Prečo pijem kávu, aneb jak mne amerikán naučil pít kafe

V stručnosti ... a prečo nie. Celé to začalo so stredoškolskými ránami. O 7.00 ma budík a vôňa kávy z „kotyogó“ vykopali z postele. Po vykonanní „ranných prác“, som sa vytackal do kuchyne, kde moja mamka a naša suseda mali nekonečnú konverzáciu o dôležitých témach bytia človeka. Za moje apatické „dobré ráno“ som vždy obdržal „dobré ráno“ plné energie a nálady do nového dňa. Kde sa v nich berie energia? Ako je to možné, že o 7.00 sú tieto bytosti bdelé a ich deň je v plnom prúde, keď moje prebúdzanie začne až keď sa doteperím do gympla a niektorá z mojich spolužiačok si oblečie niečo provokatívne (poprípade profesor ma vyzve k tabuli). Nič iné ma nenapadlo, ako káva. V jeden deň, keď moja závisť rannej energie dosiahla maximum, namočil som kocku cukru do maminej kávy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Káva bola vždy mojim obľúbeným povzbudzovačom, už od čias strednej školy. Kávu som používal pre jej obsah kofeínu. Na výške bola káve neoddeliteľná súčasť príprav na skúšky. Kofeín, kofeín, kofeín. Mal som kávu naozaj rád, alebo bolo to len niečo čo som potreboval na prežitie dňa? Musím sa priznať, že pivo som mal radšej, ale to malo opačný efekt. Hlavne to šieste. O káve som toho veľa nevedel, možno len o trochu viac ako jeden človiečik ktorý si myslel, že zrnková káva sú guličky z hnedého prášku známeho tiež ako mletá káva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čas plynul a ja som dokončil som výšku a začal svoju kariéru. Keď som sa dostal do Kosova, cigareta a káva boli neoddelitelné súčasti každodenného jednania s miestnymi obyvateľmi. Býval som v srbskej štvrti dedinky Kosovo Polje. Keď som platil nájom, alebo som sa potreboval o niečom porozprávať s našou domácou, domaća kafa bola neoddeliteľnou súčasťou dňa. Ako Viktor Klimo spomenul, káva pripravovaná v džezve má svoje čaro. V bývalej Juhoslávií sa používa káva Brazília Minas (menej kvalitná arabika) a praží sa na svetlo. Takto pripravená káva sa zomelie na jemno a pridá sa do vriacej vody a za stáleho miešania sa nechá zovrieť raz až tri krát. Cukor sa pridáva podľa toho či chcete sladku, srédnu ili gorču kafu. Pozor, lebo káva vám bude peniť, nezlaknite sa, je to ok.

SkryťVypnúť reklamu

Môj seriózny vzťah ku káve začal keď sme v kancelárii OBSE v Kosovom Polji obdržali švédsku kávu Gevalia. Naša švédska kolegyňa Monika bola úplne mimo a hňeď sme si ju pripravili. Mňam, konečne niečo nové, bližšie k tomu čo sme pili doma. Jediná osoba nespokojná s kávou bola naša americká kolegyňa, ktorá vyhlásili, že káva je príliž kyslá. Čo môže jeden američan vedieť o káve! Americká káva je ako voda! Po krátkej konfrontácii mi sľúbila, že keď pôjde na dovolenku bude prinesie mi lepšiu kávu ako Gevalia. DEAL ! Po niekoľkých mesiacoch mi doniesla tri balíčky kávy. Keď som si k nim privoňal, už som tušil, že som stávku prehral. Na prvom sáčku bol nápis Starbucks Sumatra, na druhom Peets a na treťom Cafe Roma (kaviareň s absolútne najlepším cappucchinom v San Franciscu). A tu som objavil niečo úplne nové. Svet kávy. Patetické a smutné. Bol to američan čo mi predstavil naozajstnú kávu. BTW she is my wife since then....

Valerian Hrala

Valerian Hrala

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

baví ma svet, technológie, retro veci, rodina, varenie, fotenie, Podcasty, káva, internet a proste všetko. Zoznam autorových rubrík:  BudapešťSeriózne o káveTechnológieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu