Lacné belgické maslo môže mať sebou až dva roky v mrazničke. Vyzerá ako každé iné maslo, pričom je vyrobené z mraziarenských zásob. "Starobu" maskuje prídavkom aromatických látok. Nie je preto divu, že je lacnejšie ako ostatné.
Maslo dovezené zo zahraničia býva lacnejšie ako maslo z Českých mliekární, hoci samo o sebe sa vo svojej krajine pôvodu predáva dvakrát drahšie, ako maslo v Česku. Prečo je tomu tak?
Existuje spôsob, ako to zariadiť: lacno nakúpiť maslo z mraziarenských skladov, rozmraziť, premiesiť, pridať aromatické látky, ktoré prekryjú chuť starého tuku, zabaliť do nových obalov a poslať do obchodných reťazcov sa v Českej republike. Obchodníci po ňom ochotne siahnu, lebo môžu zákazníkom ponúknuť kocku masla o dve tri koruny lacnejšie, ako je najlacnejšie maslo na trhu.
O čom je konkrétne reč? O štvrťkilových kockách masla v nenápadnom striebornom obale s pasúcou sa kravičkou, ktoré už niekoľko mesiacov ponúkajú niektoré obchodné reťazce. Výrobca uvedený nie je, len dovozca, ktorou je spoločnosť A7B Bohemia. Registračná značka patrí belgickej firme Société fermiér Rochefort z Arden. Odtiaľ teda pochádza lacné maslo.
Kocka masla z tejto mliekárne sa pritom predáva v Belgicku v cenách od 1,60 do 2,50 Eura. V Česku však stojí 28 korún, niekedy aj menej. Dosť dôvodov aby nás zaujímalo, čo sa skrýva pod skrýva maľovanou kravičkou.
Pátranie takmer detektívne: Na začiatku pátranie po pôvode tohto masla bolo podozrenie, že sa možno jedná o maslo s prídavkom margarínu (to sa nepreukázalo). Na jeho konci sme našli celý rad dôkazov, že ide o staré, prepracované maslo. Preukázali to analýzy, ktoré vykonali odborníci na Pražskej Vysokej škole chemicko-technologickej, na ktorých sa sa finančne podieľala aj redakcia MF DNES.
Maslo je mäkšie a chutí inak. Kto sa s belgickým maslom stretne prvýkrát, najskôr ho zaujme, že je mäkšie, ako ostatné. Možno si tiež všimne, že má netypickú maslovú arómu, niekedy aj chyby v chuti. Vysvetlenie? Je to stolné maslo, niekdajšia "dvojka" zo skladových zásob, ktorá nie je tak kvalitná ako maslo čerstvé. Treba povedať, že dovozca tým žiadny predpis neporušuje, pretože Európska legislatíva - Českej nadradená - pojem stolné maslo nepozná. Zákazník sa však nedozvie, že kupuje maslo nižšej kvality.
Čo povedali analýzy?
Prvý dôkaz, že maslo nejakú dobu ležalo v mrazničke, prinieslo takzvané peroxidové číslo. Vypovedá o tom, čo sa s maslom deje, keď žltne. Práve u belgického masla bol obsah peroxidov vyšší ako u všetkých ostatných.
Veľa napovedali aj mastné kyseliny. Zloženie mliečneho tuku je totiž v letnom a v zimnom období iné. U belgického masla, ktoré malo podľa údajov spotreby pochádzať z obdobia december - január, však boli namerané hodnoty rozdielne. Surovina teda musela pochádzať z rôznych období - vysvetľuje vedúci ústavu technológie mlieka a tuku Vladimír Filip, ktorý analýzy viedol. Ďalšie dôkazy priniesli mikrobiologické skúšky. Ak bolo maslo vyrobené z kyslej smotany, muselo mať o niekoľko radov vyšší celkový počet mikroorganizmov, čo sa nepreukázalo. Zato malo vyššie počty nežiaducich baktérií, ktoré svedčia o tom, že maslo bolo mechanický prepracované.
Toto je rad indícií, potvrdzujúcich podozrenie, že ide o maslo zo starých zásob. Ďalšie analýzy však priniesli aj jeden priamy dôkaz, že výrobca nepoužíva technológiu masla z kyslej smotany a dokonca pridáva neoznačené látky - uviedol Filip. Sú to tri prchavé aromatické látky - biacetyl, tartaric a mliečny acetoin.
Odkiaľ sa maslo vzalo?
Kocka masla na belgickom trhu stojí dvakrát viac, než je cena masla v Českej republike. Ako je možné, že je maslo tejto firmy v Česku, navyše zaťažené dopravnými nákladmi, také lacné, že sa dostáva hlboko pod slovenské ceny - pýta sa Jiří Kopačiek z Českomoravského zväzu mliekarenského. Ponúka aj možné vysvetlenie: Môže ísť o maslo z intervenčných zásob, alebo súkromných prebytkov, ktorých skladovanie Európska Únia dotuje.
Za uskladnenie tony masla dostane Obchodník 18,31 Eura a za každý deň skladovania ešte 0,34 Eura. Môže ho skladovať až 210 dní. Keď obchodník maslo po vyskladnení dobre predá, tak s nim nemá žiadne výdavky, preto môže predaj realizovať lacno. "