Pravda a mýtus o chudnutí - 3. časť

Posledná časť článku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Mýtus č.2.: Chudnutie a udržiavanie si štíhlej postavy je večné odriekanie. To radšej byť tučný a spokojný.

 

Dôvody na túto úvahu sú z ich pohľadu pravdivé. Často pociťujú hlad a najedenie sa, sa spája s príjemnými pocitmi. Vznikne psychologická podvedomá väzba spájania si jedla s príjemným. Je to podobná závislosť ako je aj u narkomanov. A tak isto ako narkoman zapojí do boja o svoju dávku všetku svoju energiu a mozgový potenciál, tak aj na jedle závislý človek, je schopný vás nenávidieť a ublížiť vám len zato, že mu chcete poradiť čo jesť a v podstate pomôcť. Chudnutie si predstavujú podobne ako narkoman abstinenciu. To je ale omyl. Majú však na to svoje dôvody. Vyskúšali už kopu jednostranných diét a výsledok bol len dočasný.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chyba č.2: Hanbenie sa za svoju závislosť na jedle a jej skrývanie pred okolitým svetom.

V žiadnom prípade sa za svoj apetít nehanbite. Svedčí to o vás, že si radi užívate život a potešenia, ktoré život so sebou prináša, vám nie sú cudzie. Zariadila to tak matka príroda a táto závislosť je zdravá, ale len za podmienky, že sa zdravo stravujete. Platí to však na jednu výnimku. Za vyjedanie ľadničky v noci sa treba hanbiť. Svedčí to o vašej neschopnosti prejsť na pravidelný režim v stravovaní, o vašej slabej vôli. Žiadne zdravé telo sa režimu v jedení brániť nebude. Telo potrebuje mať nejaké istoty a jednou z nich sú tri hlavné jedlá za deň. Aj tráviaci systém si potrebuje odpočinúť a jedením v noci si vlastne len posilňujete žalúdok a ste v bludnom kruhu, aký som popísal v chybe č.1. O tom, ako sa dá telo naučiť, aby vás v noci netrápilo hladom, popíšem v inom článku, lebo to nie je obsahom tejto témy. Ešte existuje v stravovaní jedna vec, ktorá nesúvisí s nadváhou ale s chudnutím áno. Tá psychická porucha sa volá anorexia. Je to niečo hodné opovrhnutia. Svedčí to o absolútnej neúcte k vlastnému telu a ignorantstve.

SkryťVypnúť reklamu

Chyba č.3: Je to vlastne malý súhrn omylov. Sú to výhovorky typu: Chudnúť nemôžem, lebo nízko kalorická strava ma nedokáže zasýtiť. ...., lebo som závislý na sladkom a pri chudnutí sa sladké nesmie. ...., lebo mi nejaký odborník presne rozpisuje na celý mesiac čo mám jesť. Kto má večne lietať po obchodoch a zháňať všetky suroviny. ...., lebo sa stravujem v závodnej jedálni. ...., lebo u nás varí mama a ona inak nevie. ...., lebo varím ja a nikto iný by mi to nechcel jesť. ...., keď nebudem pri varení používať tuk a bielu múku, mastné mäso, ostáva mi len suchá strava a to nedokážem.

a.) Omyl typu "nízko kalorická strava ma nezasýti" - Kto vám povedal, že pri chudnutí sa nesmú kalorické jedlá? Že o tom písali vo Vlaste a ešte vám aj poradili melónovú diétu?

SkryťVypnúť reklamu

Riešenie: Omnoho dôležitejšie ako je kalorická hodnota jedla, je jeho schopnosť zasýtenia. Vhodnou kombináciou vysoko kalorických a nízko kalorických zložiek v jedle, nielen pohladíte žalúdok ale aj oklamete telo, dáte mu pocítiť, že sa žiadny podfuk naň nechystá a ono si nebude robiť zásoby. Je načase aby niekto očistil povesť českému "knedlo - vepřo - zelo". Čo môže byť zlé na knedlíku ak je celorzný? Áno, je kalorický ale aj výživný a stačí sa len neprejedať. Pri chudnutí stačia dva. Kapusta? Nesmie sa však urobiť na tuku. Nikto nezbadá rozdiel, garantujem vám to. Tuk na chuť kapusty nemá žiadny vplyv. A pokojne si jej naložte akoby ste nechudli. Je nielen zdravá ale dokáže aj zasýtiť. Bravčové? To snáď nie. Pokiaľ je to bravčové karé a vykrojíme tomu mastné okraje tak áno. A je tu jedlo chuťovo na nerozoznanie od toho nediétneho. Nielen že to nespozná váš žalúdok, ale aj ostatní členovia rodiny budú krútiť hlavou nad tou čudnou diétou.

SkryťVypnúť reklamu

b.) Omyl typu "chudnúť nemôžem, lebo na sladkom som závislý". - Urobte zo svojho nedostatku cnosť. Chuť na sladké sa dá obrátiť v prospech chudnutia. Neveríte? Konečne ponúknite svojmu telu skutočný sortiment sladkého. Nevynechajte jediný deň aby ste sa nerozmaznávali sladkým. Pýtate sa kde existuje taká cukráreň? V prírode.

To čo sa prezentuje v obchodoch nie je žiadny sortiment. Je to len ochutený cukor. Síce mu umelé esencie môžu dodať rôzne príchute, ale stále je to len ochutený cukor. Prázdna energia, zbavená akýchkoľvek živín, zabalená do pekných obalov. Z výživového hľadiska sú na tom o niečo lepšie rôzne čokoládové tyčinky a čokolády, ale stále je to pre nás nevýhodný kšeft - príliš veľa energia a príliš málo živín. Nejdem tu popisovať všetky druhy ovocia, lebo sa nebudete vyhýbať žiadnemu, vyberiem ale iba tie najsladšie a najchutnejšie "cukríky":

- Hurma - je to zákusok medzi ovocím. Chuť je až príliš sladká, ale čuduj sa svete, odborníci ju odporúčajú pri redukčnej diéte. Navyše vám tento zákusok dodá to, čo žiadna tyčinka nedokáže. Vitamíny A, B1,B2, B3 a C. Obsah draslíka je vysoký (zdravé na vys. krvný tlak, srdce, obličky.), ale ani obsah vápnika horčíka a železa nie je zanedbateľný.

Podobne zdravé alebo aj zdravšie sú aj iné druhy ovocia. Rozpisovať to nebudem, lebo by to vydalo za celú stranu. Aj napriek ich "príliš sladkej" chuti sa môže jesť pri chudnutí aj hrozno, liči, mango a ananás. (Menej sladké ovocie je dovolené samozrejme tiež.)

Pre niektorých z vás to bude zrejme málo a preto siahnite po nízkoenergetických sladidlách. Ak aj to je málo, tak si so sebou preneste do chudnutia aj nejaký sladký hriech. Ale iba jeden. Môže to byť obľúbený keks, čokoláda alebo hocičo iné sladké. Ale vážení, papier, tužka a počítať kilojouly. So sladkým nie sú pestvá. Viem o čom hovorím.

c.) Omyl typu "nikto mi nebude predpisovať, čo mám jesť" - Ak sa rozhodnete držať melónovú diétu uprostred zimy, tak takmer s istotou schudne hlavne vaša peňaženka. Niektorí ľudia to vítajú, že im niekto druhý napíše aké jedlá, v ktorý deň si dajú na raňajky, obed a pod. Sú to hlavne diéty z časopisu. Sľubujú vám istotu, že ak budete presne dodržiavať ich jedálniček, tak zhodíte pár kíl. Tieto diéty samozrejme nemôžu mať individuálny prístup k jednotlivcovi. Nie každý musí mať rád šunku a zrazu vám ju niekto ordinuje 3x do týždňa, kým vaše obľúbené jedlo "špenát", z hľadiska chudnutia veľmi vhodný, necháva nepovšimnutý. (Alebo naopak.) Preto si z nich netreba robiť hlavu a namiesto naháňania sa v zime po obchodoch za vzácnymi surovinami sa začítajte do kalorických tabuliek, aby ste sa dozvedeli niečo viac o strave. Má to obrovské výhody byť pánom nad vlastnou diétou. Jete to, čo sa telu žiada. Skoro každé jedlo sa dá "oklamať" a pripraviť jeho diétnejší variant. Nie ste stresovaní z toho, že občas jete niečo, čo sa všeobecne pri chudnutí neodporúča. Napr. Chlieb s margarínom a s džemom vôbec nemusí byť taký nevhodný ako sa to zdá. Je omnoho dôležitejšie pri chudnutí, na čo (na aký chlieb) sa ten džem (nátierka) natrie, ako to, čo sa na ten chlieb natiera. A ak máte raz do týždňa chuť na sladké raňajky, tak aj takéto jedlo nemusí byť prehreškom proti chudnutiu. (Ak je margarín nízkotučný a džem s ovocným cukrom.) Síce vám to nedá toľko vitamínov (omnoho menej) ako zeleninový tanier so syrom, ale ak je to raz do týždňa tak sa to stratí.

Takže nielen, že vám nikto nebude predpisovať čo máte a nemáte jesť, ale je aj lepšie ak zodpovednosť za vaše chudnutie zoberiete do vlastných rúk. Kto iný ako vy sám sa pozná lepšie. Kto iný vie lepšie posúdiť, kde sa končí vaša pevná vôľa a treba ustúpiť, odpočinúť si a pripraviť na ďalší útok proti tukovým vankúšom.

d.) Omyly typu "U nás v rodine varí mama a ona inak nevie", "Varím ja a ostatní by mi to nejedli". Tu neexistuje kompromis. Pokiaľ sa vo vašej kuchyni bude variť z bielej múky, používať živočíšny tuk a tuky na pečenie, tučné mliečne výrobky, cukor; tak nielen že nikdy neschudnete ale ste sám a aj ostatní členovia domácnosti ohrození na zdraví, bez ohľadu či má alebo nemá niekto nadváhu. Na koľko peňazí by ste si vyčíslili vaše zdravie alebo napr. zdravie svojho dieťaťa? Existujú aj iné jedlá ako sú halušky so škvarkami a ja osobne by som svoje zdravie za misu halušiek alebo buchát nepredal, aj keby boli uvarené (upečené) s najväčšou láskou.

e.) Omyl typu "Nemôžem schudnúť, lebo sa stravujem v závodnej (školskej) jedálni." Tu si treba vypomôcť suchou stravou a presunúť čas obeda do popoludňajších hodín. V niektorých krajinách je zvykom obedovať po 16. alebo 17. hodine. Telo sa dokáže takémuto režimu prispôsobiť.

f.) Omyl typu "Zdravo sa variť nedá, skoro do každého jedla idú nezdravé suroviny a tie zdravé jedlá sa nedajú jesť."

V skutočnosti nie je tých jedál, ktorých sa budete musieť vzdať až tak veľa, nemusíte listovať v exotických kuchárkach a učiť sa všetkým receptom nanovo. Stačí si zapamätať jednu zásadu. - Tuk v drvivej väčšine jedál nemá vplyv na chuť jedla a aj v jedlách, do ktorých sa pridávať musí, sa dá nahradiť kvalitným olejom, ktorého množstvo nemá vplyv na chuťovú kvalitu hotového jedla.

Bližšie sú rozpísané problémy okolo varenia v článku "Zásady prípravy jedla pri redukčnom stravovaní" a preto to len zhrniem. Dá sa variť nielen zdravo, ale dokonca veľmi chutne.

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

INESS

INESS

107 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu