Viem , všade sa to nerobí, ale na východe Slovenska to neodmysliteľne patrí k Veľkonočnej tradícii. Nebudeme variť šunku a klobásky ani maľovať vajíčka. Chcel by som vám pripraviť veľkonočnú hrudku, niekde sa jej hovorí aj syrek alebo syrec.
Príprava je jednoduchá a množstvo, resp. veľkosť hrudky závisí len na tom, koľko použijete mlieka a vajec, pretože práve z týchto dvoch ingrediencií hrudka pozostáva.
Teda ja urobím hrudky dve, z dvoch litrov mlieka a 35 vajec.
Mlieko vylejeme do veľkého hrnca a do mlieka rozbijeme všetky vajcia. Pridáme trochu soli, lyžičku cukru, záleží len na Vás, či chcete hrudku slanšiu alebo sladšiu. Niekto pridáva aj vanilkový cukor. Habarkou vajcia poriadne v mlieku rozšľaháme, aby sme dosiahli peknú homogénnu žltkastú hmotu.

Hrudku sa oplatí variť v kvalitnom hrnci, aby nám spodok neprihorel, ja ešte dávam pod hrniec pre istotu aj železnú platničku . Stále miešame.

Kým sa nám hrudka varí , pripravíme si gázu a sitko, do ktorého budeme hrudku dávať keď bude uvarená. Že je hrudka uvarená zistíte ľahko, v hrnci sa celá hmota krásne zrazí do tvrda a pláva v riedkej srvátke.

Teraz príde najdôležitejšia časť výroby hrudky. Uvarenú hrudku dáme do gázy v sitku a poriadne so špagátom alebo drôtom stiahneme aby sa nám vytvorila tvrdá guľa. Túto zavesíme na vhodné, chladné miesto a necháme z nej vykvapkať všetku prebytočnú vodu . Po vychladnutí opatrne rozbalíme , hrudka je hotová.






Nikde ešte hrudku zapekajú na pár minút v rúre, aby povrch trochu zhnedol a stvrdol. Receptov na hrudku nájdete pomerne veľa. Tento je ten najjednoduchší. Záleží len na vašej fantázii, čo do hrudky pridať. Niekde sa zvykne pridávať zelená petržlenová vňať, niekde pažítka, ale podľa mňa je to zbytočné. Zeleninku si k hrudke môžete pridať aj pri jedení. Ale najlepšia je so šunkou , klobáskou, čerstvým chrenom a voňavým chlebíkom.

Tak a takto vyzerá pripravený košík .

Pekné Veľkonočné sviatky