reklama

Vykradli nám kostol

V noci zo včera na dnes sa podarilo zlodejom vniknúť do nášho kostola a ochudobniť nás o nejaké veci. Ráno mi nezostávalo nič iné, len zavolať políciu...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)
policajti pri práci, v strede technik so štetcom
policajti pri práci, v strede technik so štetcom 

Vo vedľajšej dedine máme dva kostoly: jeden, ktorý využívame pravidelne na bohoslužby a druhý, ktorý je na opačnom konci dediny. Je to vlastne malý kostolík, ktorý mal pri svojom postavení skôr pútnický charakter, napokon sa však obec rozrástla aj tým smerom. Kostolík je ďalej od cesty a v bezprostrednej blízkosti nie sú domy. Je pootočený tak, že vchod od cesty nie je vidieť. Sväté omše v ňom bývajú len raz za rok: na hody. Tento rok sme tam mali hodovú slávnosť 2. júla - kostolík je zasvätený Návšteve Panny Márie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lenže ráno som mal telefonát, že kostolík vykradli... Sadol som do auta a šiel sa tam pozrieť. Dvere (obyčajné, so zámkou FAB) boli páčidlom vylomené. Vyzeralo to, že páchateľ sa príliš nemusel namáhať. Vo vnútri toho príliš veľa nebolo, len dva oltáre, niekoľko stoličiek, skriňa so starými knihami. A oltárny obraz zobrazujúci Pannu Máriu na návšteve u jej tety Alžbety. Lenže práve ten chýbal! Plátno v hrubom "pozlátenom" ráme vo veľkosti 1,5 krát 2 metre zlodeji zložili spoza oltára, kde bol pripevnený na troch skobách a odniesli si ho nevedno kam. Podobne skončili aj štyri drevené oltárne svietniky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Telefonát na obvodné oddelenie polície bol krátky: meno, udalosť, výška škody, dohodnutie stretnutia. Vraj prídu asi o pol hodinu. Boli dosť presní, trvalo im to 40 minút. (Aj keď nerozumiem, prečo museli prísť zo Želiezoviec, kam Ondrejovce spadajú, keď Kalná nad Hronom je oveľa bližšie a tiež tam je oddelenie PZ.) Spolu s dvojčlennou policajnou hliadkou sme teda opäť prezreli "miesto činu", povedal som im čo a ako a rozhodli sme sa spísať zápisnicu o prehliadke a tiež trestné známenie. Pani starostka nás prijala na obecnom úrade, lenže počítač s možnosťou pripojenia USB kľúča, na ktorom si policajti priniesli dokumenty na vytlačenie nebol k dispozícii, a tak prišlo na rad obyčajné písanie pravou rukou a perom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Policajti sa ešte rozhodli zavolať technika na vlámačky, aby to zdokumentoval. Papiere sme stihli práve dopísať, keď prišiel technik, opäť sme obhliadli "miesto činu", niekoľko fotografií, otázok, skúmania... Vyzeralo to celkom profesionálne a seriózne.

Asi hodinu po ich odchode mi telefonovali, že by som mal ešte niečo podpísať, či sa nemôžem zastaviť v Želiezovciach, lenže policajt to stihne prepísať do počítača až cez víkend, tak sme sa dohodli na 19.30 v nedeľu. Pred chvíľou mi volal, že už to má napísané, takže to tam pôjdem osignovať o niekoľko minút. Hoci je tá krádež nepríjemná (obraz nemal ktovieakú hodnotu, ale predsa), prístup tých policajtov, ktorí sa o to starali bol odborný a na úrovni. A možno sa im podarí aj niečo vypátrať, aj keď v to veľmi nedúfam.

Stanislav Illéš

Stanislav Illéš

Bloger 
  • Počet článkov:  206
  •  | 
  • Páči sa:  0x

katolícky kňaz potýkajúci sa s problémami aj radosťami mimoriadnych ľudí Zoznam autorových rubrík:  náboženskémodlitbypôstne zamysleniakázne a príhovorysúkromnémyšlienkyM&Co.všeličo iné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu