodnotení toho istého podniku majetkovou a výnosovou metódou. Majetková hodnota podniku podáva statický obraz o hodnote podniku, pretože nezohľadňuje potenciál podniku, ktorý je využiteľný z hľadiska podniku v budúcom období. Na rozdiel o tejto majetkovej metódy výnosová (podnikateľská) metóda vychádza z budúcich výnosov podniku (podnikateľského plánu), preto býva v praxi jej hodnota vyššia ako pri majetkovej metóde. Rozdiel výnosovej a majetkovej hodnoty podniku predstavuje jeho goodwill (dobré meno). Dalo by sa teda hovoriť o určitej závislosti výslednej hodnoty podniku od použitej metódy ohodnotenia znalcom, ale možno to definovať aj tak, že výber vhodnej metódy, ktorý je na zvážení znalca musí byť v znaleckom posudku zdôvodnený. Medzi dôležité faktory pri výbere metódy ohodnotenia patrí aj účel, na ktorý na ohodnotenie vykonáva (predaj podniku pokračujúceho, predaj podnikového majetku a pod.). 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stanovenie hodnoty podniku je náročná a komplexná oblasť vykonávania znaleckej činnosti, pri ktorej je nevyhnutné dostatočné množstvo teoretických i praktických znalostí. Základným finančným cieľom každého podnikateľského subjektu je dlhodobá maximalizácia trhovej hodnoty. Dlhodobá stabilita podniku je zaistená trvalou finančnou rovnováhou a trvalým dostatočne vysokým kladným výsledkom hospodárenia. Na dosiahnutie žiaducej dlhodobej stability podniku sú dôležité predovšetkým vízie a strategické finančné plánovanie, pričom je nutné rešpektovať faktor rizika. plán. Finančný plán a naplnenie princípu neobmedzeného trvania spoločnosti tvoria základný predpoklad pre ohodnotenie podniku využitím výnosových metód ohodnocovania, ktoré sú v praxi najčastejšie využívané.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podstata výkonu znaleckej praxe je založená predovšetkým na rozhodovaní. Je nevyhnutné, aby znalec neustále hľadal najvhodnejšie riešenie pre každé individuálne ohodnotenie. Každý podnik má svoje osobitosti a preto ohodnotenie niektorých podnikov vyžaduje špecifický prístup. Výber vhodnej metódy ohodnotenia preto nie je automatický ani jednoduchý. Vznikajú nové metódy ohodnotenia a tie existujúce sa neustále preverujú, spochybňujú alebo vylepšujú. Je pochopiteľné, že ak sa chcú subjekty vykonávajúce ohodnotenie orientovať v tejto problematike, musia sa neustále vzdelávať. V súčasnosti aktuálnosť ohodnocovania nepoľavuje, práve naopak, vďaka koncentrácii kapitálu v podobe splývania a zlučovania sa podnikov a množstvu investícií je nevyhnutnosťou poznať hodnotu podniku, a to nielen pre potreby investorov a vlastníkov. Výber vhodnej metódy stanovenia hodnoty podniku je podstatnou súčasťou akéhokoľvek ohodnocovania podniku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súčasnosť disponuje širokým spektrom prístupov, metód a modelov pri hodnotení podniku.

Ak by sme mali rozdeliť v súčasnosti používané metódy do jednotlivých skupín na základe ich podstaty, tak ide hlavne o tieto:

  • metódy založené na analýze majetku
  • metódy založené na analýze výnosov
  • metódy založené na porovnávaní
  • metódy založené na analýze trhu
  • metódy založené na kombinovaní metód
  • metódy založené na reálnych opciách

V Slovenskej republike je výkon znaleckej činnosti upravený príslušnými predpismi, ktoré obsahujú okrem postavenia znalca, znaleckej organizácie, či znaleckého ústavu aj základné metódy pre ohodnocovanie podniku a jeho jednotlivých zložiek. Vyhláška o stanovení všeobecnej hodnoty majetku ustanovuje metódy a postupy stanovenia všeobecnej hodnoty majetku znalcom. Podľa tejto vyhlášky sa postupuje v prípade, ak je potrebné stanoviť všeobecnú hodnotu majetku na požiadanie štátneho orgánu alebo pre potreby súkromnej sféry. Podľa vyhlášky všeobecnú hodnotu majetku podniku a časti podniku stanoví znalec z odboru Ekonomika a riadenie podnikov formou znaleckého posudku použitím metód:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

a) majetková metóda

b) podnikateľská metóda

c) kombinovaná metóda

d) likvidačná metóda

e) porovnávacia metóda

Majetkovou metódou stanoví znalec všeobecnú hodnotu podniku a časti podniku súčtom všeobecných hodnôt jednotlivých zložiek majetku podniku znížených o všeobecnú hodnotu cudzích zdrojov ku dňu ohodnotenia.

Podnikateľskou metódou stanoví znalec všeobecnú hodnotu podniku a časti podniku kapitalizáciou odčerpateľných zdrojov za hodnotené časové obdobie podnikania.

Kombinovanou metódou stanoví znalec všeobecnú hodnotu podniku a časti podniku ako vážený priemer všeobecných hodnôt podniku stanovených majetkovou a podnikateľskou metódou.

Likvidačnou metódou stanoví znalec všeobecnú hodnotu podniku a časti podniku pri zrušení právnickej osoby, ktoré je spojené s likvidáciou, ako súčet všeobecných hodnôt zložiek majetku podniku pri zohľadnení všeobecnej hodnoty cudzích zdrojov a nákladov na likvidáciu alebo pri skončení činnosti podnikateľa konkurzom ako súčet všeobecných hodnôt zložiek majetku podniku objektivizovaný koeficientom speňažiteľnosti.

Porovnávacou metódou stanoví znalec všeobecnú hodnotu podniku a časti podniku zohľadnením vybraných spoločných kritérií súboru porovnateľných podnikov s využitím transakčného prístupu, vzorového prístupu alebo burzového prístupu.

Pri aplikácii metód a modelov ohodnocovania podniku je potrebné, aby subjekt vykonávajúci ohodnotenie poznal jednotlivé prístupy a modely detailne, aby poznal obmedzujúce predpoklady jednotlivých modelov, možnosti ich aplikácie a požadované vstupy. Zároveň musí vedieť správne interpretovať výsledky, získané z jednotlivých modelov a častokrát správne konsolidovať výstupy viacerých modelov do konečného úsudku o hodnote (bližšie Stanovenie hodnoty podniku na: http://ebook.ecoletra.com/stanovenie-hodnoty-i-stanovenie-hodnoty-podniku_ ).

V súčasnej teórii a praxi existuje množstvo metód, ktoré môže znalec zvoliť, čo význam samotnej voľby metódy len podčiarkuje. Jedným zo základných predpokladov pre správne ohodnotenie podniku je zváženie účelu, pre ktorý sa ohodnotenie vykonáva. Účel samotný znalcovi napovie, aký metodologický aparát použiť, povahu akých predpokladov bude musieť zvážiť. Okrem dôkladného pochopenia účelu je pri ohodnotení dôležitá aj kvalita a dostupnosť informácií a podkladov, ktoré sú pri ohodnotení potrebné ako aj schopnosť znalca získané informácie správne zanalyzovať a interpretovať. V procese ohodnocovania je potrebné vykonať syntézu informácií tak, aby použité vstupné parametre do jednotlivých metód a modelov vytvárali predpoklad k správnemu stanoveniu trhovej hodnoty podniku.

Anna Harumová

Anna Harumová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Dlhodobo pôsobím ako vysokoškolský učiteľ na Ekonomickej univerzite v Bratislave (20 rokov). Okrem ekonomickej teórie v oblasti manažmentu, financií, účtovníctva a daní na škole je mojou prioritou aj jej uplatňovanie v praxi. Roky som pôsobila v praxi ako audítor, certifikovaný účtovník a znalec. V súčasnosti sa v praxi venujem hlavne ekonomickej znaleckej činnosti a ekonomickému poradenstvu. Ako ekonóm v praxi spolupracujem s významnými spoločnosťami na Slovensku a tiež so zahraničím v oblasti vedeckého výskumu a znalectva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu