reklama

J&T zachraňuje SES Tlmače, skutočne?

Tlmačský výroba kotlov akciovka Slovenské energetické strojárne SES ide navyšovať základné imanie. Vraj kvôli kríze a stratám. Spôsob je však pochybný. Kúpiť nové akcie môže len akcionár z JT, za diskontnú cenu so zľavou až 70 percent voči trhovej a zrejme z peňazí samotnej SES. Aj stratovosť výroby je otázna, veď kto určuje aké opravné položky a teda náklady treba urobiť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

V piatok 30.10. vyšiel v novinách inzerát o mimoriadnom valnom zhromaždení SES. Jediným bodom programu je zvýšenie základného imania o 10,521 mil. Euro nepeňažným vkladom. Tento vklad je tvorený pohľadávkou z úveru od J&T private equity teraz už vo vlastníctve majoritného akcionára. Keďže vraj ide o nepeňažný vklad nemôžu nové akcie upisovať iní akcionári.

Lacné akcie? Len pre J&T!

SES navyšuje základné imanie nepeňažným vkladom. To znamená s neuplatnením §204a Obchodného zákonníka. V preklade to znamená, že nové akcie kúpi len majoritný akcionár Segfield Investments Limited člen skupiny J&T a ostatní akcionári sa budú len pozerať. Sám mám akcie SESky a za 7 Euro by som kupoval o život. SESka je podľa mňa jedna z najlepších firiem na slovenskom trhu. Ale nemôžem.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trhová cena akcií? nezáujem...

Navyšuje za 7 Eur za akciu. Trhová cena je dneska 24 Euro. Pri 1,5 milióne nových akcii pekný profit za využitie majority. A to sa na burze pri cene 24 Euro predávajú len minoritné, pre strategického investora pomerne nezaujímavé balíky akcií. V priebehu posledného roka sa priemerná cena hýbala nad 30 eurami. Bola doba keď SES stála cez 50 Euro.

Keby sa balík akcií, ktorí s diskontom získa Siegflied Investment Limited teda J&T predával na burze alebo inému strategickému investorovi bola by cena bezpochyby ešte vyššia než 50 Euro. Dôkazom je aj nedávny predaj podobnej firmy ako je SES českej Škoda Power do rúk kórejskej firmy Doosan Heavy Industries & Construction. Celú Škodu Praha kúpili za 450 mil. Euro!!!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak to veľmi zjednodušene premietneme (česká firma je asi o tretinu väčšia) na SESku jej akcie by mala hodnotu viac ako 100 Euro. Malý prepočet z 450 mil. sú dve tretiny 300 mil. delené počtom akcií SES teda 1,5 mil. vychádza cena až 200 Euro. Pritom predaj pražskej firmy sa uskutočnil v čase krízy!

Úver SESke z peňazí od SES?

Nepeňažný vklad predstavuje pohľadávku, ktorá vznikla na základe Zmluvy o úvere zo dňa 4.7.2007, v znení dodatkov č. 1 a č. 2 zo dňa 26. 6. 2008 a 24. 6. 2009, ktorou sa veriteľ J&T Private Equity B.V. zaviazal poskytnúť dlžníkovi teda SESke úver v celkovej výške 271 576 000 SK (9 014 671,71 EUR). Úver resp. pohľadávky zo Zmluvy o úvere prešli na akcionára Segfield Investments Limited. Splatnosť pohľadávky je 31.12.2009. Pohľadávka pozostáva z istiny a príslušenstva uvedenej pohľadávky, pričom celková hodnota pohľadávky k 1.12.2009 bude 10 521 596,10 EUR, pričom 10 521 595 EUR z tejto sumy sa použije na splatenie emisného kurzu novo emitovaných akcií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na prvý pohľad pekná snaha majoritného akcionára o pomoc dcére znížením dlhov a navýšením vlastných zdrojov. Na druhý a ďalšie pohľady divné. Otázkou je či je pohľadávka z úveru vôbec reálna. V konsolidovanej polročnej správe SES je uvedený údaj o pohľadávke voči firme J & T Investment Advisors s.r.o.. vo výške 12,215 mil. eur. (strana 14). J & T Investment Advisors s.r.o. ako už z názvu vyplýva patrí presne pod tú istú skupinu, ktorá dala SESke úver!!! Aj keď sa firmy J&T Finacnial group údajne zbavil, názov J&T a zrejme aj vplyv zostal. Pozoruhodné je, že za firmu J & T Investment Advisors s.r.o. konal a stále koná JUDr. Daniel Křetínský. Áno ten JUDr. Daniel Křetínský, ktorý sedí v dozornej rade SES. Áno ten JUDr. Daniel Křetínský, ktorý celú absurdnú schému navýšenie minimálne neprekazil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to robia iní

Serióznosť sa buduje dlho. Serióznosť na kapitálovom trhu znamená, že všetci čo do firmy vložili kapitál musia mať šancu svoj kapitál aj reálne zhodnocovať. To čo predvádza J&T serióznych investorov len odláka.

Pritom je to také jednoduché. Ponúknuť akcie všetkým súčasným akcionárom formou predkupného práva a určiť cenu nových akcií podľa trhovej ceny. Veď čo by sa stalo keby tých pár súčasných akcionárov vložilo nové peniaze do svojej SESky?

Otázne je aj načasovanie. Keď stála akcia SES cez 50 Euro o navyšovaní základného imania nebola ani reč. Teraz keď je kríza a údajné straty ide všetko.

Vzorom pre SES môže byť mimoburzová firma Rona , a.s. , ktorá pred rokom navyšovala základné imanie a ponúkla akcie aj súčasným akcionárov. Otázka je prečo to nerobí aj na burze kótovaná SES.

SES v Energetickom a prúmyslovom holdingu? Ešte nie

Už na jar ohlasovala J&T zmenu štruktúry. Energetické a priemyselné aktíva mali byť vyčlenené do firmy Energetický a průmyslový holding, a.s.. V ňom majú podiel PPF, J&T a JUDr. Daniel Křetínský. Zaujímavé je, že v novom holdingu by mali byť aj SES. Ale podľa zbierky listín vložená zatiaľ nebola. Zrejme SESku holding kúpi až keď budú rozriedené akcie a vytvorené potrebné straty. Veď načo kupovať draho keď môžeme aj inak.

Dve tváre J&T

Úžasné je že v čase keď J&T ide evidentne proti záujmu malých akcionárov SES to isté J&T ponúka investorom na kúpu dva holdingy Tatranský a Hotelový. Áno to isté J&T ktoré ide presviedčať investorov, že ich dva holdingy sú perfektná investičná príležitosť. Áno teraz keď treba peniaze investori plaťte, keď bude úspech J&T požičia a potom navýši svoj podiel. Za trhovú cenu? Ale kdeže predsa podľa našej ceny, najlepšie za tretinu trhovej.

Raz už je to tak, starého psa novým kúskom nenaučíš.

Ešte odpoveď na otázku

Ešte dlhujem odpoveď na úvodnú otázku: J&T zachraňuje SES Tlmače?

Nie, J&T nezachraňuje SES, J&T chce zo zatiaľ nejasného dôvodu poškodiť ostatných akcionárov SES. Tento článok snáď nejaké súvislosti odhalil. Je mi smutno ...

Milan Hošek

Milan Hošek

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Jeden z "najväčších" minoritných akcionárov na Slovensku (po jednej akcií). Jeden zo "sponzorov" bratislavskej burzy, kde nikto nič nekupuje ani nepredáva, len pár jedincov sa snaží akože obchodovať. Aktívny člen Ochranného spoločenstva minoritných akcionárov OSMA a administrátor servisu slovenským akcionárom www.akcionar.sk. Trochu investor v zahraničí. Zoznam autorových rubrík:  Slovenské akcieFúzie a akvizície

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu