Víno lieči. Nie však slovenské, tvrdí Chemistry Central Journal !

Doteraz známy aktivátor génu SIRT1, kontrolujúci procesy starnutia, resveratrol z červeného vína vraj dokáže redukovať neblahý vplyv vysokého príjmu potravy so zvýšeným obsahom živočíšneho tuku, zvýšiť obranyschopnosť a významne predlžiť dĺžku života u laboratórnych myší. Francúzski vedci Univerzity Louisa Pasteura v Paríži dokonca objavili látku SRT1720 chrániacu myši pred priberaním a inzulínovou rezistenciou. Tento experimentálny liek aktivuje gén SIRT1 a môže predstavovať aj nádej pre vývoj nového lieku na chudnutie /1/. Žiaľ, niektoré vína môžu obsahovať, okrem resveratrolu a esenciálneho železa a antioxidantov aj toxické množstvo ťažkých kovov ako meď, vanád a mangán, ktoré predstavujú pre človeka potencionálne vysoké zdravotné riziko /2/.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Britský vedci Declan Naughton a Andrea Petróczi z londýnskej Kingstonovej Univerzity stanovili obsah kovov vo vínach 15 krajín: Argentíny, Rakúska, Brazílie, Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Grécka, Maďarska, Macedónska, Talianska, Jordánska, Srbska, Španielska a nášho Slovenska.

Vedci merali koeficient nebezpečnosti /THQ, target hazard quotients/ definovaný americkou Agentúrou ochrany životného prostredia - EPA (US Environmental Protection Agency). Podľa štúdie uverejnenej v ostatnom čisle Chemistry Central Journal, iba argentínske, brazílske a talianske vína sú bezpečné !

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hladina THQ ostatných, ale najmä slovenských a maďarských vín dosiahli, žiaľ, horšie výsledky /THQ cca 300/, čo - vraj - predstavuje hrozbu zvýšeného rizika pre rozvoj niektorých neurologických chorôb a rakoviny.

Vína ostatných krajín mali THQ lepšie, v rozmedzí od 50 do 200 na pohár tohto obľúbeného moku

1. Jérôme N. Feige1, Marie Lagouge1, Carles Canto1, Axelle Strehle1, Sander M. Houten2, Jill C. Milne3, Philip D. Lambert3, Chikage Mataki1, Peter J. Elliott3 and Johan Auwerx: Specific SIRT1 Activation Mimics Low Energy Levels and Protects against Diet-Induced Metabolic Disorders by Enhancing Fat OxidationCell Metabolism, Volume 8, Issue 5, 347-358, 5 November 2008

SkryťVypnúť reklamu

2. Declan P Naughton and Andrea Petroczi Heavy metal ions in wines: meta-analysis of target hazard quotients reveal health risks Chemistry Central Journal 2008, 2:22doi:10.1186/1752-153X-2-22

Igor Vozár

Igor Vozár

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  1x

lekár, internista-nefrológ Zoznam autorových rubrík:  ZábavaLetoPočítačepolitikaMedicínaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu