reklama

Muž je zo stvorenia, žena z evolúcie!

Rovnosť, spravodlivosť, nadriadenosť, utláčanie. Slová, ktoré sa omieľajú mnohokrát pri snahe definovať úlohu a poslanie muža a ženy na tomto svete. Sme si však rovní, pre všetkých platia rovnaké pravidlá, alebo treba pri mužoch a ženách rozlišovať ich rozdielnosť až do krajnosti?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

„Muž je zo stvorenia, žena z evolúcie". Heréza, blud či hypotéza, nazvime si to ako nám vyhovuje, vznikla v mojej hlave na ceste domov z pracovného týždňa vo Francúzsku. Po niekoľkých diskusiách o „Gender studies", rezonovalo vo mne niekoľko otázok a faktorov, ktoré ovplyvňovali môj objektívny postoj k danej téme, vzhľadom na to, že môj subjektívny názor hovoril niečo iné.

Jednoznačne môžem subjektívne povedať, že moja hypotéza je len rozumovým konštruktom, ktorý v realite nemá žiadne odôvodnenie. Platí buď, muž aj žena sú zo stvorenia, alebo muž aj žena sú z evolúcie. Nejde rozlišovať až do takýchto extrémov, aj keď rozumový konštrukt by sa dal rozvíjať z určitého uhla, čo som mal možnosť sledovať pri diskusii danej témy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z môjho pohľadu, je potrebné rozlišovať niekoľko podstatných aspektov. V prvom rade je dôležité zdôrazniť, že každý človek (muž aj žena) je jedinečná, neopakovateľná, nenahraditeľná osoba, schopná reflektovať a premýšľať sama nad sebou, vo svojej individualite koexistentná so spoločnosťou a týmto svetom. V tomto základe sme všetci rovní a rovnakí, bez ohľadu na právne usporiadanie spoločnosti, rodový pôvod, či kmeňové zaradenie. Vzhľadom na to, že rovnosť je úzko spojená so spravodlivosťou, právnym systémom býva mnohokrát interpretovaná podľa toho, ako sa nám to páči. Rovnosť nie je rovnakosť, čo je najčastejší omyl pri vysvetľovaní a definovaní úlohy, a poslania muža a ženy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rovnosť vyžaduje spravodlivosť, rovnakosť lásku (pre niekoho sociálne cítenie). Ak chce žena pracovať v bani, spravodlivosť jej zabezpečuje rovnosť voči mužom, čo znamená, že aj ona má pravo sa v bani uchádzať o miesto. Je však zrejmé, že nebude voči mužom rovnaká, keďže jej fyzické schopnosti nie vždy zodpovedajú schopnostiam mužov. Jej rovnosť je garantovaná spravodlivosťou, avšak rovnakosť iba skrze lásku (sociáne cítenie), že muži príjmu aj to, že nebude pracovať fyzicky do takej miery ako oni. Čo na druhej strane znamená, že ak chcela rovnosť, mala by sa snažiť aj o rovnakosť, ktorá môže, ale nemusí byť rešpektovaná zo strany chlapov. Sú však prípady, kedy žena presiahne schopnosti mužov. Nemusí to byť výlučne v pracovnom nasadení v bani, ale pri riadiacich funkciách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podobne to platí aj pri hypotetickej úvahe, že muži by mali mať rovnosť voči ženám, ak by chceli rodiť. Je jasné, že je to zatiaľ len fiktívna predstava, ale kto vie, či o pár rokov to tak nebude. V tomto prípade, prečo brániť mužom otehotnieť, ak nastane situácia, že budú môcť vynosiť dieťa. To, že nie sú ženy, ktoré majú od začiatku predispozíciu k tomu, aby vynosili a porodili dieťa, neznamená, že neplatí zákon rovnosti, ktorý by im spravodlivosť, či právny systém mohli garantovať. Nebudú voči ženám rovnakí, lebo stále budú niektoré degradujúce faktory na strane muža, to však neznamená, že rovnosť v tomto prípade neplatí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podobných prípadov, či príkladov by sme mohli hľadať do nekonečna, kde by sa stále premielali slová rovnosti a rovnakosti. Záverom mojej krátkej úvahy môžem iba skonštatovať, že rovní a rovnakí sme iba ako osoby, pričom zvyšok je vždy diskutabilný. Ak by som chcel ísť až k radikálnemu tvrdeniu, môžem povedať, že rovnosť, garantovanú spravodlivosťou, či právnym systémom máme všetci, ale rovnakosť je to, čo je neprijateľné už len zo samotného definovania človeka, kde každý človek je jedinečný a neopakovateľný vo svojej podstate.

Marek Heczei

Marek Heczei

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

...kritický optimista, ktorý radšej vymenil ružové okuliare za zváračské... Zoznam autorových rubrík:  ReflexieVlastný názorNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu