reklama

Afirmácie – praktický nástroj na to, ako sa mať rád

Hovoria nám, mali by ste sa mať radi, ale nepovedia ako. Ak nás to nenaučili v detstve, resp. ak nás to odnaučili, tak sa to budeme musieť znovu naučiť sami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Existuje veľa nástrojov, ktoré sa dajú použiť na zvýšenie sebalásky. Pokiaľ nemáte problém s angličtinou, určite odporúčam tento článok, jeden z mojich obľúbených, ohľadom praktických tipov, ako sa mať skutočne rád. 

Všetko utrpenie na svete pramení z nedostatku sebalásky. Je dôležité rozoznať sebalásku a narcizmus. Narcizmus obyčajne vzniká v detstve, keď bol človek zranený natoľko, že sa musel uzavrieť pred vonkajším svetom a zamerať sa už len sám na seba, odpojiť sa pocitovo od druhých ľudí. Tento stav je poháňaný strachom. Na druhej strane sebaláska je opakom strachu. Sebaláska je sestrou sebaúcty a bratom sebavedomia. Sebalásku môžeme pozorovať napríklad u malých detí. Sebaláska je niečo ako základný kameň. Postavíte na ňom zdravý vzťah alebo ostatné veci, po ktorých vaše srdce túži. Poďme sa teda pozrieť na to, ako si pomocou afirmácií môžeme pomôcť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Afirmácie sú slovné spojenia, ktoré si niekde napíšeme, vyslovíme nahlas, či vypočujeme z nahrávky. Tieto slová nám pomôžu preprogramovať našu myseľ a nahrať do nej lepší program. V tomto článku vám dám zoznam afirmácií, ktoré si môžete niekde napísať, napríklad do mobilu ako pripomienku, alebo na papier a nalepiť na zrkadlo. Alebo si ich môžete nahrať ako nahrávku do mobilu a púšťať si pred spaním a po zobudení. Tesne pred zaspávaním a po zobudení je naša myseľ v hladine alfa, čo znamená, že môžeme prepisovať naše podvedomie. Mimochodom deti vo veku 5-7 rokov sú neustále v hladine alfa. Deti vo veku 2-5 rokov sú v hladine theta, v ktorej sme ako dospelí vtedy, ak sme v hlbokej meditácií. Dieťa vo veku 0-2 rokov, je neustále v hladine delta, v ktorej sme ako dospelí vtedy, ak hlboko spíme. To je dôvod, prečo sa nám zhruba do 7 rokov zapíšu všetky programy do nášho podvedomia. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príklady afirmácií:

Milujem sa bezpodmienečne

Zaslúžim si lásku

Zaslúžim si šťastie 

Zaslúžim si pokoj 

Som sebavedomý/á

Som milovaný/á

Som rešpektovaný/á

Som krásny/a

Som dostatočne dobrý/á

Odpúšťam si 

Je dôležité podotknúť, že afirmácia pre vás musí byť uveriteľná. Pokiaľ máte pocit, že si ešte nedokážete povedať, milujem sa bezpodmienečne, mali by ste toto tvrdenie zmeniť tak, aby pre vás bolo uveriteľné. Napríklad chcem sa mať rád natoľko, aby som sa dokázal bezproblémov pozrieť do zrkadla, alebo mám rád svoje oči, alebo mám na sebe rada to, ako dokážem druhých ľudí počúvať. Je dôležité, aby tieto prehlásenia/afirmácie boli pozitívne a aby vám pripomínali, prečo ste dobrým človekom a prečo by ste sa mali mať radi. Je dobré na to ísť opatrne. Nechceme urážať svoju inteligenciu, svoj mozog, ktorý ak to ešte necíti na „milujem sa“, tak začneme so slabším odvarom napríklad „chcem sa naučiť mať sa rád“. Postupne príde menší a menší odpor k silnejším tvrdeniam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip na záver pre tých, ktorí sú vo veľmi negatívnom rozpoložení a afirmácie im nepomáhajú. Ak sa nedá ísť cez hlavné dvere, je možné dostať sa k sebaláske zadným vchodom. Teal Swan (ktorú mimochodom odporúčam všetkými desiatimi, jej videá, knihy a články) urobila zaujímavý epxeriment s pohárom vody. Kryštalická štruktúra vody sa mení podľa jej vibrácie. Ak napríklad vysielate pocity lásky, štruktúra vody vyzerá ako na ľavom obrázku. Ak vysielate pocity hnevu a nenávisti, štruktúra vody vyzerá ako na pravom obrázku.

Obrázok blogu

Naše telo je tvorené z 65 % vody. Naše myšlienky a pocity hrajú teda obrovskú úlohu. Experiment spočíva v tom, že si zoberiete pohár s vodou a začnete myslieť na niekoho alebo niečo, čo milujete. Môže to byť vaše dieťa, váš pes, váš priateľ, vaša záľuba, čokoľvek. Začnete si v duchu predstavovať tieto veci/ľudí, a lásku k nim prenášať na vodu v pohári. Následne pohár s vodou vypijete. Vaše telo sa okamžite dostane do vyššej frekvencie. Keď to urobila Teal, tak sa jej z úvodu zdvihol žalúdok, mala závrate a pocit, že ju páli celé telo. Po chvíli to ale prešlo. Začala to robiť pravidelne, a po čase sa dostavila zvláštna úľava a upokojenie. Po čase mohla začať s afirmáciami sebalásky a dnes je na tom tak, že učí ľudí po celom svete ako sa milovať. Napísala o tom knihy (afirmácie sú iba jedny zo stoviek možných nástrojov). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prvýkrát som sa o afirmáciách dozvedela od Louise L Hay, ktorú odporúčam tiež, prečítať jej knihy a pozrieť si jej videá. Je to odborníčka na sebalásku. Pokiaľ vás táto téma zaujala, prihláste sa k mojim odberateľom, určite prídu ďalšie a ďalšie články na túto tématiku. 

Lenka Hruščáková

Lenka Hruščáková

Bloger 
  • Počet článkov:  82
  •  | 
  • Páči sa:  9x

Som veľmi zvedavý človek a rada si veci robím po svojom. Verím, že čím viac pochopím samú seba, tým ľahšie sa mi bude žiť. Keď mám čo povedať, neostávam ticho. IG @hruscka Zoznam autorových rubrík:  práca na sebevzťahy naše každodennédetstvo, deti, výchovaNezaradenéliečenie sa z perfekcionizmulesSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu