
Možno som to trochu prehnal. Tak úplne jednoduché to nie je. Úplným základom pre prípravu kvalitného espressa je čerpadlový espresso prístroj, kvalitný mlynček a kvalitná káva. Na moju ukážku som si zvolil "low end" model prístroja Krups (podobné espresso prístroje sú okolo 3500-5000 Sk). Tento prístroj má už viac ako 5 rokov, a pri správnéj údržbe by vydržal ešte dlho. Na zomletie kávy budete potrebovať mlynček, ktorý vám kávu rozdrtí a nie rozseká. Znamená to, že ak máte čepeľový mlynček, tak ho použite na niečo iné. Najlacnejší drtivý mlynček som našiel u "nášho" výrobcu ETA. Ja som ho kupoval za cca 960 Sk. Má 6 stupňov hrúbky mletia kávy, čo pre minimálne potreby postačí. Lepšie, poloprofesionálne mlynčeky začínajú od 6500 Sk.

Jedným z najdôležitejších prvkov pri príprave espressa je káva. Ak plánujete prípravu dobrého espressa zo zomletej kávy, tak si radšej dajte čaj, alebo malinovku. Na prípravu espressa je potrebná kvalitná káva. Musí byť čerstvá a zomletá tesne pred jej prípravou. Pre prípravu espressa môžete použiť jednoodrodové kávy, alebo ich zmesovať podľa vášho gusta. Pre dnešný pokus som si zvolil zmes štyroch káv a to Brazília Santos Fancy, Cuba Lavado, Keňa AA a máličko vysokokvalitnej robusty India PB. V Taliansku základ espressa tvorí Brazília Santos (alebo iná káva z Južnej Amerika) a tá sa potom prikoreňuje s inými napr. africkými a ázijskými kávami. Najlepšia espresso zmes je tá čo vám chutí najviac. A to zistíte stálym experimentovaním. Veľmi dôležitým krokom je mletie kávy. Mlynček nastavte na jemné mletie. Hrúbku mletia potrebujete prispôsobiť kávovaru. Túto časť je treba vyexperimentovať. Ak sa vám káva z prístroja valí, nastavte mlynček na jemnejšie mletie. Ak vám kávovar iba bzučí a káva nevychádza, tak mlynček nastavte na hrubšie mletie.

Jednou z výhodou profesionálnych prevádzok je, že kávovar a šálky sú kvalitne zohriate, a tak výsledok je kvalitnejší. Na priblíženie k dokonalosti môžeme použiť malý trik. Espresso prístroj necháme predhriať a cez prázdne sitko – portafileter necháme pretiecť horúcu vodu. Použite portafilter na dvojitú dávku, nakoľko ten je približne rovnaký ako jednotka u profesionálnych prístrojoch.

Z portafilteru vytraste vodu a nechajte zapnuté predhrievanie. Do portafilteru nasypte poriadnu kôpku kávy a utlačte ju nástrojom na vtesnenie kávy do portafilteru tzv. “tamper”. Ak ste niečo podobné ku kávovaru nedostali, tak si to rýchlo zaobstarajte, ale dovtedy môžete použiť palec, alebo čajovú lyžičku.


Portafilter vložte do stroja a nechajte zohrievať ďalších 5-10 minút. Počas tohoto času máte čas na prehltanie sliniek a tiež predhriatie šálky. Na predhriatie šálky použijeme ďalší trik a to horúcu vodu z vodovodu. Ak ste šálku predhriali, ubezpečte sa, že v nej nezostane voda.

Šálku vložte pod prístroj a spustite dávkovanie vody. Ak ste všetko urobili ok, tak by sa vám po krátkom bzučaní mal spustiť tenký prúd kávového moku. Dávkovanie vody zastavte, keď mok zčne blednúť. Šálku rýchlo odtránte. Nenechajte, aby vám dokvapkávajúca káva kontaminovala espresso!

Dielo je hotové. Čas prípravy profecionálneho espressa je medzi 20-30 sekundami, no na domácich hračkách sa tento čas môže krátiť hoc aj na 10 sekúnd. Pri príprave espressa sa orientujte na farbu cremy. Ak crema je ok aj vaše espresso je ok. Na zdravie.
