reklama

Biele odrody rajčín

Niekedy zvyknem prekvapiť mojich hostí nejakým nezvyčajným jedlom, napr. plnenou paprikou s knedľou. Prvým prekvapením je pohľad na jedlo, kde paprika je červená, omáčka svetložltá a knedľa zelená. Druhým prekvapením je, že to má rovnakú chuť ako klasický recept. Je to hravé a vtipné, stačí si len zvoliť do omáčky biele rajčiny, papriku zase červenú a do cesta na knedľu pridať špenát. Aké sú však tieto odrody bielych rajčín? Sú vhodné len na podobné žartíky, alebo ich treba brať vážne?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu
(zdroj: Ivan Bella)

Biele odrody by sa mali červenať, no nedokážu to

Existuje skutočne len jeden dôvod, za ktorý by sa mali hanbiť. Obsahujú menej lykopénu. To je rastlinné farbivo, ktorému sa pripisujú pozitívne účinky pre naše zdravie a jeho farba je žltá.

No farba bielych rajčín, až tak úplne biela nie je. Je bielo žltá.

Obrázok blogu

Tento jediný dôvod však hneď aj čiastočne odpadá, pretože pri konzumácii čerstvých plodov (hoc i červených), ho náš organizmus nedokáže prijať. Je využiteľný až po tepelnej úprave. Teda pri konzumácii čerstvých plodov je zdravotný efekt rovnaký bez ohľadu, či je plod biely alebo červený.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre ktorých ľudí sú biele odrody zdravé?

Pre pestovanie bielych odrôd by sa mali rozhodnúť ľudia s citlivým žalúdkom. Oproti iným odrodám obsahujú nižší obsah kyselín, čím menej dráždia žalúdok. Navyše tento nižší obsah kyselín ich robí sladšími.

Aké je upotrebenie bielych odrôd

Každý kuchársky majster vám potvrdí pravdu, že jedlo nemá byť len potešením pre jazyk ale aj pre oko. A práve tu je obrovský potenciál farebných a teda aj bielych odrôd. Ak pripravíte napr. červené cherry rajčiny v ruskej omáčke, ktorá ma takisto červenú farbu, máte už len jedinú možnosť okrášliť predjedlo a to lístkom bazalky. Stále je to však len neurčitá kôpka niečoho červeného, čo sa bojíte ochutnať. Zameňte však červené rajčinky za biele a už ste v duchu prenesení niekde do Paríža, do tej najluxusnejšej reštaurácie a viete, že to bude niečo výnimočné. A skutočne aj je. Sladké a šťavnaté rajčiny v aromatickej omáčke z červených rajčín a pár lístkov napr. limetkovej alebo vanilkovej bazalky ale pokojne i kôpru a zrazu máte, ľahký a zdravý predkrm, vhodný i pre vyberanú spoločnosť. A to sa povie, že sú to len rajčiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj rajčinový šalát pripravený z rôznych odrôd, kde každá má nielen inú farbu, ale i inak chutí, je hotový gurmánsky zážitok.

A biele rajčiny by v ňom nemali chýbať. Sú to rajčiny určené do šalátov, dodávajú im sladkosť.

Ako chutia

Väčšina týchto odrôd je šťavnatá (výnimkou je napr. "Long Kipper", je to však zimná odroda a má farbu žltej alebo ružovej perly), sú sladké, ich aróma je mierna a jemná. Ich chuť je príjemná, osviežujúca. Jediným dôvodom, prečo sú málo používané na upotrebenie za čerstva je ich farba.

A predstavím aj pár osvedčených odrôd

Snow White Cherry

Obrázok blogu

Tyčková odroda, cherry rajčiny. Rodiť začína v 2.polovici júla, plody bielo-žlté sklovité, okrúhle, šťavnaté, chrumkavé, príjemnej, veľmi sladkej, jemne aromatickej, u prezretých plodov i kyslejšej chuti. Možno vás prekvapí, ale mnohí odborníci jej dávajú plný počet bodov a radia ju medzi najsladšie odrody sveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

(V súčasnosti šľachtím niečo podobné, vhodné aj do našich podmienok. Moja odroda je takmer identická, len odolnejšia voči plesni a plody sú menej náchylné ku praskaniu, dokonca sa mi javí ich chuť sladšia.)

Weissbehaarte

Obrázok blogu

Táto odroda, stará vyše 250 rokov, nesmie chýbať ani jeden rok na mojej záhrade. Ako už názov odrody prezrádza, ide o bielu, chlpatú rajčinu. Táto tyčková odroda však dáva skôr plody žltkasté, teda žltobiele, porastené jemnými chĺpkami. Sú strednej veľkosti a zber sa začína v júli.

Rastlina dorastá do 3m. Plody sú sladké, vhodné do šalátov.

I keď je jej chuť označovaná za vodnatú a sladkú a odroda za šalátovú, nie je to celkom pravda. Odrode nechýba ani jemná aróma a jej šťavnatosť je skôr výhodou a v žiadnou prípade by som ju nenazval vodnatosťou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Túto odrodu si zamiluje každý. Patrí do obrazu vidieckej idylky, horúceho letného poludnia, keď gazdiná vyjde z letnej kuchyne natrhať "paradajzle" k nedeľnému "šnitzľu", tie dobré, práve tieto.

Weisse Schoenheit (jej názov sa prekladá, takže tiež "White Beauty -Biela krásavica")

Obrázok blogu

Stredne skorá odroda tyčkovej rajčiny, vysokej len 1,5-1,8m. Odroda je skutočne veľmi úrodná. Biely, guľatý, zľahla sploštený plod o váhe 120-150g je šťavnatý a má veľmi dobrú chuť.

Obrázok blogu

Záver

Bielych odrôd existuje podstatne viac. Nie sú však vhodné k výrobe pretlaku a preto to netreba s počtom rastlín na záhrade preháňať. I keď nejde o odrody k univerzálnemu využitiu, sú vďačné na pestovanie a čo sa týka chute, ich "inakosť" ich robí zaujímavými. Som presvedčený, že svojich fanúšikov si nájdu aj u nás.

(Autor fotografií: Ivan Bella)

Ivan Bella

Ivan Bella

Bloger 
  • Počet článkov:  132
  •  | 
  • Páči sa:  3x

SZČO Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu