reklama

Mala by šéfka ÚPSVaR-u dostať padáka pre Modré z neba?

Šéfovia úradov práce by mali lietať z funkcií pre vážne pochybenia či nezákonné postupy, ale určite nie pre to, lebo premiér šiel predvádzať svoju schopnosť zabezpečiť občanom istoty do televíznej relácie. Ich šéfovia, teda ministerstvo, by zas mali dbať na systémové riešenia, aby ľudia nemuseli chodiť do tejto relácie a rozprávať o svojej biede, čo im na dôstojnosti nepridáva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

Kritiku za reláciu zožal Fico, lebo sa šiel verejne pochváliť rozdávaním z premiérskej rezervy, kritiku zožala televízia, lebo ťaží z ľudského nešťastia, ale že národu svorne predviedli, ako sa to nerobí, sa dnes javí ako oveľa menej dôležité než včerajšie nezodpovedané otázniky: či ÚPSVaR naozaj nepomohol a prečo v ňom dochádza k výmene šéfov.

Zákonnosť postupu? Úplne nezaujímavá

Drobný až ťažko postrehnuteľný rozdiel medzi chorým chlapcom, čo chce ísť na ryby, a chorou Janou z Košíc spočíva v tom, že Jana potrebovala okrem iného vybaviť príspevky od úradu práce. Chorý chlapec nabetón nemá zákonný nárok, aby mu úrad zabezpečil rybačku, Jana možno nárok na príspevky má. Nevedno.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zdá sa niekomu normálne, že peniaze od ÚPSVaR-u sa získavajú tak, že premiér skočí do televíznej relácie, pri ktorej sa vraj plače viac ako na balkánskom pohrebe, a tam porozdáva to, čo sľubuje titul tejto relácie, čiže modré z neba?

Ak má Jana PN trvajúcu dlhšie ako rok, bude sa posudzovať, či má nárok na invalidný dôchodok. V opačnom prípade by sa dostala do hmotnej núdze, ktorá má jasné pravidlá. Výška prípadného invalidného dôchodku sa bude odvíjať od toho, aký mala predtým príjem. Nebavme sa o tom, či premiér splnil sľuby, ale či je dobrý systém "málo platíš, málo dostaneš". To je Sociálna poisťovňa a pre poriadok spomeňme, že Ficom nasľubovaný zamestnanec s príspevkami je zasa súdok úradu práce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je pokojne možné, že úrad postupoval zákonne a Ficove nadštandardné sľuby jednoducho nemohol splniť. Keďže kauza je medializovaná, možno sa len boja premiérovi povedať: nasľubovali ste niečo, čo ste nemali. Napríklad na diagnózu rakoviny podľa platných kritérií nie je možné dostať parkovací preukaz. Pluska prezrádza: "... volali pani Jane z Ficovej kancelárie, že má ešte nárok na vybavenie parkovacieho preukazu a príspevku na invalidnú dopravu." Akosi zabúdame, že úradníci majú za úlohu rozdeľovať štátne prostriedky podľa zákonom nastavených kritérií, a nie nimi mrhať.

Preto nie je zaujímavé, či Fico naozaj splnil sľuby jednej chorej osobe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zaujímavé je, či Jana z Košíc bola obeťou nesprávneho postupu úradu, ktorý treba napraviť a príspevky jej dať, alebo nebola a príspevky jej nepatria. Toto sme sa však nedozvedeli. Ak je pravdivá prvá možnosť, mala sa dať do poriadku zákonným postupom, a nie premiérovou protekciou v rámci televíznej kortešačky. Ak je pravdivá druhá možnosť, treba skonštatovať, že je to prúser, a postaviť sa k nemu systémovo, opäť nie spôsobom, že premiér vybaví ťažkosti tejto jednej osoby, ktorá zrejme už od zúfalstva nevidela inú možnosť, ako ísť do televízie a stiahnuť si tam parochňu.

Zaujímala Fica podstata jej problému? Asi ťažko, keď namiesto mnou očakávaného "dám preveriť, či bol postup úradu správny" sľúbil zamestnanca, ktorý si s ňou sadne a pohľadá, čo by jej tak asi mohli hodiť ako psovi kosť. Po dvoch mesiacoch bulvár tvrdí a ďalšie médiá preberajú, že pomoc neprišla, samotná Jana poskytne pre TASR vyhlásenie, že to nie je pravda, a tak sa pohybujeme v úplne nesprávnom priestore. Ako čerešnička na torte sa objaví informácia, že šéfka košického úradu práce končí, zrejme pre Modré z neba. Dôvod odvolania riaditeľky zatiaľ publikovaný nebol, ale môžeme sa spoľahnúť, že bude úplne iný ako televízna relácia. Možno mala za posledné mesiace dvadsať kontrol a niečo sa už našlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Korupcia v priamom prenose

Je úplne jedno, akým spôsobom si to človek vybaví, ale keď si vybaví nadštandardný postup, je to korupcia. Začne sa teraz Fico starať o všetkých chorých, ktorí žijú v biede a nevytrhne ich z nej žiadny úrad? V tom prípade odporúčam do pozornosti pani Szegfüovú z okresu Dunajská Streda, ktorej úrady priamo škodia. Celý článok o prípade nájdete tu alebo v archíve Nota bene (október 2012).

Premiér vlastne poslal pani Szegfüovej odkaz, že by mala ísť do Modrého z neba, nie postupovať zákonne a súdiť sa o každý jeden príspevok z ÚPSVaR-u zvlášť, čo robí teraz. Niekoľko Najvyšších súdov vyhrala a teraz čaká na ten najdôležitejší. Keby šéfovia úradov práce lietali z funkcií pre nezákonné postupy, dunajskostredský riaditeľ by mal dávno možnosť pozorovať dav nezamestnaných zvnútra.

Nataša Holinová

Nataša Holinová

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  3x

jazyčnica -e -níc ž. hovor. pletkárka pejor. jazyčnica, teraz aj na ešte lepšom blogu Zoznam autorových rubrík:  Ňa nebudete nasírat furtČlánky publikované indeJazykové oknovinyFotkyV dôchodku nad krémešmiPitominky furt

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu