
Príprava syra je v podstate tá istá ako v základnom recepte. No tento krát potrebujeme, aby bola konzistencia pevnejšia, pretože syr nemá byť určený len na prípravu dezertov a nátierok. To však nevylučuje, že z takéhoto pevného syra sa nátierka nebude dať urobiť. Len to bude namáhavejšie. Je dokonca možné, že pri miešaní takto tuhého syra vás budú bolieť svaly.
Ako docielime krájateľnosť syra?
Postup je ten istý, aj suroviny tie isté, len sa už nesmú použiť papierové filtre na kávu. Sú málo pevné. Miesto nich použijeme vlhké plátno, ktorým vystelieme sitko. Do neho vlejeme jogurt, cmar alebo acidofilné mlieko. Pár hodín necháme srvátku stekať a potom plátno zavinieme. Plátno s polotuhou hrudkou syra posypeme bohato soľou a zaťažíme nejakým ťažším predmetom. (Asi 5 kg.). Môže to byť doska, na ktorú ešte naukladáme knihy. Položíme to celé do misky alebo vaničky a necháme srvátku ešte 1 až 2 dni stekať, kým nie je syr tuhý.
Na kocky ho krájame niťou alebo drôtom.
Na dno zaváraninovej fľaše položíme bobkový list a ukladáme kocky syra. Jednotlivé vrstvy sa posypú koreninami a postup sa opakuje, kým fľaša nie je plná. Na vrch opäť položíme bobkový list a zalejeme olejom.
Aký olej použiť?
Skúšal som rôzne oleje. Sú ľudia, čo nedajú dopustiť na panenský olivový olej a budú tvrdiť, že je najviac chutný. V každom prípade je najviac zdravý. Mne to však chutilo s tým obyčajným repkovým. Olivový má dosť výraznú (podľa mňa pomerne divnú) chuť a je len málo jedál, v ktorých ho mám rád. V tomto recepte je však divná chuť panenského olivového oleja spoľahlivo „prerazená“ cesnakom. Dajte taký, aký máte radi vy. (Ak nedáte cesnak, olivový neodporúčam, ak vám prekáža jeho chuť.)
Aké koreniny použiť?
Na jednu fľašu miniem:
3 bobkové listy
1 ČL čierneho korenia
1 ČL zeleného korenia
1 ČL červeného korenia
1 ČL borievok
1 ČL tymianu
½ ČL rozmarínu (nemusí byť)
1 ČL pomrvených červených chilli papričiek
3 nahrubo pokrájané strúčky cesnaku
Naplnené fľaše so syrom sa nechajú v chladničke a až po 3 týždňoch sú vhodné na jedenie. Pokiaľ máte zavárených viac fliaš, tak si jednu odložte a ostatné zasterilizujte ako pri bežných zaváraninách.
Ako chutí?
Dobre.