reklama

A. Dvořák: Rusalka (v SND).

Dvořákova Rusalka (1901), skomponovaná na libreto dramatika Jaroslava Kvapila, nie je zďaleka iba romantickou rozprávkou. Naopak, odkrýva množstvo na prvý pohľad nebadateľných symbolických a psychologických významov, zobrazuje nielen súboj úprimnosti s pokrytectvom a zradou, ale tiež večný súboj svetla a tmy, sna o večnosti a reality smrteľnosti. Hlavná hrdinka je síce vodná víla, no jej srdce je zároveň plné hlboko ľudských citov – túžby a lásky. Je vlastne stále sama – sama sa musí rozhodovať i potýkať s tragickými dôsledkami svojich rozhodnutí. Dvořákova opera je plná oslnivej hudobnej krásy a zároveň patrí medzi divadelné diela, ktoré oslovia každého diváka, hľadajúceho odpoveď na tie najzložitejšie životné otázky. (z web stránky SND)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Rusalka a Vodník
Rusalka a Vodník (zdroj: galéria SND)

Naozaj? Ja už si to nemyslím. Ja som to teda nakoniec prežila, ale bude mi veľmi dlho trvať, kým naberiem odvahu pozrieť si nejakú ďalšiu verziu tejto chronicky známej opery.

Celá opera má tri dejstvá a tie najkrajšie árie a hitovky odznejú do prvej štvrtiny dejstva druhého. A dovtedy to aj všetci takmer ustáli. Potom len nastalo "tóčo"!

Dej sa začínal v lese, tri Vodné víly spievali, Rusalka snívala na vŕbe. Potom sa rozprávala s otcom Vodníkom a potom išla za Ježibabou, lebo chcela byť človekom. Všetko OK. Až na pár pikošiek, ako keď v rámci výchovy detí a mládeže a snahy o protipól k akčným filmom v TV, dramaturg a režisér dali princovej družine do rúk miesto zbraní digitálne fotoaparáty a Princ, pretože bol v hierarchii najvyššie, dostal digitálnu kameru. Ale dobre. To ma pobavilo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhé dejstvo na zámku. Na zámku boli všetci - dvorania, sluhovia, družina, hostia - bezrozdielu pankáči s bielo-oranžovými kohútmi. Akonáhle mal Princ prehovoriť (v tomto prípade zaspievať), prišla na scénu dvojica bodygardov so slúchadlami z čias Osobného strážcu Kevina Kostnera. To už sa mi niekoľkokrát nadvihlo obočie. Naopak, páčila sa mi Rusalka v nápaditých šatách ozdobených leknami a rovnakou svadobnou kyticou. Zato som nepochopila kostým Cudzej kňažnej, ktorý z časti pripomínal ruský kroj, z časti tibetské šaty, z časti plesovú róbu a z časti českú selku. Ale do tohoto miš-mašu zapadlo vlastne čokoľvek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tretím dejstvo vykulminovalo všetko. Aj výprava, aj režijný zámer a aj príbeh Rusalky. Na scéne bolo smetisko. Najprv som si myslela, že to sú tie temné hlbiny, do ktorých bola odsúdená Rusalka odísť po sklamaní v láske, ale bolo to smetisko. Vlastne sa im to podarilo. Dokonca aj vrak auta tam bol. Ten slúžil ako príbytok Ježibaby. Ona sa zrejme medzi prvým a tretím dejstvom presťahovala z lesa sem. Tri Vodné víly prišli ako hipisáčky s dredmi a tá čiernovlasá odspievala áriu "Mám zlaté vlásky mám". Druhá fajčila mariánku a tretia trsala pri magnetofóne. Miesto Kuchtíka a Polesného prišli za Ježibabou dvaja z SBS aj s baterkami v rukách a žiadali pomoc pre Princa, ktorý sa po odchode Rusalky trápi a stáva sa bláznom. Keď sa na scéne objavil Princ v pyžame a s igelitkou, myslela som, že už ma nič neprekvapí. Ale realizátori mali ešte niečo v rukáve. V igelitke si niesol portrét Rusalky a kahance. Urobil si taký malý vlastný pohreb tretej kategórie a náručí Rusalky, odetej v blikajúcom čiernom plášti, zomrel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Áno, tlieskala som. Presne trom ľuďom. Úžasnému Vodníkovi odspievanom Maestrom Bencim, dirigentovi, ktorý napriek svojmu veku to celé ustál a pánu Dvořákovi za nádhernú hudbu.

Verte, odchádzali sme z divadla dosť mĺkvi.

foto: webstránka SND

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Michaela Herichová

Michaela Herichová

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Matka 24 ročného skvelého syna a žena, ktorá neholduje vareniu a domácim prácam. Zoznam autorových rubrík:  kultúrni turističo ma vytočiloporadňamoje divadelné predstaveniakreatívne drobnôstkymoje recenzie - hotelypríbehy zo životakeď treba pochváliť

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu