Britský vedci Declan Naughton a Andrea Petróczi z londýnskej Kingstonovej Univerzity stanovili obsah kovov vo vínach 15 krajín: Argentíny, Rakúska, Brazílie, Českej republiky, Francúzska, Nemecka, Grécka, Maďarska, Macedónska, Talianska, Jordánska, Srbska, Španielska a nášho Slovenska.
Vedci merali koeficient nebezpečnosti /THQ, target hazard quotients/ definovaný americkou Agentúrou ochrany životného prostredia - EPA (US Environmental Protection Agency). Podľa štúdie uverejnenej v ostatnom čisle Chemistry Central Journal, iba argentínske, brazílske a talianske vína sú bezpečné !
Hladina THQ ostatných, ale najmä slovenských a maďarských vín dosiahli, žiaľ, horšie výsledky /THQ cca 300/, čo - vraj - predstavuje hrozbu zvýšeného rizika pre rozvoj niektorých neurologických chorôb a rakoviny.
Vína ostatných krajín mali THQ lepšie, v rozmedzí od 50 do 200 na pohár tohto obľúbeného moku
1. Jérôme N. Feige1, Marie Lagouge1, Carles Canto1, Axelle Strehle1, Sander M. Houten2, Jill C. Milne3, Philip D. Lambert3, Chikage Mataki1, Peter J. Elliott3 and Johan Auwerx: Specific SIRT1 Activation Mimics Low Energy Levels and Protects against Diet-Induced Metabolic Disorders by Enhancing Fat OxidationCell Metabolism, Volume 8, Issue 5, 347-358, 5 November 2008
2. Declan P Naughton and Andrea Petroczi Heavy metal ions in wines: meta-analysis of target hazard quotients reveal health risks Chemistry Central Journal 2008, 2:22doi:10.1186/1752-153X-2-22