reklama

Prečo doťahovať veci do konca ?

Ľudský život je nepochybne závislý od činností rôzneho druhu. Každý jedinec denne vedome či nevedome vykonáva nespočetne množstvo činností. Či už hovoríme o tých základných , ktoré nás udržiavajú pri živote alebo o zvyšku všetkých  aktivít, ktoré majú nejaký zmysel, nejaký cieľ.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď hovoríme o cieľoch, je dôležitá realizácia a spôsoby, akými naše plány uskutočňujeme. Ako hovorí jeden starý výrok: ,, Cieľ bez plánu je iba želanie." Po prečítaní tejto citácie si mnohí, ktorí chcú niečo dosiahnuť, položia otázku, že či vôbec oni sami nie sú bez plánu. Verte alebo nie, pravdepodobne, nám zajtra naša vysnívaná vysoká škola na dvere nezaklope a pokiaľ chce niekto svoj cieľ dosiahnuť, musí pre to niečo urobiť. Celý proces realizácie zámeru je aj odrazom psychiky jednotlivca. Sú medzi nami silné osobnosti t.j. tí, ktorí sú pre svoj úmysel ochotní odísť zo svojej komfortnej zóny a pracovať na sebe, no sú tu tiež slabí ľudia a to jedinci, ktorí žijú v presvedčení, že sa to celé dostaví nejako samo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak chceme dosiahnuť cieľ, sú pre nás dôležité faktory ako napríklad motivácia, disciplína či to, akú dôležitosť svojmu ,, terčíku" prikladáme. Vo všeobecnosti ale chceme získať nejaký osoh, niečo, čo môže zlepšiť našu blízku alebo ďalekú budúcnosť. Sme motivovaní vidinou, že sa budeme mať lepšie, že nám celé to úsilie stojí za to. Ako som už spomenul, práve motivácia je jeden z rozhodujúcich činiteľov v tomto procese.

Psychológovia z University of Chicago vo svojich štúdiách uvádzajú, že ľudia sa pri plnení úloh podnecujú dvoma spôsobmi. Jedným spôsobom je to, že sa sústredia na to, akú časť práce majú už sa za sebou (to-date thinking). Naopak ďalšou metódou je sústrediť sa na množstvo úloh, ktoré je ešte potrebné vykonať (to-go thinking). Tieto štúdiá ukazujú, že keď sa človek pri nasledovaní svojho cieľa príliš sústreďuje na to, ako ďaleko pokročil, nadobudne unáhlený pocit ukončenia a poľaví. Napríklad študenti, ktorým bolo povedané, že im ostáva ešte 52% učiva boli oveľa viacej motivovaní v porovnaní so študentmi, ktorým bolo pripomenuté, že majú už 48% za sebou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa teda sústredíme na zvládnutý pokrok v danej oblasti, vytvorí sa pocit zadosťučinenia a myseľ sa automaticky orientuje na začatie novej činnosti. Naopak, keď sa sústredíme na to, akú časť práce máme ešte pred sebou, motivácia je nielen udržaná, ale dokonca silnejšia. Tento jav úzko súvisí s prácou nášho mozgu, ktorý automaticky hľadá spôsoby na dokončenie úloh, ak je motivovaný výsledkom prinášajúcim určité výhody.

Práve tieto výhody podnecujú ľudí po celom svete dennodenne prekonávať samých seba, pracovať na svojom osobnom rozvoji a doťahovať svoju prácu dokonca. Určite väčšina z nás pozná ten pocit zadosťučinenia. Pocit, keď sa vďaka vlastnej iniciatíve niečo, čo bolo na začiatku iba akousi ťažko dosiahnuteľnou métou, stane skutočnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pravda, nie je to celé iba o tomto pocite ani o výhodách, ktoré nás v cieli čakajú. Ide aj o to, ako úspešne splnená úloha zoceľuje myseľ a robí ju silnejšou. Človek je po dobre vykonanej práci odvážnejší tiež v iných projektoch a niet pochýb o tom, že takémuto jedincovi dodáva každá ďalšia splnená úloha isté množstvo nových skúseností a schopností.

Prečo teda doťahovať veci do konca? Prečo by to malo byť také dôležité? No jednoducho preto, že ak sme niečo začali a nedotiahli to do konca, stratili sme čas. Drahocenný čas, ktorý nám už nikto nevráti. A nielen čas, ale všetko to, čo bolo investované či už to boli peniaze, alebo energia, jednoducho, všetko je zrazu preč ,a to bez akéhokoľvek prínosu. Myseľ jednotlivca by mala rásť a posúvať sa dopredu, a práve úspešné dosahovanie cieľov je jedným z prostriedkov prekonávania samého seba. 

Michal Havelka

Michal Havelka

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent gymnázia, ktorému sa (žiaľ) nedarí vnímať svet bežným okom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáHlasné myšlienky jari

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu