reklama

O čom som dnes kázal...

O odpúšťaní. Totiž text Matúšovho evanjelia pre dnešnú nedeľu hovorí práve o odpúšťaní. Ježiš prirovnáva nebeské kráľovstvo kráľovi, ktorý odpustí svojmu sluhovi obrovskú dlžobu - zľutuje sa nad ním. Očakáva, že sa sluha podobne zachová aj k svojmu spolusluhovi. V biblickom podobenstve sa tak nestalo. Ako je to medzi nami? Dokážeme nájsť v sebe odvahu na odpúšťanie?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)
Obrázok blogu

Odpustenie totiž nie je jednoduchá vec. Keď odpúšťame, máme častokrát nepríjemný pocit: nie som predsa len hlupák pre tento svet, nesmejú sa mi ľudia? A ani ten, komu odpúšťam sa nemusí cítiť príjemne, je mu to možno aj trápne.
Naopak to ale dokáže jedine Boh: odpustiť tak, že omilostený človek je naviac naplnený radosťou, cíti sa šťastný, znovuzrodený.

Odpustenie sa má začať u seba samého. Najprv musím sám sebe "odpustiť" - zmieriť sa s tým, kto som, aký som, ako vyzerám, ako sa právam, prijať seba samého. Nebyť stiesnený, s pohľadom obráteným vždy iba na to, čo som urobil alebo neurobil, namiesto toho, aby som radostne pozeral dopredu, šťastný, čo všetko sa mi s Božou pomocou môže podariť vykonať.
Odpustenie sa začína vyťahovaním povestného brvna z vlastného oka, aby som potom mohol vidieť smietku v oku svojho blížneho.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odpustenie potom prechádza aj na iných. Tak, ako to predpokladal kráľ v biblickom podobenstve - akási reťaz odpustenia: ako bolo odpustené mne, tak by som mal odpúšťať aj ja ostatným. Odpustenie (akési opozitum pomsty) bolo aj v Ježišových časoch novotou. Zákonníci hovorili, že stačí odpustiť nanajvýš trikrát. Peter prejavil ochotu odpustiť sedemkrát. Ježiš hovorí - sedemdesiatsedem ráz. Teda vždy. Zakaždým, keď druhý ľutuje, stojí o odpustenie a prosí ma, mám odpustiť.

Prečo vždy? Ježiš to vysvetľuje práve v podobenstve o spôsobe Božieho kraľovania: nebeské kráľovstvo sa podobá kráľovi, ktorý sa zľutoval a odpustil...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetci sme závislí na Božom odpustení. Keby Boh neodpustil naše hriechy a viny nám...
Boh nám odpúšťa, ak aj my odpúšťame. Veď sa to denne modlíme v Modlitbe Pána: odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom.

Mt 18,21-35

Stanislav Illéš

Stanislav Illéš

Bloger 
  • Počet článkov:  206
  •  | 
  • Páči sa:  0x

katolícky kňaz potýkajúci sa s problémami aj radosťami mimoriadnych ľudí Zoznam autorových rubrík:  náboženskémodlitbypôstne zamysleniakázne a príhovorysúkromnémyšlienkyM&Co.všeličo iné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu