reklama

Ako si vybrať z veľkého množstva lyžiarskych prilieb na trhu?

Lyžiarske prilby sú v móde. Posledné dva roky idú na odbyt vo všetkých obchodoch. Ako si však z veľkého množstva vybrať tú správnu? Čítajte ďalej ako na to:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Článok je prebratý z portálu www.skimagazin.sk, kde nájdete ďalšie info o lyžiarskom svete. Prečítajte si teda ako nakupovať a na čo sa pozerať pri prilbách.

V predchádzajúcich častiach sme Vám radili pri kúpe freeridových lyží, eventuálne viazania. Lyžovať bez prilby je však hazard. Dnes Vám preto prinášame článok o tom, ako si správne vybrať prilbu.

Prilby neoddeliteľne patria k imidžu zodpovedného lyžiara. Snáď každý sa už stretol s hrozivými pádmi, videl reportáže, ktoré apelovali na ich nosenie a tým predídenie nepríjemnemu zraneniu či ešte horšiemu – smrti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vždy treba mať na zreteli, že hlava je jednou z najzraniteľnejších častí teľa a pri páde sú štatisticky najčastejšie úrazy hlavy, pokiaľ nehovoríme o končatinách. Aj preto zavádzajú v Rakúsku povinné nosenie prilieb, o čom sme písali tu.

Prejdime k samotnému výberu prilby. Tento článok podáva niekoľko užitočných rád, na základe ktorých by ste si výber prilby uľahčili:

Teória
Existujú rôzne typy prilieb, avšak pri ich kúpe si treba skontrolovať či prešli certifikáciou, teda spĺňajú parametre EN1077 (Európskej normy).

Samotné prilby rozdeľujeme do dvoch kategórii z hladiska konštrukcie:
Prilby triedy A – ide o prilby, ktorých konštrukcia zakrýva hlavu aj miesta uší, t.j. pre predstavu ide o pretekárske helmy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prilby triedy B – medzi tieto prilby patria prilby s „mäkkými“ ušami, ktorých konštrukcia je určená na každodenné lyžovanie. Ich pozitívom je lepšie audio vnímanie okolitého prostredia.

Treba podotknúť, že rôzne konštrukcie neznamenajú inú kvalitu.

Ďalšie delenie prilieb z konštrukčného hladiska

Hardshell-ová konštrukcia – je z „tvrdého pancieru“ na vrchnej časti prilby spojeného s EPS (tvrdený, resp. zavalcovaný polystyrén). Ide o tvrdenú absorbčnú vrstvu, ktorá prekrýva vnútornú výstelku.

In-Mold-ová konštrukcia – Štandardná konštrukcia pre ultra-ľahké výkonné helmy, ktoré sú takisto z EPS a sú spojené s ľahkým polykarbonátovým vrchom helmy (shell-om). Vrstva EPS je „zabalená“ do polykarbonátovej vrchnej časti v In-Mold-ovej konštrukcii a formuje sa do ochranného plášťa. Ten je vákuovo formovaný a kvôli zníženiu hmotnosti ztenčený.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôležitým faktorom pri výbere je odvetranie
Vetranie je väčšinou na každej prilbe, avšak niektoré majú vetranie pasívne, iné aktívne.

Pasívne vetranie. Pri ňom na prvý pohľad nevidíte vetracie otvory. Ony sú však umiestnené buď v spodnej časti, alebo sú otvory menšie. Každopádne vnútri konštrukcie prilby sú vytvorené vetracie kanáliky, ktoré zabezpečujú cirkuláciu vzduchu.

Na rozdiel od pasívneho vetrania je aktívne vetranie viditeľné. Niektoré modely prilieb majú i možnoť jeho zatvorenia, v prípade veľkej zimy. Takisto sú tu tiež vetracie kanáliky, ktoré zabezpečujú cirkuláciu vzduchu.

Ak Vám aj napriek tomuto žiadna prilba nesedí, pýtajte si helmy so systémom, ktorý Vám umožní si nastaviť vnútorný obvod prilby na veľkosť vašej hlavy. Napríklad pri značke K2 je to označované ako K2Dialed Fit System, pri prilbách Uvex ako IAS System.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Praktická časť
Dosť bolo teórie. Ktorá prilba je teda pre mňa tá správna. Pri každom výbere berte ohľad na nasledovné:

1.keď si skúšate prilbu, nesmie sa Vám veľmi hýbať (skúšajte na všetky strany). Inak povedané, aj pri nezatiahnutí spodného zapínania Vám musí držať na hlave aj v predkolone
2.nesmie Vás nikde tlačiť, ak áno skúste radšej iný model
3.pri niektorých modeloch je vnútorná výstelka prateľná
4.vždy si skúšajte prilbu aj s Vašími lyžiarskymi okuliarmi. Môže sa stať, že jej konštrukcia nebude kompatibilná s konštrukciou okuliarov
5.niektoré prilby obsahujú vbudovaný audio-systém

Na budúci týždeň si napíšeme o správnom výbere lyžiarskych okuliarí. Autor: Matúš Kozina

Igor Plávka

Igor Plávka

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bývalý redaktor SME. Vo voľnom čase na horách. Teraz pracuje v banke. Zoznam autorových rubrík:  HORYINFOGRAFIKAOSTATNÉ

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu