reklama

Aj ja sa chcem biť za cirkev !

Áleluja, áalelujáa...spieva arménska procesia v jeruzalemskej bazilike Svätého hrobu. Má namierené do Kristovho hrobu. Avšak cestu im zablokujú grécko-ortodoxní mnísi a skoro hodinu trvajúca bitka sa začne. Zasnívane si hovorím - aj ja by som tam chcel byť. Ale nie ako pokorný kresťanský pútnik, akých navštevuje Svätú zem mnoho, ale ako najatý mních bitkár, ktorý s prázdnou dlaňou bojuje v bazilike so súperiacimi cirkvami za väčší vplvyv svojej zamestávateľskej denominácie...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Izraelská polícia zasahuje v bitke v bazilike Svätého hrobu.
Izraelská polícia zasahuje v bitke v bazilike Svätého hrobu. (zdroj: AFP: Gali Tibbon (stiahnuté z www.abc.net.au))

Včera večer (nedeľa 9.11 - v Izraeli je to prvý pracovný deň po sabate) sme mali dobrý tréning karate.

Klasika štýlu shito-ryu - cvičili sme chôdzu v hlbokom postoji "zenkusudači", dopĺňanú údermi rukami a priamym kopom vpred (tzv. "maigeri"). Ako vžy, vychutnal som si cvičenie plnými dúškami do vyštípania očí potom a úplného zamokrenia úboru. 

Avi, tréner, nám všetkým o.i. dal klikovať na pästiach na zámkovej dlažbepred športovým centrom pri Tel Avivskej univerzite. Aby nás naučildisciplíne. V pohode, veď nás nebil a sám nám išiel príkladom - kľukujúc na pästiach udával tempo, počítal. Treba aj takto posilňovať prsné svaly.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale k veci: z tréningu som sa vrátil do pracovne univerzity "nažhavený", sporadicky dávajúc vzduchu údery päsťou (nikto ma pritom nevidel :).

Otvorím internetové spravodajstvo a čo nevidím - mnísi sa pobili v starobylom jeruzalemskom kostole !

.Arménska cirkev, dovoľ mi biť sa za teba !

Áaaach, vidieť to video (viď link v súvisiacom článku) bolo pre mňa, zapáleného karatistu, zážitkom a inšpiráciou zároveň. Ten arménsky klerik v červenom sa bil rýchlo, disponoval aj fyzickou silou, ale chcelo by to dotiahnuť techniku. Akýsi mních, hajzlík, ho zozadu udrel a chytro sa potom stiahol. Ech, krytie sa zo zadu bratovi zlyhalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Grécko-ortodoxný mních v čiernom sa zameral len na obranu. Veď tam bol, vtákopysk, len na blokovanie a provokovanie svätej arménskej procesie, konanej pri výročí nájdenia Kristovho kríža svätou Helenou. 

Takto si veci v hlave premietam: 

Rozhodnutý som - posilním v tomto nerovnom zápase arménsku cirkev v Svätej zemi Izraelovej. Tá sa mi zaľúbila.

Vyberiem sa do Jeruzalema na ich patriarchát. "Pochválený buď Kristus Pán!", pozdravím takto otca Pakrata, a ponúknem sa mu za mnícha-strážcu/bojovníka. Že ľúbim svätú arménsku cirkev (hoc doma som pokrstený katolík, prestúpivší k luteránom ), že len ona má právo ovládať baziliku Svätého hrobu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pravdaže, prevediem veľadôstojnému páterovi nejaké techniky z karate, aké učili v rodnej Prievidzi (Miro-pozdravujem klub!) a tu v Izraeli (Avi, thanks).

Otec Pakrat ma objíme, pochváli môj zápal za jedninú pravú arménsku cirkev a zavedie k bratom mníchom. Oblečiem si mníšku róbu (akýsi klon kimona), do ruky mi dajú kadilo, a vyberieme sa v procesii ku Kristovmu hrobu, ktorý žiarlivo stráži grécko-ortodoxná strana.

Áleluja, áaleluja...spievame, knísavo pochodújúc v arménskej procesii smerom k Edikule - momumentu nad Kristovým hrobom. Na čele máme transparent našej svätej cirkvi, na krkoch máme kríže a medailóniky so Spasiteľom a Pannou Máriou. Kadidlá šíria arómu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No cestu nám zatarasia grécko-ortodoxní mnísi a nepustia nás ďalej.

Vtedy odkladám kadidlo a nábožnú pieseň v mojim perách rýchlo vytlačí burácajúci výkrik kiááaai .... Sťa biblický hrdina v ére zápasiacich cirkví pribehnem dopredu, mníchovi v čiernom dávam dve päsťou do bradatej tváre, doplnej kopom do brucha...a poriadna ruvačka v kostole sa začne.

...až naše bitkárske bláznenie preruší izraelská polícia, ktorá sa o chvíľu prirúti do baziliky....

Miroslav Iliaš

Miroslav Iliaš

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Konzervatívec, židofil a sionista. Už nie zarytý priateľ slobody. A čerstvý rusofil. Zoznam autorových rubrík:  Veda - aj tú treba, né ?Odluka cirkví od štátuIzrael, ó môj IzraelŠportíky moje bojovéISATIPataveda (pseudoveda)Súkromné dumaniaPeter UherNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu