Vieme čo jeme?

Na slovenskom trhu s potravinami je tým najrozhodujúcejším kritériom slovo „lacný“. Preto sa náš trh stal doslova smetiskom tých najnekvalitnejších potravín z celej Európy. Aby sme pochopili, čo sa v skutočnosti skrýva za takzvanými lacnými potravinami, prečítajme si jeden príbeh belgického masla. Prípad sa stal v Česku a ja iba podotýkam, že ak na Slovensku nevyšlo ešte zatiaľ nič podobného na povrch neznamená to, že u nás je situácia lepšia. Skôr naopak, omnoho horšia, ibaže sa o nej mlčí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Lacné belgické maslo môže mať sebou až dva roky v mrazničke. Vyzerá ako každé iné maslo, pričom je vyrobené z mraziarenských zásob. "Starobu" maskuje prídavkom aromatických látok. Nie je preto divu, že je lacnejšie ako ostatné.

Maslo dovezené zo zahraničia býva lacnejšie ako maslo z Českých mliekární, hoci samo o sebe sa vo svojej krajine pôvodu predáva dvakrát drahšie, ako maslo v Česku. Prečo je tomu tak? 

Existuje spôsob, ako to zariadiť: lacno nakúpiť maslo z mraziarenských skladov, rozmraziť, premiesiť, pridať aromatické látky, ktoré prekryjú chuť starého tuku, zabaliť do nových obalov a poslať do obchodných reťazcov sa v Českej republike. Obchodníci po ňom ochotne siahnu, lebo môžu zákazníkom ponúknuť kocku masla o dve tri koruny lacnejšie, ako je najlacnejšie maslo na trhu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O čom je konkrétne reč? O štvrťkilových kockách masla v nenápadnom striebornom obale s pasúcou sa kravičkou, ktoré už niekoľko mesiacov ponúkajú niektoré obchodné reťazce. Výrobca uvedený nie je, len dovozca, ktorou je spoločnosť A7B Bohemia. Registračná značka patrí belgickej firme Société fermiér Rochefort z Arden. Odtiaľ teda pochádza lacné maslo.

Kocka masla z tejto mliekárne sa pritom predáva v Belgicku v cenách od 1,60 do 2,50 Eura. V Česku však stojí 28 korún, niekedy aj menej. Dosť dôvodov aby nás zaujímalo, čo sa skrýva pod skrýva maľovanou kravičkou.

Pátranie takmer detektívne: Na začiatku pátranie po pôvode tohto masla bolo podozrenie, že sa možno jedná o maslo s prídavkom margarínu (to sa nepreukázalo). Na jeho konci sme našli celý rad dôkazov, že ide o staré, prepracované maslo. Preukázali to analýzy, ktoré vykonali odborníci na Pražskej Vysokej škole chemicko-technologickej, na ktorých sa sa finančne podieľala aj redakcia MF DNES.

SkryťVypnúť reklamu

Maslo je mäkšie a chutí inak. Kto sa s belgickým maslom stretne prvýkrát, najskôr ho zaujme, že je mäkšie, ako ostatné. Možno si tiež všimne, že má netypickú maslovú arómu, niekedy aj chyby v chuti. Vysvetlenie? Je to stolné maslo, niekdajšia "dvojka" zo skladových zásob, ktorá nie je tak kvalitná ako maslo čerstvé. Treba povedať, že dovozca tým žiadny predpis neporušuje, pretože Európska legislatíva - Českej nadradená - pojem stolné maslo nepozná. Zákazník sa však nedozvie, že kupuje maslo nižšej kvality.

Čo povedali analýzy?

Prvý dôkaz, že maslo nejakú dobu ležalo v mrazničke, prinieslo takzvané peroxidové číslo. Vypovedá o tom, čo sa s maslom deje, keď žltne. Práve u belgického masla bol obsah peroxidov vyšší ako u všetkých ostatných.

SkryťVypnúť reklamu

Veľa napovedali aj mastné kyseliny. Zloženie mliečneho tuku je totiž v letnom a v zimnom období iné. U belgického masla, ktoré malo podľa údajov spotreby pochádzať z obdobia december - január, však boli namerané hodnoty rozdielne. Surovina teda musela pochádzať z rôznych období - vysvetľuje vedúci ústavu technológie mlieka a tuku Vladimír Filip, ktorý analýzy viedol. Ďalšie dôkazy priniesli mikrobiologické skúšky. Ak bolo maslo vyrobené z kyslej smotany, muselo mať o niekoľko radov vyšší celkový počet mikroorganizmov, čo sa nepreukázalo. Zato malo vyššie počty nežiaducich baktérií, ktoré svedčia o tom, že maslo bolo mechanický prepracované.

SkryťVypnúť reklamu

Toto je rad indícií, potvrdzujúcich podozrenie, že ide o maslo zo starých zásob. Ďalšie analýzy však priniesli aj jeden priamy dôkaz, že výrobca nepoužíva technológiu masla z kyslej smotany a dokonca pridáva neoznačené látky - uviedol Filip. Sú to tri prchavé aromatické látky - biacetyl, tartaric a mliečny acetoin.

Odkiaľ sa maslo vzalo?

Kocka masla na belgickom trhu stojí dvakrát viac, než je cena masla v Českej republike. Ako je možné, že je maslo tejto firmy v Česku, navyše zaťažené dopravnými nákladmi, také lacné, že sa dostáva hlboko pod slovenské ceny - pýta sa Jiří Kopačiek z Českomoravského zväzu mliekarenského. Ponúka aj možné vysvetlenie: Môže ísť o maslo z intervenčných zásob, alebo súkromných prebytkov, ktorých skladovanie Európska Únia dotuje.

Za uskladnenie tony masla dostane Obchodník 18,31 Eura a za každý deň skladovania ešte 0,34 Eura. Môže ho skladovať až 210 dní. Keď obchodník maslo po vyskladnení dobre predá, tak s nim nemá žiadne výdavky, preto môže predaj realizovať lacno. "

Anton Hojo

Anton Hojo

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek, ktorému jednoducho nedá, aby sa o svoje myšlienky nepodelil s inými. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

236 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

275 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,086 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu