Chocolatier Karol Stýblo: čokoládu vnímam ako dezert s pozitívnymi vlastnosťami

Pokračujem v sérii pred festivalových rozhovorov s našimi hosťami, ktoré sme pripravili spoločne s Matejom, aby sme vám ich priblížili a trošku vás navnadili na diskusie s nimi. A ako praví maškrtníci sme veľmi potešení, že medzi nás zavíta aj Master chef chocolatier z nitrianskej firmy Lyra chocolate pán Karol Stýblo. Je jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier. Popri štúdiách v Belgicku či Francúzsku si v Kolumbii vyskúšal prácu na plantážach a prešiel si procesom výroby od zrnka k tabuľke čokolády. Úspešne sa venuje ručne vyrábaným čokoládam a čokoládovým produktom. V roku 2014 získal spolu s kolegami na súťaži GREAT TASTE AWARDS potravinového Oskara: zlatú hviezdu Great taste.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Ste jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier. Čo sa za tým skrýva?

Toto označenie alebo teda titul okrem toho, že je pre mňa cťou ho nosiť, skrýva aj určitú formu ambasádorstva. Znamená to, že mojou povinnosťou okrem informovania ľudí o kvalite našich surovín je dohliadanie, aby sa naša značka nezneužívala, nemiešali sa naše suroviny s nekvalitnými a zároveň, aby som pomáhal ľudom, ktorí chcú pracovať s týmito surovinami.

Vo výrobe vašej firmy používate okrem iného exkluzívne kakaové bôby. Ako vlastne prebieha produkcia vašej ručne vyrábanej čokoláda? Aká je cesta od zrnka kakaa k tabuľke čokolády?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Máme viacero úrovni výroby aj podľa druhu produktu, ktorý z daných surovín vzniká. Sú produkty, kde si chodíme vyladiť všetky stupne výroby do Kolumbie – vybrať oblasť z ktorej chceme kakaové boby, nadstaviť ich sušenie a fermentáciu a na záver praženie. Po pražení sa kakaové boby melú, zbavujú šupiek a lisujú na kakaovú hmotu, ktorá je základom výroby všetkých čokolád. Po pridaní trstinového cukru sa čokoláda konšuje – zušľachťuje. Premieľa, zahrieva a zjemňuje sa, spája s cukrom lecitínom a prírodnou vanilkou. Na záver sa finálna hmota temperuje – čo je teplotný proces stabilizovania beta kryštálov kakaového masla – aby čokoláda nezískala sivý film. No a podľa produktu sa dekoruje, alebo mieša s ďalšími prírodnými ingredienciami, poprípade sa v nej obaľujú orechy, alebo iné svetové dobroty.

SkryťVypnúť reklamu

Popri filmoch Podozrivá čokoláda či Vitarián sa utorková téma na festivale volá ži-JEME zdravo. Očakávaná - asi častá - otázka, ktorá trápi nejeden mlsný jazýček teda znie: je čokoláda zdravá?

Na ochutnávku svetovej čokolády vás pozýva náš hosť - chocolatier Karol Stýblo
Na ochutnávku svetovej čokolády vás pozýva náš hosť - chocolatier Karol Stýblo (zdroj: archív lyra chocolate)

Čokoláda – alebo teda kakao je radené medzi ovocie. Dokonca je zaraďované medzi „superfruits“, čo je ovocie, ktoré má najvyšší obsah antioxidantov. S ohľadom na množstvo výskumov, ktoré boli urobené na čokoládach môžem s plnou vážnosťou tvrdiť, že čokoláda je skutočne zdravá – teda čokoláda, ktorá je vyrobená z dobrých kakaových bôbov a správnym postupom. Je pravda, že tepelnými spracovaniami prichádza o niektoré svoje blahodarne účinky, avšak napríklad 60g 60% našej čokolády (keďže výskumy boli robené na nej) má toľko antioxidantov, ako 6 pohárov červeného vína alebo 3 šálky bieleho čaju. Okrem toho čokoláda obsahuje fenyletylaminy, ktoré spôsobujú pocit šťastia a spokojnosti. Priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém, dokonca aj na chrup človeka. Napriek všetkým pozitívnym vlastnostiam ja subjektívne vnímam čokoládu ako akýsi dezert (nezabúdajme totiž, že obsahuje aj cukor – ten u nás nahrádzame trstinovým) a preto nie je náhradou zdravej stravy :-)

SkryťVypnúť reklamu

Na záver si nemôžeme odpustiť jednu podpásovku: dáte si niekedy aj bežnú čokoládu zo supermarketu? A koľko čokolády zjete?

Čokoládu zo supermarketu – ak niekedy dostaneme do daru, tak toffifee si dám. A ešte z nostalgie DELI. Ale musím sa priznať, že dlho som čokoládu v supermarkete nekupoval :-) Množstvo čokolády, ktoré zjem je rôzne, každopádne napríklad nedávno sme testovali jeden nový produkt a počas vývoja som určite zjedol aspoň 300g. :-)

V rámci obľúbenej pravidelnej témy Ži-jeme Zdravo sa náš hosť predstaví na festivale v Prievidzi v utorok 17.marca, kedy bude prebiehať aj ochutnávka kvalitnej čokolády z jeho produkcie!

Ivan Sýkora

Ivan Sýkora

Bloger 
  • Počet článkov:  144
  •  | 
  • Páči sa:  0x

mierne unavený, ale vcelku optimistický päťdesiatnik (už?!), ktorý má rád prírodu, šport, čokoládu-najnovšie aj power kávu, modrú farbu a číslo 4 a riadi sa životným krédom "Rozhodujúci je človek". A ktorý si kladie otázku ži-jem(e) zdravo? Zoznam autorových rubrík:  ži-jeme zdravoBerkat - pomocfotoreportážcesty/necestyvýplody strapatej hlavyo behu a inom športovaníPozorovania a minipríbehyrozhovorystarinky

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu