Potravinové vlastenectvo

„To nekupuj“, zahlásila priateľka a vyrazila mi z ruky chladené kuracie stehná. „A čo chceš dnes na obed?“ , namietal som. „Stehná, ale slovenské“. Keďže konverzácia prebiehala v časovom rámci novovznikajúceho vzťahu, v záujme kompromisu a vtedajšej nevedomosti som sa zmohol iba na ťažký „preglg“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Obrázok blogu

Doma v kuchyni som žiadal vysvetlenie.

„Kupujem hlavne slovenské potraviny“, osvietila ma nežná polovička.

„A to prečo, veď moja stehenná voľba bola lacnejsia a aj lepšie to mäso vyzeralo.“

„Never tomu“, uzemnila ma odpoveď a nôž v ruke. Na krájanie, samozrejme...

Nechápal som. Kým som bol puboš a nachovávali ma rodičia, jedol som, čo prišlo na stôl. Nikdy ma nenapadlo podrobiť jedlo STKčke zameranej na pôvod a kvalitu. Chutilo a vyzeralo dobre. Potom som z rodného hniezda vyletel priamo medzi ájriš a tam so sa čudoval, prečo ľudia nechcú rashers a sausages z miestneho Lidla. Kládol som to za vinu značke obchodu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po návrate ma tiež nenapadlo riešiť ŠPZtku jedla a Ěčko je pre mňa písmeno v abecede. Som proste konzument. Teda bol som, po spomínanej slovnej facke v obchode som sa prvýkrát zamyslel, čo za potraviny to kupujem.

Prvá myšlienka bola taká, že moja drahá slečna to berie príliš vlastenecky. Ale ten povestný červík začal hryzať. Vlastne, čo je na tom zlé? (Tuná možno pozorovať pomalý ale zdrvujúci názorový vplyv našich nežných polovičiek, a tým nemyslím posun od piva a výstrihov kamsi inam...). Prečo vlastne nekupovať prevažne Made in SK potraviny?

Nebudem to naťahovať, ani neviem ako, dospel som k presvedčeniu, že to naše je lepšie ako to cudzie. Stal som sa vlastencom? Ani nie. Vyhli sa mi potravinové škadnály. Podporujem ekonomiku. Naučil som sa veriť (zatiaľ) našim značkám. Chutia dobre.

SkryťVypnúť reklamu

Zdá sa, že partnerka vo mne vyvolalal potravinové vlastenectvo, ak sa to tak dá nazvať. Od tej doby akosi viac skúmam pôvod stravy. Pre niektorých je to iste odjakživa prirodzená vec, klasický pragmatický chlap to väčšinou nerieši. Aj napriek kampani s označením tovaru SK nálepkami. A nie je to o tom, že frajerka mi neotrepe igelitku s nákupom o tvár. Síce to na tanieri je častokrát drahšie, ale aj chuťovo lepšie. Síce mi to trvalo dlhšie, ale súhlasím s výrokom, že človek má jesť hlavne veci pochádzajúce z prostredia, v ktorom sa narodil.

Pavol Horňák

Pavol Horňák

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Bloger sa narodil v Nitre (*1981) kde o 23 rokov neskôr vyštudoval anglický jazyk+literatúru v kombinácii so žurnalistikou. Vždy vedel čo chce a nikdy sa mu k tomu nechcelo, tak vedie rôznorodý život. V písaní vyznáva "slovný fitnes". Aktuálne je hlavne otec a manžel. Zoznam autorových rubrík:  rozprávkyvšemožnépoviedkypoézia

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu