reklama

Aupair na Korzike - rady, pocity a fotky

Ani neviem, kde začať. Sú to síce už dva roky, odkedy som bola ako aupair na Korzike, ale spomienky ostali a nie je ich málo. Bola to naozaj skúsenosť s veľkým S, a preto som sa rozhodla nenechať si ju iba pre seba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Písal sa rok 2016 a ja som si povedala, že už konečne niekam musím vypadnúť. Ale že naozaj! Žiadne výhovorky, žiadne odsúvačky, poznáte to, vždy vám do toho „niečo“ zázračne skočí a vy nikam nejdete. Mne sa to tak stalo už x-krát, kedy som chcela zažiť nové dobrodružstvo, niekam sa vydať, ale nikam som nešla. Veď predsa ma znásilnia, zabijú, nakazia, uštipnú, okradnú a čo ja viem čo ešte ukazujú v televíznych novinách. 

No tentoraz som to urobila inak a svoje rozhodnutie odísť som iba oznámila, bez diskusie, ktorá samozrejme nasledovala... Ale čo už. Šla som a prežila som, takže prvý krok k tomu niekam vycestovať, napríklad ako aupair, je rozhodnúť sa a nebáť sa. Alebo aspoň nedovoliť strachu, aby vás zastavil. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vedela som, že chcem ísť do krásneho prostredia, k moru, k sympatickej rodinke, a hlavne, k sympatickým deťom – poznáte to, tie ukričané, uplakané, nezvládnuteľné.. no ja ich rozpoznám už len z fotiek. Takže Španielsko som hneď vylúčila (nič v zlom, ale bála som sa lietajúcich tanierov), a takisto som vylúčila aj Taliansko. Najviac som si priala Korziku, ktorá mi nakoniec aj vyšla. 

No a ako som si hľadala rodinku? 

Skúšala som sa prihlasovať na rôzne neplatené stránky a tiež som prehľadávala facebookové skupiny. No nič lepšie ako aupairworld.com som nenašla. A cez to som našla aj tú svoju famíliu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výhody aupairworld.com

  • Rodiny tam priamo inzerujú a vy tak komunikujete priamo s nimi a nie cez medzičlánok (agentúra a pod.)

  • Je tam obrovské množstvo rodín hľadajúcich aupiar z celého sveta a neustále

  • Niektoré rodiny hľadali aupair aj v letných mesiacoch, čo znamená, že si to nemusíte plánovať mesiace dopredu

  • Je to prehľadné a pre vás ako aupair je to zdarma (rodiny si za registráciu platia)

Nevýhody aupairworld.com

  • Nepodpisujete žiadnu zmluvu a do zahraničia sa púšťate na vlastnú päsť, čo obrovským rizikom

  • Je tam naozaj veľa dievčat (ale aj chlapcov), ktoré dennodenne oslovujú vašu vysnívanú rodinku, takže konkurencia je pekne veľká. Niekedy sa stane, že si rodinka vašu správu ani neprečíta, pretože to nie je v ich možnostiach komunikovať s toľkými záujemcami

  • Nikdy neviete na koho natrafíte, pretože stránka si rodiny ani pravdivosť informácií neoveruje 

Za mňa, je táto stránka jeden z najlepších, ale asi aj najrizikovejších spôsobov, ako si nájsť vhodnú rodinku (v Európe), ale vždy platí – dajte na svoj vnútroný pocit a zdravý úsudok! Rodiny aj aupairky vždy trvajú na skype, kedy viete už hneď, či ste si sadli alebo nie. Trvajte na ďalších a ďalších skypoch, aby ste si naozaj overili ku komu idete. Hlavne trvajte na tom, aby ste videli deti, z ktorých sa dá veľa navnímať. 

Čo si ešte vybaviť pred príchodom

  • letenky (dohodnúť sa na preplatení aspoň spiatočnej)

  • cestovné poistenie 

  • zdravotné poistenie (myslím, že stačí to európske zdravotné poistenie, ale ja som si vybavolala ešte nejaké špeci – keby náááhodou... a aby boli rodičia spokojní)

  • zaistite si transfer z letiska až k vášmu novému domovu (mňa vyzdvihli priamo oni)

Keď vám deti nerozumejú ani mäkké F

Keby som vedela do čoho idem, asi by som nikam nešla. Teraz naozaj. Šla som na Korziku s tým, že síce neviem po francúzsky okrem bežných fráz (bonjour, merci) ani ň, ale idem sa to tam naučiť. Veď, aký problém nie? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Až na to, že moje detičky, Leo 5 ročný a Bebe 2,5 ročný, nerozumejú ani slovko po anglicky. Keby som na nich rozprávala po slovensky, malo by to rovnaký efekt. A veruže som už veľakrát od tých nervov začala po slovensky na nich.. Ach. Nikto nikdy nepovedal, že to bude ľahké, ale ani, že to bude až tak ťažké – ako spieva Coldplay a doslova, že hej!

Prišla som teda na ostrov a zvítala sa s deťmi. Stačilo pár hraní a prijali ma. Slová ani neboli potrebné, veď boli nablízku rodičia, keď bolo niečo potreba. Živo si pamätám na ten moment, keď som sa prvýkrát ocitla s deťmi sama na kúpalisku a potrebovala som im povedať, nech neskáču do toho bazéna, že je to nebezpečné alebo, že si musia natrieť opaľovací krém, inak ma ich matka zabije alebo že už je čas odísť. Chcela som sa od zúfalstva rozplakať, že im to neviem povedať. Ľudia, ktorí boli naokolo si museli myslieť, že som tie deti ukradla, alebo že mi preplo. Ja svojou podomácky naučenou lámanou francúzštinou a deti, ktoré ma nerešpektujú a ešte mi ani nerozumejú. Skúsenosť za milión. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale prežila som to bez ujmy a spolu so mnou aj deti 

Skúsenosť pri bazéne sa opakovala nonstop, na pláži, doma, v aute, keď kričali, nepočúvali a nedali si povedať. No, vlastne dali, len ja som nevedela ako. Veľakrát som mala po ruke google translator, ktorý im to dokonca aj povedal za mňa, keďže čítať ešte nevedeli. A potom som nahrala to, čo mi povedal Leo svojou laickou zle artikulovanou francúzštinou, nech mi to preloží google. Ach, čistá komédia. Veľakrát som volala Francesce (matke), nech im povie čo som nedokázala ja, a nech ma zachráni. 

Bolo mi totiž povedané, že deti ako tak rozumejú po anglicky, že sem tam pred nimi mama rozprávala so sestrou po anglicky, takže to nebude problém. A ja sa predsa chcem učiť francúzsky. No.. druhýkrát by som sa na päte otočila a mierila kadeľahšie. Stálo ma to nervy a asi aj šedivé vlasy. Deti ma z úvodu nepočúvali, nerešpektovali a nerozumeli mi. 

Po čase sme si na seba všetci zvykli a boli sme rodinka úžasných

Po zhruba mesiaci si na mňa decká už zvykli a začali ma viac počúvať. Už sme sa naladili na spoločnú komunikáciu (občas telepatia) a deti vedeli, kedy je oheň na streche a kedy musia počúvať. Chcelo to naozaj veľa trpezlivosti, skúšania, prekonávania sa, pevných nervov a optimizmu, ale nakoniec sa to podarilo a deti za mnou pri odchode ešte plakali. Pekné zadosťučinenie:)

Sama samučičká na opustenom ostrove

Samota mi nejak nevadí. Nebojím sa jej, som dobrodruh a nebojím sa naväzovať nové kontakty. Len po nejakom čase, hlavne keď som mala konečne voľno a mohla som objavovať ostrov a pláže, ma už nebavilo všetko robiť sama. Bolo na čase, aby som nadviazala nejaké priateľstvá. A tak sa aj stalo. Prvá osoba, ktorú som spoznala bola Camille, 14 ročná francúzka, ktorá na Korzike dovolenkovala so svojim ujom a jeho kamoškou. Milí priateľskí otvorení ľudia. Camille bola tak zdravo šiši a na svoj vek neskutočne názorovo zrelá, takže sme si sadli, aj keď som bola skoro o 10 rokov staršia! Na druhý večer sme šli všetci do mesta na večeru, kde sme pozerali futbal a fandili Francúzsku. Na ďalší deň som mala narodeniny a títo milí ľudia mi usporiadali úžasnú narodeninovú oslavu, na ktorej sme jedli, smiali sa a spievali. Bol to nezabudnuteľný večer.

Pospoznávala som tam ďalších skvelých, inšpiratívnych ľudí, o ktorých by mohol byť ďalší článok. Meditovali sme, jógovali sme, kúpali sme sa nahí, pozorovali hviezdy, šli na loď, varili a jedli. Skrátka, sladký život :)

Slovo na záver

Aby som dokázala dať všetky zážitky a pocity do slov a ukázať vám všetky fotky, tak by som mohla denne publikovať článok za článkom. Myslím si ale, že ako malá ochutnávka mojej skúsenosti to bohate stačí. 

Moja rada pre všetkých, ktorí by chceli zažiť niečo podobné znie: Choďte, ale hlavne sa pripravte na to, že je to primárne o deťoch. Budete ich pravdepodobne aj prebaľovať, čistiť im zadočky a krmiť hladné krky, starať sa, nech sa vo vani ani v iných prípadoch nezabijú. Užívačky k tomu patria neodmysliteľne tiež, ale až potom, čo sú deti v bezpečí alebo spia. Veľa aupairiek si myslí, že je to mama hotel a žúrka každý večer. Veľa rodín si tiež myslí, že aupairka je v pohotovosti 24/7 a ešte im bude robiť aj fulltime upratovačku a kuchárku. Vždy je to o tom nájsť spoločné riešenie, ktoré bude vyhovovať obom stranám, deťom nevynímajúc. Dá sa to a ja to určite odporúčam:)

Na záver pár fotiek z Korziky, čo je mimochodom raj na zemi, vualá! 

Porto Vechio, Korzika
Porto Vechio, Korzika  
Kiwi - spoločníčka na výletoch :)
Kiwi - spoločníčka na výletoch :) 
Deti, leo a bebe :)
Deti, leo a bebe :) 
tá farba
tá farba 
narodkyyy:)
narodkyyy:) 
Bonifacio, Korzika
Bonifacio, Korzika 
tadiaľto som každý deň behávala
tadiaľto som každý deň behávala 
takto sme trávili naše dni pred tým než sme šli na pláž alebo k bazénu
takto sme trávili naše dni pred tým než sme šli na pláž alebo k bazénu 
jahody, more, pohodička
jahody, more, pohodička 
Ja a Camille :)
Ja a Camille :) 
Ja a Lina, dievčatko od susedov.
Ja a Lina, dievčatko od susedov. 
čakám na hodinu jógy
čakám na hodinu jógy 
Conca, Korzika
Conca, Korzika 
Lenka Hruščáková

Lenka Hruščáková

Bloger 
  • Počet článkov:  82
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Som veľmi zvedavý človek a rada si veci robím po svojom. Verím, že čím viac pochopím samú seba, tým ľahšie sa mi bude žiť. Keď mám čo povedať, neostávam ticho. IG @hruscka Zoznam autorových rubrík:  práca na sebevzťahy naše každodennédetstvo, deti, výchovaNezaradenéliečenie sa z perfekcionizmulesSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu