reklama

Majetok rodinnej firmy ochráni holding

Hoci slovo holding odrádza mnohé rodinné firmy, jeho založenie im môže ochrániť majetok i zjednodušiť nástupníctvo.

Majetok rodinnej firmy ochráni holding
(Zdroj: Adobe Stock)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rodinné firmy sú veľmi odlišné v porovnaní s nadnárodnými korporáciami. Rodinnú firmu spravidla zakladá jeden alebo viacerí členovia rodiny. Takáto firma má svoj osobitý príbeh, vlastné špecifické procesy a svoje podnikanie stavia na tradíciách.

Odlišnosť od korporácií a snaha nebyť ako veľké firmy odrádzajú rodinné firmy od založenia svojich vlastných rodinných holdingov. Svoju úlohu tu hrá aj anglický názov holding, ktorý v mnohých majiteľoch rodinných firiem vyvoláva averziu. Avšak založenie rodinného holdingu prináša rodinným firmám významné výhody. Hlavnou úlohou rodinného holdingu je totiž držať pohromade a chrániť majetok rodiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako holding funguje?

Princíp vlastníctva pri rodinnom holdingu je jasný. Majiteľom holdingu je rodina. Cez holding rodina vlastní aj ostatné firmy, ktoré založila, napríklad obchodné, výrobné alebo distribučné spoločnosti. V holdingu sa centralizujú finančné zdroje majiteľov (rodiny), a tak funguje ako „peňaženka“. Firmy v rámci holdingu si môžu medzi sebou požičiavať peniaze. Majitelia holdingu si určujú vlastné pravidlá pri vyplácaní dividend. Rodinný holding môže mať štandardne formu buď s. r. o., alebo akciovej spoločnosti. Existujú aj komplexnejšie formy holdingovej štruktúry, v ktorých si rodina celý svoj majetok vrátane obchodných podielov spoločností ochráni pomocou zvereneckého alebo nadačného fondu, prípadne inej formy tzv. trustu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Majitelia rodinných firiem tvrdo pracujú a zveľaďujú svoj majetok. Ich ambíciou a túžbou je vybudovať rodinný biznis, a keď príde správny čas,  odovzdať ho ďalej svojim nasledovníkom.

Ako v praxi môže rodinným firmám pomôcť založenie rodinného holdingu?

Pozrime sa na jednoduchý príklad: Rodičia založili a vybudovali úspešnú firmu na výrobu akvárií. Neskôr založili ďalšie dve menšie firmy. Jedna sa venuje doprave a druhá marketingu. Rodičia majú tri deti. Ich plánom v roku 2021 je do piatich rokov firmy previesť na svoje deti. No v čase, keď má dôjsť k prevodu všetkých troch firiem, deti nechcú prevziať výrobnú firmu A. Tá sa ocitla v strate pre výpadok surovín a nedostatok zamestnancov. Všetky tri deti majú záujem  o dve prosperujúce a ziskové menšie firmy. Ani jedno nechce prevziať stratovú výrobnú firmu A.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako by pomohlo vyriešiť túto situáciu založenie rodinného holdingu?

Ak by rodičia v roku 2021 založili rodinný holding, ktorý by držal 100 % podiely vo všetkých troch firmách, prevod majetku na dedičov v roku 2026 by bol jednoduchý. Na svoje deti by previedli rodinný holding. Ten by zároveň mal k dispozícii finančné prostriedky na pomoc firme, ktorá je dočasne v strate. Ziskové firmy združené v holdingu by mohli stratovej firme poskytnúť pôžičku alebo by rodina mohla svoj podiel v tejto firme predať potenciálnemu investorovi.

Z nášho príbehu vyplýva poučenie, že ak by rodičia v roku 2021 založili rodinný holding,  tak by o päť rokov neskôr nestáli pred dilemou, čo s výrobnou firmou a ako rozdeliť dve firmy medzi tri deti. Včasné združenie rodinných firiem do rodinného holdingu by ochránilo majetok. Taktiež by sa členovia rodiny vyhli sporom a nezhodám v budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľmi odporúčam.

Martin  Kiňo

Martin Kiňo

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Daňovému poradenstvu sa venujem od roku 2005. Od roku 2014 som licencovaným daňovým poradcom zapísaným v Slovenskej komore daňových poradcov. Vyštudoval som Vysokú školu ekonomickú vo Viedni. Vo svojom blogu by som sa chcel venovať najmä téme rodinných firiem a holdingových štruktúr – a s tým súvisiacimi daňovými témami, nástupnictvu, účtovníctvu ako aj inej príslušnej legislatíve. Téma na Slovensku ešte nie je veľmi podchytená, hoci práve teraz končia majitelia firiem založených po Nežnej revolúcii a riešia množstvo problémov, ktoré nástupníctvo prináša. Rád by som vo svojom blogu práve takýmto firmám radil a upozorňoval ich na aktuálnu problematiku či legislatívu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu