Hrudka

V nedeľu „varíme s Medveďom", ale keďže dnes je sobota a k tomu ešte Biela, musíme mať na Veľkonočnú nedeľu a pondelok navarené a pripravené všetky tradičné veľkonočné dobroty. Pretože posvätenie veľkonočného košíka je práve v túto sobotu, prípadne v nedeľu ráno.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Viem , všade sa to nerobí, ale na východe Slovenska to neodmysliteľne patrí k Veľkonočnej tradícii. Nebudeme variť šunku a klobásky ani maľovať vajíčka. Chcel by som vám pripraviť veľkonočnú hrudku, niekde sa jej hovorí aj syrek alebo syrec.

Príprava je jednoduchá a množstvo, resp. veľkosť hrudky závisí len na tom, koľko použijete mlieka a vajec, pretože práve z týchto dvoch ingrediencií hrudka pozostáva.

Teda ja urobím hrudky dve, z dvoch litrov mlieka a 35 vajec.

Mlieko vylejeme do veľkého hrnca a do mlieka rozbijeme všetky vajcia. Pridáme trochu soli, lyžičku cukru, záleží len na Vás, či chcete hrudku slanšiu alebo sladšiu. Niekto pridáva aj vanilkový cukor. Habarkou vajcia poriadne v mlieku rozšľaháme, aby sme dosiahli peknú homogénnu žltkastú hmotu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Hrudku sa oplatí variť v kvalitnom hrnci, aby nám spodok neprihorel, ja ešte dávam pod hrniec pre istotu aj železnú platničku . Stále miešame.

Obrázok blogu

Kým sa nám hrudka varí , pripravíme si gázu a sitko, do ktorého budeme hrudku dávať keď bude uvarená. Že je hrudka uvarená zistíte ľahko, v hrnci sa celá hmota krásne zrazí do tvrda a pláva v riedkej srvátke.

Obrázok blogu

Teraz príde najdôležitejšia časť výroby hrudky. Uvarenú hrudku dáme do gázy v sitku a poriadne so špagátom alebo drôtom stiahneme aby sa nám vytvorila tvrdá guľa. Túto zavesíme na vhodné, chladné miesto a necháme z nej vykvapkať všetku prebytočnú vodu . Po vychladnutí opatrne rozbalíme , hrudka je hotová.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Nikde ešte hrudku zapekajú na pár minút v rúre, aby povrch trochu zhnedol a stvrdol. Receptov na hrudku nájdete pomerne veľa. Tento je ten najjednoduchší. Záleží len na vašej fantázii, čo do hrudky pridať. Niekde sa zvykne pridávať zelená petržlenová vňať, niekde pažítka, ale podľa mňa je to zbytočné. Zeleninku si k hrudke môžete pridať aj pri jedení. Ale najlepšia je so šunkou , klobáskou, čerstvým chrenom a voňavým chlebíkom.

Obrázok blogu

Tak a takto vyzerá pripravený košík .

Obrázok blogu

Pekné Veľkonočné sviatky

Peter Herman

Peter Herman

Bloger 
  • Počet článkov:  179
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prakticky - realista,teoreticky -idealista v skutočnosti celkom obyčajný jedinec. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

137 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu