reklama

Edinburgh! Mesto nekonečnej dúhy, umelcov a skvelej whisky!

Áno, toto všetko a ešte omnoho viac, sa ukrýva v meste, ktorého atrakcie sa rovnajú  tým Londýnskym a hravo ich zvládnete prejsť aj pešo. Niečo ako centrum našej Bratislavy :D .  Dýcha tu na vás kruté počasie, kričia na vás piskľavé gajdy, chlapi tu nosia sukne a keď už na vás aj niekto prehovorí, škótska angličtina vám bude robiť problém porozumieť aj keď anglicky zvládate tlmočiť. Ale viete čo, budete to milovať

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Do Edinburghu sme sa vybrali autom(žiaden strach, nie zo Slovenska, žijem v Anglicku). Ak vás na Slovensku niekedy strašila jazda po Bielej Hore pred Trnavou, znásobte ju 50-mi, prirátajte asi tak miliardu oviec popri ceste + osirotené domčeky v údolí nikoho, dostanete Škótsko. 

Edinburgh uvidíte už z diaľky. Alebo vás prekvapí jeho veľkosť, alebo skôr opak. Domy už stratili tú rozkazom danú depresívnu červenú farbu. A hlavne je každý dom podstatne väčší, ako tie anglické. 

Veronika si vychutnáva túru na Arthur´s seat
Veronika si vychutnáva túru na Arthur´s seat (zdroj: Marian Holenka)

Jazdí sa tu po ľavej strane a prší na váš z každej strany cca každých 10 minút. Čaro prichádza v momente keď po sprche dažďa a vetru vysvitne dúha. Ako správny Slovák vytiahnete telefón a začnete ju fotiť. Po prvom dni však pochopíte, prečo to miestni nerobia. Keďže tu tak často prší a hneď po tom zas raz vykukne slnko na dve tri minútky, dúha je tu vlastne častejšie ako to slnko. Slnko sa objavuje len pripomienka ľuďom, že existuje. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najviac mi učaril však pohľad do domov. Niežeby sme s priateľkou mali potrebu sliediť. Každý dom má velikánske obloky a roztiahnuté závesy, takže každý vás na to vlastne vyzýva. No a v každom dome za tým veľkým oblokom sa v každom jednom skrýva obrovská, mahagónová knižnica preplnená literatúrou. Pastva pre moje oči a verím že nie len tie moje. 

Mesto vás privíta všetkými možnými atrakciami ako Londýn. Národné múzeum, divadlo, Múzeum voskových figurín, strašidelné podzemné sklepy a mnohé ďalšie. My sme si najviac vychutnali národné múzeum a národnú galériu- až v tejto som konečne pochopil a ocenil umenie dávnych maliarov a sochárov. Centrum je v naozaj očarujúce, umelci vám hrajú, tancujú a bavia vás na každom kroku. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
National museum of Scotland
National museum of Scotland (zdroj: Veronika Slamkova)

Najviac som sa tešil na "whisky experience", kam som sa nakoniec nedostal. Zaplatíte nejakých 35 libier, vysvetlia vám výrobu a pôvod whisky, spôsob degustácie a na záver vás nechajú minúť zbytok peňazí v suvenírovej miestnosti. No my sme natrafili na čosi lepšie. Malá miestna reštaurácia na najrušnejšej ulici mesta, kde môžete dostať tradičné škótske jedlo "Haggis and Mash"(haggis je pre porovnanie niečo ako naša jaternica no z ovce, ovčej pečienky, ovsených vločiek, cibule a korenia) a hlavne tradičnú škótsku whisky- zásoba jeho baru čítala asi len 150 rôznych fliaš. Najskôr som si chcel len vyfotografovať fľaše, čo si majiteľ všimol a následne mi začal dávať whisky voňať, chutnať a zároveň nám aj vysvetlil, ako ju správne degustovať. Plus čosi o histórii whisky a 35 libier ušetrených.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Úryvok z šialenej whisky ponuky
Úryvok z šialenej whisky ponuky (zdroj: Veronika Slamkova)
Aj Bratislavu v tomto Pube poznali.
Aj Bratislavu v tomto Pube poznali. (zdroj: Veronika Slamkova)

Pri degustácii whisky zabudnite na vychladené fľaše či colu. Dostanete pohár whisky a pohár vody. Whisky nalejete do úst, hrajete sa s ňou jazykom a prevalujete zo strany na stranu zo 20 sekúnd(príjemné asi ako používať ústnu vodu Listerine). No a potom vypijete. Zo začiatku vás whisky zaštípe, potom zahreje ale na záver vám zanechá škálu znásobenej chuti a arómy, ktorú by ste za normálnych okolností zabili práve tou colou či ľadom, či už rýchlim kopnutím. Na záver, kto potrebuje, zapije pohárom vody. 

Na ľuďoch kráčajúcich vôkol vás očarí jedna krásna vlastnosť. Žiadne modelky, žiadni modeli, žiadne módne výstrelky ani prehnaný make-up. Normálni krásni ľudia ako ich príroda stvorila, nosiac účelové oblečenie (nakoľko nikdy netušíte či bude slnko, dážď, sneh alebo všetko v kope). V skratke normálne zmýšľajúci ľudia, žiadne pseudohviezdy. Nádhera. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najkrajším momentom v tomto meste je nepochybne túra na "Arthur´s seat". Kopec, ktorý sa tvári akoby len tak náhodou narazil presne do centra tohto očarujúceho mesta a ponúkol tak najkrajšiu atrakciu, akú len vie príroda ponúknuť. Výhľad. Nebudem ho opisovať, krásu treba vidieť a tak si pozrite fotky nižšie a posúďťe samy. 

Arthur´s seat z pohľadu z dola
Arthur´s seat z pohľadu z dola (zdroj: Veronika Slamkova)
Arthur´s seat
Arthur´s seat (zdroj: Veronika Slamkova)
Dúha nad Edinburgh-om
Dúha nad Edinburgh-om (zdroj: Marian Holenka)
Dali sme ten kopčisko!!! Len keby tak nefúkalo...
Dali sme ten kopčisko!!! Len keby tak nefúkalo... (zdroj: Veronika Slamkova)

Ak sa radi zabávate, rozhodne navštívte miestne "Hardrock Cafe", kde si okrem steaku a cocktailov môžete poobzerať napríklad vestu Ringa Stara, mexický klobúk Elvisa Presleyho a mnohé gytari hudobníkov, ktorí síce mne nič nehovoria, no vám možno budú. 

Jeden z miestnych unikátov
Jeden z miestnych unikátov (zdroj: Marian Holenka)

Na severo-východ sa oplatí ísť pozrieť " Portobello beach" . Garantujem vám, že Severné more schladí nejednu horúcu myseľ a pri hľadaní mušlí všetkých druhov, farieb a tvarov , sa príjemne zrelaxujute. 

Krása farieb plodov severného mora
Krása farieb plodov severného mora (zdroj: Veronika Slámková)
Portobello beach
Portobello beach (zdroj: Veronika Slamkova)

Takto nám chutil Edinburgh, mesto s dýchateľnou atmosférou jedinečnou pre toto miesto.

Kultúra, krása, pohoda a dúha radosti života, to všetko v sebe skrýva. 

Marián Holenka

Marián Holenka

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nie som spisovateľ. Nie som novinár. Nie som kritik. Vnímam svet okolo seba svojou optikou ktorú prenášam skrz pero na papier a následne do počítača. Moje stanovisko je subjektívne aj napriek tomu, že sa usilujem byť tak objektívny ako len dokážem. Milujem cestovanie, chuť a vôňu každej krajiny, kde svojou návštevou kradnem energiu. Mám silnú a osobitú fantáziu a pravopis ma plánuje zavraždiť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu