reklama

SYMBOL 1488 JE FAŠISTICKÝ SYMBOL

Zopár súvislostí. Nedávno nebol pre prezumpciu neviny odsúdený veľmi pravdepodobný zadávateľ vraždy novinára.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Nikto v našej spoločnosti neustanovil zákon o individuálnej zodpovednosti za zločinnosti komunistického systému v rokoch 1948 až 1989 napriek tomu, že z politických dôvodov prišlo počas tohto obdobia zo strany štátu k masívnemu systémovému vraždeniu.

Dodnes nemáme jasno v zločinoch našej nedávnej minulosti. Ani Slovenského štátu, ani Československého socialistického štátu, ani toho dnešného. V Národnej rade sme mali a máme demokraticky zastúpené sociálne hnutia kapitalistami, nazývajúcimi sa biznismanmi, podvodne a systémovo zneužívajúcimi štátne peniaze, ktoré následne chýbajú v sociálnych a v zdravotných programoch Slovenskej republiky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je to na jeden päť miliónový štát priveľká tolerantnosť k vlastnej histórii a aj ku živej súčasnosti? Alebo priveľa neschopnosti slovenskej spoločnosti jasne stanovovať hranice dobra a zla?

Ešte pred rokom bolo možné vo verejne predávanom satirickom časopise Woloviny uverejniť vtip o odvádzanom židovskom chlapcovi do koncentračného tábora, kde mu esesák na otázku, či si môže vziať so sebou mačičku, odvetil – ty sadista! Znevažujúce vtipy o Rómoch boli snáď na každej druhej strane tohto mesačníka.

Milé Slovensko, o symbole 1488 netreba ani len diskutovať, či je nacistický. Je, a pán Kotleba to presne vedel. V susednom Rakúsku by už sedel vo väzení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pokiaľ sme Európania, tak z piety ku nedávnej a krutej histórii nášho kontinentu dajme tento symbol do zoznamu explicitných trestných činov. Ale nezostaňme iba pri tom. Urobme v trestno-právnom poriadku jasno a decitne vymedzme aj ďalšie najdôležitejšie prípady skresľovania histórie i skutočností, ktoré sú jednoznačne trestnými činmi.

K nim pridajme tiež definíciu trestného činu organizovaného a preukázateľného podvodu v niektorých parlamentných stranách. Ten je realizovaný vtedy, keď sa za charakteristickými symbolikami medzinárodne štandardizovaných politických strán skrývajú marketingovo riadené skupiny s hlavným účelom zastierania pravdy. Ide totiž o systémy, usilujúce sa dostať ku vládnej moci a následne cez túto moc ku štátnym finančným prostriedkom. Takéto strany zneužívajú jedinci i skupiny ľudí, ktorí defraudujú verejné zdroje a týmto spôsobom poškodzujú verejnosť. Podobné zneužívanie sudcovského, prokurátorského a policajného stavu by malo byť obzvlášť prísne súdené. Zneužitie takejto spoločenskej funkcie by malo byť trestané ako obzvlášť závažný trestný čin. Najmä ak ide o organizované skupiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vymenoval som relatívne dosť veľa definičných stavov, ktoré sú na hranici možnej dokázateľnosti cez presný popis, alebo exaktný príklad. Napriek tomu, že mnohé z vymenovaných príkladov asi presne určiť nedokážeme, zhodnime sa na tom, že symbol 1488 je nacistický znak a odsúdenie pána Kotlebu je správne. Pravdaže o súvislosti vedel.

Zároveň požadujme, aby rovnako jasne najvyšší súd vyriešil otázku relevantnosti dôkazov v prípade zavraždenia Jána Kuciaka. Prestaňme sa ďalej hrať na schovávačku v otázke, či Slovenský štát bol počas vojny nespravodlivý a fašisticko vražedný. Bol, a žiaľ, aj čo len malá relativizácia tohto stavu je schvaľovacím aktom vrážd obetí tejto doby. Ak sa na základe týchto vrážd iní zachránili, nemení to nič na ohavnej podstate takýchto skutkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo som zhromaždil akoby priamo spolu nesúvisiaci zhluk uvedených argumentov? Možno sa so schopnosťou takéhoto sebapriznania dostaneme postupne aj ku ostatným definíciám javov a skutkov, ktoré spoločnosť pália a ktoré som v tomto článku nepopísal. A ktoré jasne zaradíme do kategórií dobré, alebo zlé.

Iba toto je cesta ku spravodlivému Slovensku.

Ivan Čarnogurský ml.

Ivan Čarnogurský

Ivan Čarnogurský

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Volám sa Ivan Čarnogurský, pochádzam z Bratislavy. Som zakladateľom developerskej spoločnosti IPEC Group, ktorá stála pri zrode desiatich priemyselných parkov, z nich osem stojí na Slovensku. Vybudovali sme vyše 60 rôznych stavebných komplexov: bytových, obchodných, logistických a priemyselných. Bol som tiež spoluzakladateľom Ľudovej banky na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu