Ďalším argumentom, prečo tieto jedlá zaradiť do svojho jedálnička je ten, že slovenská kuchyňa moc na "chudnúcich" nemyslí. Výber nízkokalorických jedál je obmedzený a nie každý je ochotný prežívať každý deň na suchej strave. Tým, že sme sa rozhodli chudnúť, sa stali niektoré jedlá pre nás tabu, a nie je ich málo. Pre Slováka, odchovaného na bryndzových haluškách a palacinkách tým nastáva problém čo jesť. V takomto prípade je veľmi vhodné si "požičať" niektoré jedlá od iných národov a trochu ich "poeurópštiť". Aj keď sa vám budú zdať niektoré prísady exotické, bude vám to chutiť. Nie je to teda pravá "čína" ani nijaký iný ázijský recept, aj keď do názvu napíšem "na čínsky spôsob", všetko je to vhodné aj pre náš otupený, slovenský jazýček.
Príprava jedla sa možno bude zdať niekomu časovo náročná. Nie je to však o nič náročnejšie ako spomínané bryndzové halušky alebo palacinky. Viem o čom hovorím, lebo aj to dokážem uvariť. Moja dobrá rada je, aby ste si to, čo sa dá, pripravovali vo väčšom množstve a dali zamrazovať. Vtedy sa oplatí investovať čas do prípravy.
Čo je to seitan?
Je to pšeničná bielkovina (glutén), ktorá sa získava z múky vymývaním škrobu.
História
Pred viac ako tisíc rokmi ho vyvinuli zenbudhistický mnísi v Číne a Japonku.
Na čo sa používa a akú má chuť?
Je to veľmi chutná náhrada mäsa. Dá sa použiť do domácich receptov miesto mäsa. Napr. Maďarský guláš, Držková polievka, Viedenský rezeň. Má plnú a silnú chuť a šťavnato-jemnú konzistenciu. Má vysoký obsah bielkovín (až 25%), vysokú schopnosť nasýtenia a nevyvoláva ťažobu na žalúdku.
Prečo jesť seitan a nie mäso?
V niektorých jedlách chutí lepšie ako mäso. Navyše je veľmi diétny. 100 g má 546,4 Kj. Porovnajte si to s energetickými hodnotami (aj chudého) mäsa a sami uznáte, že je to ideálny pokrm pri chudnutí.
Chutí naozaj ako mäso?
Podľa mňa nie. Ja ho však pripravujem a tak musím vedieť, že to mäso nie je. Ak to vie niekto správne ochutiť, tak to naozaj mäso pripomína. Raz si kolega urobil žart z mojej návštevy a spýtal sa ich, či vedia aké mäso jedia. Neuhádli to a on im povedal, že zo psa. Trvalo mi dlhú dobu ich presvedčiť, že to nie je mäso a veľmi podozrivo sa počas jedenia na mňa pozerali. (Myslím si, že mi neuverili, že to jedlo je z múky.)
Skladovanie
Po marinovaní sa dá v chladničke skladovať len 4 dni, počas ktorých sa musí upotrebiť. Pre dlhšie uskladnenie sa musí zamraziť.
ZÁKLADNÁ PRÍPRAVA
1 kg pšeničnej múky (používam hladkú, ale niektorí ho robia z hrubej)
0,6 l vody
V hrnci vyhnietime cesto. Nalejeme dostatok studenej vody, aby cesto bolo ponorené a necháme 50 min. odpočívať. (Ja nechávam 5 min. V literatúre sa uvádza 50 min. Teoreticky by sa mi to nikdy nemalo vydariť.)
Cesto hnietime vo vode tak dlho, kým voda nie je biela ako mlieko či smotana. Bielu vodu vylejeme a postup opakujeme s teplou vodou. Toto robíme až kým voda ostane číra a z cesta sa už žiadny škrob neodplavuje.
Surový seitan vložíme do veľkého hrnca s osolenou silne vriacou vodou a varíme 50 min. Počas prvých min. s cestom občas varechou pohneme, aby sa neprichytilo o dno. Neskôr vypláva na povrch a nie je to nutné.
Z kila múky vznikne 1/2 kg seitanu.
Po uvarení ho necháme stiecť od vody a nakrájame z neho rezne, kocky alebo rezance. Podľa toho, do akého receptu ho chceme použiť.
MARINOVANIE
Aby mal seitan chuť mäsa, musíme ho marinovať. Nenamarinovaný seitan sa dá použiť do držkovej polievky miesto držiek, alebo ako náhrada býčích žliaz. Tieto "falošné" jedlá chutia aj ľuďom, ktorí by držkovú alebo býčie žľazy nedali v živote do úst. Jedlo chutí na nerozoznanie, akurát že "nezapácha".
Marináda
V 1/2 l silného hovädzieho bujónu (vegetariáni dajú zeleninový) povaríme chilli alebo feferónku. Bujón musí byť silný, "presolený". Odporúčam ho nepresoliť soľou ale tekutým polievkovým korením. Do bujónu pridáme lyžicu alebo dve paradajkového pretlaku alebo kečupu a 2 lyžičky cukru a môžeme pridať aj trochu majoránky.
Recept na marinádu je na 1,5 kg seitanu nakrájaného na rezne. (To je množstvo, ktoré bežne pripravujem.)
Marinádu si môže pripraviť každý podľa svojho receptu a budem vďačný ak napíše svoj recept. Koľko ľudí, toľko chutí. Nezabudnite však do marinády pridať aj niečo sladké. Občas dávam aj cviklu a cukor vynechám, vtedy to má aj farbu ako mäso.
Marinujeme 2 dni v chladničke. Mäso vyžmýkame z marinády. Oddelíme časť, ktorú chceme použiť do receptu a zvyšok zamrazíme.