reklama

Pracujúce matky musia mať pracovný čas v súlade s rodinou.

Nedávno som riešil jednu veľmi závažnú pracovno-právnu vec, ktorá ma primäla k napísaniu tohto blogu. K napísaniu výzvy na ľudskosť pri zamestnávaní matiek (aj otcov). Prípadne ak výzva nebude úspešná - k úprave zákonníka práce v prospech ochrany rodiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (50)

Fakty:

  • Matka dvoch malých detí pracuje na zmeny.

  • Deti chodia do štátnej škôlky, ktorá má štandardný časový režim, teda od ôsmej rána do štvrtej poobede.

  • Zamestnávateľ jej takmer výlučne dáva zmeny poobedné, teda prichádza domov neskoro v noci, keď už deti spia.

  • Zamestnávateľ nezohľadňuje to, že má dve malé deti a len málokedy jej dá „normálne" zmeny.

  • Prácu potrebuje, pretože inú prácu, v danej lokalite, nemá šancu získať. Viac ako rok si zháňala prácu, tak „je rada", že má aspoň túto.

  • Zamestnávateľ disponuje aj so zmenami cez počas trvania štátnej škôlky.

Výsledok je alarmujúci! Matka vidí svoje deti len cez víkendy alebo len keď má dovolenku!

Zmysel zákonníka práce

Zákonník práce, ako základ ochrany pracovno-právnych vzťahov má špecifické postavenie v tom, že jeho ustanovenia sú kogentné. To znamená, že sú zadefinované „na tvrdo"žiadna pracovná zmluva ich nemôže meniť. Ak aj napriek tomu máme pracovnú zmluvu/pracovné podmienky zadefinované s ustanoveniami, ktoré sú v rozpore s nim, tak tieto ustanovenia neplatia.

Ochrana rodiny - len ako zásada

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po hlbšom preskúmaní zákonníka práce, nájdeme len jednu vetu o ochrane a plnení pracovných podmienok matiek/otcov. Jedná sa ale len o zásadu, ktorá nie inak komplexnejšie riešená v paragrafovom znení:

Čl. 6

Ženy a muži majú právo na rovnaké zaobchádzanie, ak ide o prístup k zamestnaniu, odmeňovanie a pracovný postup, odborné vzdelávanie a o pracovné podmienky. Tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám sa zabezpečujú pracovné podmienky, ktoré chránia ich biologický stav v súvislosti s tehotenstvom, narodením dieťaťa, starostlivosťou o dieťa po pôrode a ich osobitný vzťah s dieťaťom po jeho narodení. Ženám a mužom sa zabezpečujú pracovné podmienky, ktoré im umožňujú vykonávať spoločenskú funkciu pri výchove detí a pri starostlivosti o ne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nielenže ochrana spoločenskej funkcie výchovy rodiny nie je ďalej rozvinutá, ale mnoho krát vedúci zamestnanci (napr. tí, ktorí zadávajú zmeny) o tejto zásade nevedia. A čo je najhoršie, na zásady sa môžete „spoliehať" až v prípadnom súdnom konané = strata práce.

Ochrana rodiny je základ a mala by byť v záujme zamestnávateľa, nakoľko je dokázané, že fungujúca rodina pozitívne vplýva na výkon zamestnanca. Práve preto, ak ste alebo poznáte niekoho s podobným osudom informujte a pozitívne vplývajte na to, aby detí mohli byť s rodičmi, čo najviac. Na tento účel môžete využiť aj túto Facebook stránku, kde sa môžete podeliť (aj anonymne) o negatívne skúsenosti so zamestnávateľom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ak to nepomôže...

Tak budem presadzovať zmenu/doplnenie zákonov o právny inštitút „zamestnanca - rodiča", ktorý by zamestnávateľovi stanovil povinnosť preferovania denných zmien matiek alebo otcov malých detí (do 12 rokov) v rozsahu aspoň 80% z pracovného času. Zámerné uvádzam aj otcov, nakoľko je dôvodný predpoklad, že v budúcnosti bude narastať, v prípade rozvedených rodín, počet otcov so striedavou výchovou. A to by malo byť tiež zohľadnené.

Podpora rodiny je podpora prirodzenosti

Sme ľudia a musíme sa snažiť o to, aby matky (aj otcovia) mali čo najviac času na výchovu svojich detí. Podpora rodiny fungovala po tisícky rokov, a práve preto musí fungovať aj 21. storočí.

Róbert Huran

Róbert Huran

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Informatika, právo, verejná správa sú moje hobby a práca. Osobná web stránka www.huran.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu