reklama

Ostrovania zhýčkaní luxusom.

„Sme znudení žitím obyčajného života. Nestačí nám „dosť“. Je to choré a preto si myslím, že príde na nás dážď.“ Takto charakterizoval Ír Írov. Bol to univerzitný funkcionár. Vedel o čom hovorí. Dážď prišiel. Priviala ho svetová kríza. Môžme si myslieť, že náš írsky známy vtedy nemohol vedieť o nastávajúcej svetovej kríze. Ale možno ani nemusel, aby prepokladal, že sa dajú veci do pohybu negatívnym smerom. Veď keď vystúpate na vrchol hory, je len jedna cesta – nadol.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Mal som príležitosť zúčastniť sa na írskej svadbe. Brali sa dvaja mladí ľudia pod 30. Priemerne si žijúca írska dvojica (žiadna irónia v slove „priemerne“).

Svadba prebehla nad očakávania, zabavili sme sa, bolo fantasticky. “Ďakujeme za pozvanie, vážime si to. Majte veľa zdravých detí.”

 

Aký je štandard írskej svadby? Rozpočet 40 tisíc EUR a viac. V priemere sa tu zíde cez 200 ľudí. Na tých bohatších 400. Nápoje si každý kupuje sám. Hostina sa koná v priestrannych sálach špičkových hotelov známych svetových hotelových sietí, ktorých je v Írsku neúrekom. Mladomanželov vozí historický Rolls-Royce. Po svadbe nasleduje svadobná cesta. Často na viac ako tri týždne či mesiac mimo Európy. Karibik, Afrika, tropické ostrovy Indonézie a iné. K medovým týždňom patrí nakupovanie v známych nákupných centrách. Napríklad na Manhattane v New Yorku, ak si úživate dovolenku niekde nablízku, aby ste dlho nemuseli letieť.

Ak chce mladý pár ušetriť hŕbu peňazí, vystrojí si svadbu mimo drahého Írska. Napríklad v Barcelone, Ríme alebo prípadne v Prahe. Tu je už počet ľudí značne obmedzený na zhruba 30-50. Svadobná cesta sa stále koná.

Pred svadbou treba rozmýšľať nad strechou nad hlavou. Postavať dom alebo kúpiť staršiu nehnuteľnosť stojí od 200k-300k EUR.

Diamantový zásnubný prsteň, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou predsvadobného procesu vyjde niekde medzi 3.000-4.500 EUR!!! Chlapci si berú pôžičky v banke. Keď prídete do klenotníctva pozrieť prstene okolo 200 EUR, čo može byť bližšie tomu slovenskému štandardu, tety predávajúce sa Vám zasmejú do očí. Ani to neskúšajte, lebo v tejto cenovej relácii tu nič neponúkajú. Ibaže by ste “klesli na podradný zirkón”.

 

Takto by som mohol pokračovať ďalej. A nemusel by som sa obmedzovať na tému
”svadba”. Teraz mi je jasné, čo mal náš írsky známy na mysli. Nechápavo krútil hlavou nad márnivou potrebou a plytvaním zdrojov. “Kam tento národ chce ísť z tohto bodu?” Spýtal sa sám seba. Ja mám k tomuto neutrálny postoj, nechcem byť neprajnícky, skôr naopak. Predsa všetci chceme viac. Je to doménou ľudskej povahy.

 

Odborníci tvrdia, že svetová kríza nás navštevuje raz za relatívne krátke časové obdobie. Že je prospešná pre oddych svetovej ekonomiky, že našponovaný spotrebný systém má potrebu povoliť. Je Írsko práve tá krajina, kde systém chcel oddych? Príklad vyššie tomu možno trochu nasvedčuje. Tak si teda oddýchnime.

 

František Horečný

František Horečný

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Cudzinec v cudzine. Priateľ piatkového piva po práci. Zoznam autorových rubrík:  Ach, tá naša SlovačNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu