reklama

Ako sa ekonomický hoax dostal do všetkých médií

Téma miezd je na Slovensku dlhodobo zneužívaná populistami, ktorí šíria medzi ľuďmi hoaxy. Píšu a hovoria, že mzdy Slovenských zamestnancov sú nespravodlivo nízke.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Tvrdia, že ľudia nedostávajú to, na čo majú nárok. Jeden takýto hoax sa dostal z článku zahraničného študenta do tlačovky odborárov a odtiaľ prakticky do všetkých médií. Aj do tých, ktoré proti hoaxom aktívne bojujú.

Vypustený hoax tvrdil, že slovenské zamestnanci majú 83 % produktivity ich západných kolegov, ale dostávajú len 40% z ich miezd. Teda platy na Slovensku by museli narásť až o 107,5 %, aby naši zamestnanci dostali to, na čo majú nárok.

Tieto čísla však boli vypočítane nesprávnou metodikou. Pri produktivite sa použili čísla upravené o cenovú hladinu medzi jednotlivými krajinami a pri mzdách sa naopak použili bežné ceny. Teda ceny, ktoré nezohľadňujú rôznu cenovú úroveň. Výsledok, hoci úplne nesprávny, zahral na emotívnu strunu Slovákov, ktorí vidia a cítia, že nie sú lenivejší ako ich nemeckí kolegovia, ale majú oveľa nižšie mzdy. Aká je teda pravda?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak použijeme seriózne štatistiky a porovnáme hrušky s hruškami, prídeme na to, že prakticky celý rozdiel „nespravodlivého odmeňovania“ sa vyparí. Podľa štatistík Eurostatu predstavuje podiel miezd zamestnancov na celkovej produktivite v starých členských krajinách 48 %. Na Slovensku je to 41 %. Teda v žiadnom prípade nemôžeme hovoriť o rozdieli 107,5 %. Nanajvýš pár percentuálnych bodov. A navyše v posledných rokoch sa aj tento nie veľký rozdiel rýchlo znižuje. Všetci počúvame o tom, že rastú mzdy rýchlejšie ako produktivita práce.

Pripusťme, že sa populisti ospravedlnia za prehnané tvrdenia, ale z požiadaviek neustúpia. Prečo by mal slovenský zamestnanec dostať 41% z jeho produktivity, keď jeho kolega zo západu dostane 48 %. Problém je, že aj tento malý rozdiel má svoje štatistické vysvetlenie. Analytik z Národnej Banky Slovenska spracoval štúdiu, kde sa pozrel podrobne, čo je zodpovedné za tento rozdiel a kde vzniká.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odhalil, že prakticky vo všetkých odvetviach dostávajú slovenskí zamestnanci plus mínus rovnaký podiel ako ich západní kolegovia s výnimkou poľnohospodárstva, stavebníctva, odborných služieb a rekreácie. V týchto odvetviach dostávajú slovenskí zamestnanci skutočne len polovičný podiel oproti ich zahraničným kolegom. Určite vás hneď napadli dôvody. Toto sú odvetvia, kde môžeme očakávať vysoký podiel živnostníkov, jednoosobových s.r.o. a šedej a čiernej ekonomiky. To znamená, že môžeme očakávať, že mzdy budú umelo skreslené nadol, resp. sa ani nedostanú do štatistík.

Vyššie som však uviedol, že slovenskí zamestnanci majú v absolútnom vyjadrení skutočne oveľa nižšie mzdy ako napríklad ich nemeckí kolegovia. A pritom sa nesnažia menej a často pracujú v podobných fabrikách. Ako je to možné? Čo je skutočným dôvodom nižších miezd na Slovensku? Touto otázkou sa zaoberáme v novom videu: Kedy budeme mať platy ako Nemci?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
INESS

INESS

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  225x

Cieľom INESS je rozšíriť všeobecné povedomie o spôsobe fungovania trhového mechanizmu, efektov štátnych zásahov a ich dopadov na spoločnosť a životy bežných ľudí. Medzi prioritné oblasti záujmu INESS patrí daňový a odvodový systém, zdravotníctvo, monetárna politika, problematika EÚ, regulácie a vlastnícke práva.iness.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu