reklama

Vianoce sa skončili, čo teraz?

Dnešným sviatkom Kristovho krstu sa v katolíckej cirkvi skončilo vianočné obdobie. Zvyčajne býva tým najkratším v roku, avšak počas neho slávime jedny z najdôležitejších udalostí Ježišovho života.A keď sme teraz vyhodili stromčeky a figúrky z betlehema odložili do krabice, čo bude ďalej?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu
(zdroj: tlpc.org/wp-content/uploads/2013/12/nativity-w-blue-backg)

Z liturgického pohľadu by odpoveď bola celkom jednoduchá: po vianočnom období nasleduje prvá časť tzv. cezročného obdobia (ktoré má spolu 34 nedieľ a je charakteristické zelenou liturgickou farbou) - až do začiatku pôstneho obdobia, čo bude v tomto roku 5. marca na Popolcovú stredu.

Skôr tu však ide o to, či tá vianočná atmosféra vyprchá, či ju odložíme do krabice alebo hodíme kdesi ku kontajnerom spolu so stromčekom. Ak sú totiž Vianoce práve o stromčeku a darčekoch, potom to tak naozaj dopadne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale keď pôjdeme trošku hlbšie, ak si uvedomíme skutočnú náplň týchto sviatkov, tak pre nás koniec vianočného obdobia nebude znamenať akýsi smútok či nostalgiu za koledami alebo medovníkmi. Kristus, ktorého narodenie sme slávili je stále živý a zostáva tu medzi nami. Môžeme sa s ním stretávať aj naďalej. Môžeme k nemu prísť, odložiť svoje ťažkosti a problémy, načerpať silu, poprosiť o milosti a pomoc. Ježiš tu nie je len počas Vianoc, je tu pre nás a s nami stále, ak sme ochotní prijať ho s čistým srdcom.

Pre Vianoce je tiež charakteristická štedrosť: robia sa najrôznejšie zbierky, rozdáva sa polievka, organizujú sa štedré večere pre opustených... Ale toto by po skončení vianočného obdobia tiež nemalo prestať. Vyhodený stromček nemôže znamenať koniec dobročinnosti, betlehemové figúrky v krabici nemôžu znamenať, že nechám zavreté svoje srdce pre potreby núdznych.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A tak, hoci sa Vianoce skončili, žime s ich pozitívnym odkazom v srdci aj naďalej.

Stanislav Illéš

Stanislav Illéš

Bloger 
  • Počet článkov:  206
  •  | 
  • Páči sa:  0x

katolícky kňaz potýkajúci sa s problémami aj radosťami mimoriadnych ľudí Zoznam autorových rubrík:  náboženskémodlitbypôstne zamysleniakázne a príhovorysúkromnémyšlienkyM&Co.všeličo iné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu