Quo vadis, slovenská bryndza?

Tak a máme to tu. Bryndza už nie je bryndzou.  Bryndza jednoducho vzala nohy na plecia a ušla nám. Alebo žeby nášmu ministerstvu?  Po tom, čo som čítal v novinách a počul v spravodajstve o tej našej bryndzi. Má vôbec na Slovensku ešte význam niečo tradičné a naše chrániť a zachovávať? Osobne si myslím, že o chvíľu ešte aj tú bryndzu budeme dovážať odkiaľsi z Ázie. Niekde v EÚ nám to zabalia a my si to kúpime. Čo už, u nás je to tak. Svoje si nechránime.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Naši poľnohospodári a potravinári sa môžu aj o zem hodiť a revať na plné ústa, no pravdy sa asi nedovolajú. Kedysi sme boli krajina poľnohospodársky nezávislá. Teraz dovážame temer všetko, zemiaky z Francúzsko s odpornou chuťou, jogurty , ktoré vydržia aj pol roka. Respektíve môžete ich konzumovať aj otvorené po týždni. Salámy, ktoré majú viac múky ako mäsa. Maslo, ktoré má len taký názov. Vinárov a pivárov ideme zaťažiť spotrebnými daňami. To asi preto, aby sa k nám dostávalo nekvalitné druhotriedne víno z juhu Európy a lacné a nekvalitné pivo. To, že kontrola potravín odhalila, že pod tým istým obalom sa nenachádza to isté v slovenských obchodoch, ako napríklad v nemeckých, je už dávno známa pravda. Len spotrebiteľ to nevidí. Najhoršie na celej veci je, že aj naše niektoré firmy začínajú prechádzať skôr na kvantitu a množstvový predaj,  ako na samotnú kvalitu. Pretože inak by v tejto konkurencii pravdepodobne neprežili.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prešiel som vyše 20 krajín v EÚ, navštívil farmy, potravinárske podniky, pekárne, čokoládovne... Na otázku, odkiaľ som, znela moja odpoveď  - zo Slovenska. Všetci zo západu EÚ si myslia, že sme len taká rozvojová krajina. No po skúsenostiach či už z Portugalska, Francúzska či Talianska môžem len povedať, že naše pravidlá boli kedysi podstatne prísnejšie ako sú terajšie normy EÚ. Potravinový kódex je fajn, ale mal by platiť aj pre dovozcov. Málokedy vieme jednotlivé technológie výroby a dátumy výroby. Mráz uchová všetko aj tri - štyri roky a ty konzument sa nepýtaj, kedy som ja toho vola zabil! Ty len plať a konzumuj. Bič je upletený len na slovenských producentov. Podpora od štátu takmer žiadna. Ak sme mali možnosť čerpať finančné prostriedky z jednotlivých programov, prvé financie a projekty mali smerovať priamo do poľnohospodárstva a potravinárstva na modernizáciu týchto podnikov a ich výrobných procesov tak, aby mohli konkurovať zahraničným firmám. Načo ideme podporovať zahraničné firmy 50% ich nákladov? Prečo nepodporujeme domácu produkciu a našich výrobcov? Ak mi môžete poradiť, prečo je to tak, skúste. Ja som doteraz dôvody tejto ignorancie  voči slovenským producentom nenašiel.

SkryťVypnúť reklamu

 Ja osobne chcem jesť cesnak dopestovaný na juhu Slovenska, nie čínsky. Chcem si kúpiť broskyne vypestované v okolí Nitry. Chcem zemianky tradičných slovenských odrôd a chuti vypestovaných pod Tatrami. Chcem piť kvalitné slovenské vína a mušty dorobené zo slovenského viniča! To naozaj ako spotrebiteľ žiadam až tak veľa? Áno,  žiadam. Pretože potom by sa museli kompetentným otvoriť oči a uši, aby počuli hlasy zanikajúceho poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku. Naše družstvá a podniky ozaj nemôžu konkurovať dotovaným farmám a podnikom zo západu. Je pravda aj to, že je nutná reštrukturalizácia poľnohospodárstva a potravinárstva. Na manažérske miesta treba dosádzať kvalitných odborníkov, ktorí sa nám tiež vytrácajú. Preto chcem jesť našu bryndzu a nie žiadne „fejky“. Nezničme si to, čo je naše. Veď tí mliekari, ovčiari, bačovania a ani tie ovečky si nezaslúžia taký temný osud. Aj tak ich je už málo.

SkryťVypnúť reklamu

 Takže bryndzovým haluškám česť, nech nám chutí jesť!

Gabriel Huraj

Gabriel Huraj

Bloger 
  • Počet článkov:  185
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Je množstvo vecí a udalostí, ktoré každodenne prežívam. O niektoré pocity a postrehy sa chcem podeliť ajs vami a spoznať váš názor. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu