Čo je tofu?
Tofu je čínsky produkt zo sóje a jeho názov je z japončiny. Pozostáva zo zrazeného sójového mlieka a má pevnú, tvarohu podobnú konzistenciu. Môže sa krájať na plátky, alebo kocky a vyprážať, pridávať do polievok alebo dusených jedál. Jeho chuť je veľmi jemná a je dokonca označovaný ako bez vlastnej chute. Preto sa ochucuje, najčastejšie sójovou omáčkou.
Obsahuje veľa minerálnych látok ako draslík, horčík a vápnik tak ako veľa vitamínov skupiny B a bielkovinu.
Výroba tofu
Neosolené a neocukrené mlieko zohrievame a krátko pred bodom varenia ho stiahneme z ohňa.
Príprava syridla:
Na 3 dcl. vody použijeme 6 PL citrónovej šťavy. Môže sa použiť aj jablkový ocot. Ja používam potravinársku kyselinu citrónovú. Na 3 dcl vody 3 kopité čajové lyžičky.
Postup:
Asi 1 dcl vlejeme do horúceho mlieka a pomaly zamiešame, aby sa syridlo dostalo aj na dno hrnca. Počkáme asi 3 min. Potom vlejeme ďalšie dcl syridla a miešame v hrnci pomaly a len pár krát po povrchu mlieka. Po 3 min. vylejeme zvyšok a už miešať nemusíme. Necháme prikryté asi 10-15 min. Na spodku hrnca máme vyzrážaný sójový tvaroh a na povrchu jantárovo žltú srvátku. Vlejeme do utierky. Mne sa na tento účel výborne osvedčilo plátenné vrecúško z múky. Vo vrecku mi ostane sójový tvaroh a so hrnca stečie srvátka. Vrecko preložím napoly a zaťažím niečím ťažším (napr. doskou). Nechám to pár hodín lisovať, aby tvaroh riadne stiekol.
(Ak je srvátka mliečne zakalená, použili sme málo syridla.) Dávkovanie by si mal každý vyskúšať sám, lebo nie je sója ako sója. Ak dáme zase syridla veľa, srvátka zhorkne. Mne sa to ešte nestalo.
Vylisovaný tvaroh je vhodný na priamu konzumáciu, nehodí sa však na prípravu všetkých jedál. Môže poslúžiť aj ako náhrada obyčajného tvarohu. Síce sa dá pekne krájať, pri varení však nedrží tvar a drobí sa.
Aby nám z tvarohu vznikol syr, musíme ešte nerozbalené vrecko s vylisovaným tvarohom vložiť do vriacej vody a 10 min. variť.
Po vychladnutí syr vyberieme z vrecka a skladujeme ho v chladničke celý ponorený vo vode. Takto vydrží týždeň a dá sa z neho podľa potreby odkrajovať. Ak máte syru veľa, môžete časť z neho zamraziť.
Čo je to Yuba?
Yuba je kožka, ktorá vzniká na povrchu sójového mlieka. Určite ste sa s tým už stretli aj pri normálnom mlieku. No na povrchu sójového mlieka je táto kožka silnejšia a veľmi, skutočne veľmi chutná.
Ako sa je?
Najradšej ju mám čistú. Japonci, keď ju jedia čerstvú, tak ju len pokvapkajú sójovou omáčkou. Dá sa konzervovať sušením. Keď sa vytvorí na povrchu mlieka, vždy ju zoberú a nechajú vyschnúť. (Postup opakujú, aby jej vzniklo čo najviac.) Používa sa vo veľa receptoch. Je to jedna z najdrahších súčastí japonskej kuchyne.