reklama

Obyčajné vlastenectvo

Bol som na dovolenke. A pretože som tak trochu zvedavý, tak som si povedal, že skúsim niečo nové a vydal som sa do Ruska. Keďže som aj fanúšikom histórie (obzvlášť druhej svetovej vojny), vybral som si Volgograd.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

 S krátkym odstupom času musím uznať, že som si vybral dobre. Volgograd je mesto SYMBOL. Nielen mesto Hrdina, ale doslova symbol. A takmer všetko tam súvisí s druhou svetovou vojnou a Stalingradskou bitkou. Nebojte sa, nejdem Vám ju popisovať, kto má záujem, ten si údaje o nej vyhľadá sám.

 Hádam najviac na mňa zapôsobila jedna ulica s obyčajným pamätníkom vcelku nezaujímavého tvaru, pri ktorom horel večný plameň na pamiatku tých, ktorí sa víťazstva v hore spomenutej bitke nedožili.

 Čestnú stráž pri ohni totiž nedržali vojaci, ako to v podobných prípadoch býva, ale deti – žiaci základných škôl. Ako som sa dozvedel od dvoch kozákov, ktorí tam dávali pozor, aby sa tým deťom nič nestalo, stráž môžu držať len žiaci a žiačky najvyšších ročníkov 9.-11. triedy. Podmienkou je, že to musia byť žiaci s výborným prospechom a vzorným správaním. Školy sa pri strážení večného plameňa striedajú a ponuka ďaleko predstihuje dopyt. Pre žiakov je česť byť strážnym pri tomto pamätníku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Napadlo ma hneď niekoľko vecí: „Takto sa vychovávajú víťazi, takto sa vychovávajú deti k láske a vlastenectvu k svojej krajine. Takto sa vychovávajú deti k hrdosti na svoju krajinu.“

 Potom som sa trochu zahanbene spýtal sám seba: „Čo poviem mojim vnučkám? Na čo majú byť ony hrdé u nás doma na Slovensku?“

 V tej chvíli som Rusom závidel...

Ivan Paulov

Ivan Paulov

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Analytik - špecialista na krízové (hlavne vojnové) oblasti. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu