
Zapekaný baklažán plnený všeličím (asi 15 minútová príprava a cca. 35 minút v rúre)
Budeme potrebovať:
1 veľký baklažán (alebo 2 malé..alebo koľko len chcete, množstvá v tomto recepte sú proste na jeden veľký baklažán, ktorý vystačil na super obed pre dvoch )
3 malé cibule
nakladané olivy (môžu byť aj plnené mandľami)
šampióny (čerstvé, sušené či z konzervy, to je jedno)
2 vajíčka
trochu smotany na varenie (ak sa vám nechce otvárať celé balenie, resp. ak zostatok nemáte kde minúť tak poslúži aj mliečko)
100g tvrdého syra
4 plátky syra (to je na vrch na zapečenie, ak nemáte plátky môže byť viacej toho tvrdého syra a potom ho nastrúhate)
olivový olej
Koreniny
bilinková soľ (aj obyčajná postačí)
soľ
čierne korenie
červená paprika
Tak a môžeme ísť na samotný postup. Ak to chcete mať rovnako zaujímavé ako ja, si môžete zaobstarať aj malé bábätko a snažiť sa to celé uvariť resp. upiecť skôr ako sa stihne zobudiť.
[[ 1 ]] Cibuľu nakrájame na veľké kúsky, posolíme bylinkovou soľou (alebo obyčajnou) a dáme opražiť na olivovom oleji. Ževraj sa olivový olej nemá takto používať, tak ak niečo proti tomu máte, v pohode použite napr. slnečnicový. Po chvíľke prikryjeme panvicu pokrievkou, aby cibuľa pustila šťavu.
[[ 2 ]] Kým sa cibuľa praží/dusí umyjeme baklažán, odrežeme konce a rozkrojíme pozdĺžne na dve polovičky. Nožíkom vykrojíme stred tak aby zostala asi iba 1cm hrubá "šupka", celý baklažán dobre posolíme a odložíme niekam na bok.
[[ 3 ]] Vykrojený stred nakrájame na kúsky (asi 2x1cm - iba odhad aby ste mali predstavu), a pridáme do cibule na panvici. Celé ešte štedro polejeme olivovým olejom a necháme pražiť na miernom "ohni".
Zatiaľ nakrájame olivy na prúžky, pridáme do panvice a zamiešame. Pridáme aj sušené šampióny (alebo čerstvé či z konzervy). Pomiešame.
Zmes posypeme čiernym korením (najlepšie tak že ho tam priamo namelieme zo strojčeka) a trochou červenej papriky. Dobre premiešame a necháme trochu popražiť, potom prikryjeme a chvíľku podusíme.
Ak máte elektrickú rúru tak si ju teraz zapnite a nechajte predohriať na 200 stupňov, ak máte teplovzdušnú tak nemusíte a ak plynovú tak netuším.
[[ 4 ]] Do zmesy pridáme 2 vajíčka, trochu pomiešame a odstavíme od ohňa. Trochu podlejeme smotanou na varenie (alebo mliekom, ale s tým pozor nech to nie je moc tekuté). Pomiešame. Na veľké kúsky (cca. 1 x 1 cm) nakrájame tvrdý syr a pridáme do panvice. Tram-ta-da-dá, plnka je hotová.
[[ 5 ]] Na plech si dáme papier na pečenie, baklažánové polovice vrchovato naplníme zmesou z panvice a dáme piecť na 200°C (elektrická) alebo 180°C (teplovzdušná) na 35 minút. Potom na chvíľku vyberieme (alebo ak sa nebojíte tak len povytiahneme z rúry) a poukladáme na vrch syrové plátky (alebo posypeme postrúhaným syrom) a dáme ešte zapiecť na 5-10 minút na trochu nižšej teplote (všetko záleží od druhu a množstva syra)
Vyberieme, necháme trošku vychladnúť a podávame buď samotné, s varenými zemiakmi, hranolkami, chlebom...prílohu si proste vymyslite, je do dobre so všetkým okrem ryže.
Dobrú chuť :)