reklama

Výukový program Mestá SR

Napriek tomu, že na Slovensku máme v súčasnosti iba 138 miest (resp. sídiel so štatútom mesta), mnohí z nás niektoré z nich ani len nepoznajú, nehovoriac o tom, že nemajú potuchy o ich veľkosti a nevedia, či sa toto mesto nachádza na západnom, strednom alebo východnom Slovensku. Ak tiež patríte k nim a máte záujem to zmeniť, tak práve pre Vás je vhodný tento voľne šíriteľný výukový program. Dovoľte mi predstaviť Vám ho..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

Program Mestá SR je jednoduchý voľne šíriteľný (na nekomerčné účely určený) výukový program. Jeho veľkosť nedosahuje ani 1 MB a nie je potrebná jeho inštalácia. Program si stačí stiahnuť z internetu, rozbaliť (zip) archív a je okamžite pripravený na používanie.

main
main 

Program funguje na báze testovania vedomostí o slovenských mestách. Náhodne vyberá otázky a k nim vždy dve možnosti (mestá), z ktorých musí užívateľ vybrať správnu odpoveď (samozrejme, vždy len jedna je správna). Program vyberá z týchto typov otázok:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • Ktoré z daných miest je severnejšie (resp. južnejšie, východnejšie, západnejšie)?

  • Ktoré z daných miest leží na západnom (resp. strednom, východnom) Slovensku?

  • Ktoré z daných miest je okresné?

  • Ktorá z daných dvojíc miest je od seba vzdialenejšia?

  • Ktoré z daných miest je väčšie (resp. menšie)?

Za západné Slovensko sa v tomto prípade považujú územia bývalého Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, za stredné Slovensko Žilinského a Banskobystrického kraja a za východné Slovensko územia bývalého Prešovského a Košického kraja. Za okresné mestá sa považujú v súčasnosti už z administratívneho hľadiska bývalé okresy. Pod veľkosťou mesta sa myslí počet obyvateľov. Jednotlivé typy otázok sa dajú v programe zablokovať, resp. vybrať iba tie typy, z ktorých má program vyberať otázky.

typyotazok
typyotazok 

Aby nedošlo k nedorozumeniam, tak program nevyberá také dvojice, u ktorých by mohol nastať spor pri výbere správnej odpovede, resp. by mohli výber správnej odpovede výrazne sťažiť (napríklad mestá ktoré majú takmer rovnakú geografickú šírku, resp. dĺžku alebo ktoré majú len veľmi malý rozdiel v počte ich obyvateľov).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V databáze programu sa nachádza všetkých 138 miest Slovenskej republiky, takže medzi možnosťami môže byť vybraté ktorékoľvek (resp. dvojice utvorené z ktorýchkoľvek miest).

Po vybratí jednej z odpovedí program vyhodnotí správnosť, v prípade nesprávnej odpovede zobrazí odpoveď, ktorá mala byť správna a tiež priebežne zobrazuje percentuálnu úspešnosť vyberania správnych odpovedí. Okrem toho zobrazuje aj "skóre", pričom za správnu odpoveď k nemu pričíta 10 bodov a za nesprávnu odpoveď odčíta 100 bodov.

Dĺžka používania programu je neobmedzená, teda testovať sa môžete dovtedy, kým máte na to náladu, resp. po nejaký vlastne stanovený počet nazbieraných bodov (môžete sa snažiť napr. prekonať vlastný rekord).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V programe je tiež možnosť zobraziť mapku Slovenska, na ktorej vidno polohu daných miest, a tiež nastaviť pravidelné zobrazenie po každej odpovedi, resp. po každej nesprávnej odpovedi.

nastavenia
nastavenia 

Mapka Slovenska, ktorou disponuje program Mestá SR, vyzerá takto:

mapa
mapa 

Dúfam, že v prípade záujmu Vám tento program pomôže lepšie sa zorientovať medzi slovenskými mestami a po jeho používaní Vás už nikto neprekvapí menom mesta na Slovensku, ktoré ste nikdy predtým nepočuli. Želám veľa úspechov pri používaní a teším sa na hodnotenia programu (samozrejme vrátane konštruktívnej kritiky) v diskusii, v ktorej sa môžete aj pýtať čokoľvek ohľadom programu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

STIAHNUŤ ZADARMO VÝUKOVÝ PROGRAM MESTÁ SR (všetky obrázky môžete zväčšiť kliknutím na ne)  


Mišo Ivaška

Mišo Ivaška

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pisomka.sk - elektronické testovanie žiakovEduclio - portál na evidenciu hodnotenia Zoznam autorových rubrík:  GeografiaPrírodaĽudiaPočítačeFotografieVedaMatematika

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu