Zaváraný čerstvý syr

Mnohí z vás už vyskúšali základný recept na zhotovenie čerstvého syra. Nie je v mojich silách napísať naraz všetky recepty na výborné nátierky, ktoré sa z neho dajú pripraviť. No poskytnem aspoň jednoduchý návod, ako ho zavariť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Obrázok blogu

Príprava syra je v podstate tá istá ako v základnom recepte. No tento krát potrebujeme, aby bola konzistencia pevnejšia, pretože syr nemá byť určený len na prípravu dezertov a nátierok. To však nevylučuje, že z takéhoto pevného syra sa nátierka nebude dať urobiť. Len to bude namáhavejšie. Je dokonca možné, že pri miešaní takto tuhého syra vás budú bolieť svaly.

 Ako docielime krájateľnosť syra?

  Postup je ten istý, aj suroviny tie isté, len sa už nesmú použiť papierové filtre na kávu. Sú málo pevné. Miesto nich použijeme vlhké plátno, ktorým vystelieme sitko. Do neho vlejeme jogurt, cmar alebo acidofilné mlieko. Pár hodín necháme srvátku stekať a potom plátno zavinieme. Plátno s polotuhou hrudkou syra posypeme bohato soľou a zaťažíme nejakým ťažším predmetom. (Asi 5 kg.). Môže to byť doska, na ktorú ešte naukladáme knihy. Položíme to celé do misky alebo vaničky a necháme srvátku ešte 1 až 2 dni stekať, kým nie je syr tuhý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Na kocky ho krájame niťou alebo drôtom.

 Na dno zaváraninovej fľaše položíme bobkový list a ukladáme kocky syra. Jednotlivé vrstvy sa posypú koreninami a postup sa opakuje, kým fľaša nie je plná. Na vrch opäť položíme bobkový list a zalejeme olejom.

 Aký olej použiť?

 Skúšal som rôzne oleje. Sú ľudia, čo nedajú dopustiť na panenský olivový olej a budú tvrdiť, že je najviac chutný. V každom prípade je najviac zdravý. Mne to však chutilo s tým obyčajným repkovým. Olivový má dosť výraznú (podľa mňa pomerne divnú) chuť a je len málo jedál, v ktorých ho mám rád. V tomto recepte je však divná chuť panenského olivového oleja spoľahlivo „prerazená“ cesnakom. Dajte taký, aký máte radi vy. (Ak nedáte cesnak, olivový neodporúčam, ak vám prekáža jeho chuť.)

SkryťVypnúť reklamu

 Aké koreniny použiť?

 Na jednu fľašu miniem:

3 bobkové listy

1 ČL čierneho korenia

1 ČL zeleného korenia

1 ČL červeného korenia

1 ČL borievok

1 ČL tymianu

½ ČL rozmarínu (nemusí byť)

1 ČL pomrvených červených chilli papričiek

3 nahrubo pokrájané strúčky cesnaku

 Naplnené fľaše so syrom sa nechajú v chladničke a až po 3 týždňoch sú vhodné na jedenie. Pokiaľ máte zavárených viac fliaš, tak si jednu odložte a ostatné zasterilizujte ako pri bežných zaváraninách.

 Ako chutí?

 Dobre. 

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  6x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu