reklama

Belgická vláda prejde na OpenDocument formát

Rada Belgických ministrov predniesla návrh na štandardizáciu výmeny dokumentov vo vládnom sektore. Návrh je zameraný na používanie iba otvorených formátov, kde ODF (OpenDocument Formát) ako jediný splnil všetky kritéria.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

OpenDocument Formát, je otvorenýformát technicky formovaný neziskovou radou OASIS,medzi dalšie jeho dôležité prvký patríISO štandardizácia, ktorá prebehla v máji tentorok. Zoznam podporovaných aplikácii .

Belgicko plánuje uplnýprechod na ODF pri výmene dokumentov do septembra 2008, avšakna vnútornú komunikáciu môžu aj nadalejpoužívať iné formáty. Tu zostávajuotvorené dvere pre OpenXML Microsoft formát. OpenXMLnemá momentálne žiadnu podporu aplikácii, niejeISO štandardom a nieje zaručené jeho konvertovanie do a zOpenDocument Formátu.

Belgicko bude prvá krajina v EU, ktorá adaptuje otvorené štandardy v takomto smere. Otvorené štandardy sa v krajinách EU postupne rozširujú, medzi dalšie krajiny bude patriť Dánsko. V Nemecku na ODF prechádza mesto Mannheim.

Na Slovensku mamé ešte ďalekú cestu, zatiaľ prebieha lobovanie na vysokej politickej úrovni a plánuje sa veľká petičná akcia.

- zdroj -

Ján Husár

Ján Husár

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Robim to a ono, vacsinou co ma bavi a dava mi nejaky zmysel. Zoznam autorových rubrík:  Software PatentsSKOSIKrátke správyAlternatívne umenieOSS svetPublic Geo DataTlačové správyOpenAcademyEarth Cause - Zmysel PlanetyMorska Biologia a OceanografiaPersonal

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu