reklama

Paríž

Paríž. Mesto módy, najromantickejšie miesto na Zemi, no hlavne mesto plné kultúry, umenia a rôznorodých ľudí. Navštíviť toto miesto bol jeden z mojich cliché snov, ktoré priznajme si, máme takmer každý, ale niektorí sa to hanbíme priznať. Vedela som, že raz určite túto cestu uskutočním, no netušila som, či to bude v blízkej budúcnosti alebo v dôchodkovom veku, keď si budem ,,šanovať" aj poslednú ,,korunu", len aby som stihla vidieť to, čo mi zas v mladosti stihlo ujsť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

No osud sa rozhodol, že na dôchodok je toho už na pláne celkom dosť a tak tento rok prišla ako blesk z jasného neba možnosť ísť do čarovného mesta a užiť si tu pár skvelých dní, priam nabitých dní s úmyslom vidieť toho, čo najviac. Ja som sa v Paríži zdržala týždeň vrátane s cestou, čo je podľa mňa primeraný čas na to, aby sa človek ani minútu nenudil, aby stihol vidieť všetko to, čo si pred cestou naplánoval a aby bol tak akurát, príjemne vyčerpaný, s pocitom, že sa niečo nové naučil, niečo nové videl a zažil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslím si, že by nebolo múdre tento článok venovať podrobnému opisu mojej cesty, pretože ak si do googlu zadáte slovo ,,pariz", nájdete dostatok denníkových záznamov, ktoré vám pred cestou určite pomôžu (tak ako aj mne), ale už ich je toľko, že internet by sa mal zaobísť bez toho môjho. Nemusím snáď ani písať to, ako ma mesto okúzlilo, pretože tí čo ste mali možnosť zažiť to na vlastnú kožu, to určite viete a vy, čo to nechcete vedieť alebo môj názor nezdieľate, vás aj tak nepresvedčím.

Jediné čo chcem je napísať niekoľko užitočných rád, doporučení, či názorov ako v meste prežiť, ako čas strávený v ňom využiť čo najefektívnejšie a ako si z Paríža odniesť čo najviac zážitkov, na ktoré budete dlho spomínať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1. Plánujte

Viem, že spontánnsoť je úžasná, lákavá a častokrát nedocenenná, no verte tomu, že ak chcete navštíviť veľkomesto a máte na to päť dní, tak skôr ako sa vyberiete do ulíc je dobré si naplánovať hlavné body programu, zistiť si nejaké informácie o doprave a hlavne mať po ruke vždy aspoň jednu mapu.

Dôležité je v jeden deň navštíviť miesta, ktoré sú blízko seba, ktorých vzájomne vzdialenosti dokážete prejsť pešo a tak minúť co najmenej lístkov na metro. Pretože platí zásada - jeden lístok vám umožní voziť sa metrom ako dlho budete chcieť, ale keď opustíte ,,temné podzemie", lístok stráca svoju hodnotu. Takže je dôležité vybrať najlepšiu trasu metra, samozrejme môžte prestupovať, ale vždy si skontrolujte legendu mapy, či prestupná stanica vyžaduje, aby ste metro opustili alebo nie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Musée du Louvre vs. Musée d´Orsay

Takmer každý chce vidieť dve najznámejšie múzeá Paríža, no viete aj čo presne chcete vidieť? Sochy? Maľby? Kamene? Fotografie? Všetko?

Je dôležité to vedieť! Uvedomte si, že Louvre je obrovský, ale skutočne obrovský kráľovský palác, ktorý má niekoľko poschodí, milión krídel, chodbičiek a schodov. Takže si zase nezabudnite zobrať mapu tohto komplexu a skôr ako vkročíte na jedno z poschodí, rozhodnite sa, čo chcete vidieť. Niektorí nadšenci (ako ja) budú chcieť vidieť celé múzeum a to jednoducho za jeden deň nie je možné. Potom dopadnete tak, že to čo vás zaujíma najmenej, ako sochy, či kamene ste preskúmali zo všetkých uhlov, ale maľby ste už nestihli, okrem podivných diel s náboženskou tematikou, ktoré nie sú pre vás to ,,pravé orechové". Takže určite sa najprv vrhnite na najdôležitejší objekt vášho záujmu a ten zvyšok absolvujte rýchlejšou prechádzkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dajte si pozor na poschode s Monou Lísou, pretože sa môže stať, že prúd náhliacich sa turistov, nevšímajúc si nič v okolí, vás stiahne so sebou a vám neostane nič iné len si jednoducho pozrieť tento malilinký obraz spoza červenej pásky z päťdesiatmetrovej vzdialenosti.

Potom večer maximálne vyčerpaní zistíte, že ste zabili celý deň v múzeu, ešte k tomu ste si poriadne neužili to najlepšie z neho, ale pri živote vás drží nádej, že Musée d´Orsay splní vaše požiadavky. Samozrejme, že splní, ale znova upozornenie ohľadom plánovania. Dobre si zistite, ktoré dni sú múzea otvorené, pretože sa vám potom môže stať, že jediný deň, ktorý vám zostáva je utorok, no bohužiaľ, v utorky je zatvorené a tak vám nezostáva nič iné, len navštíviť Orsay v posledný deň, pár hodín pred cestou. Samozejme dá sa to stihnúť, ale čo by som dala za to, aby som ten deň v Louvri mohla stráviť práve tu, v Musée d´Orsay, ktoré je pre mňa oveľa zaujímavejšie.

Takže ak máte radi miesta, ktoré nesršia svojou honosnosťou, miesta, ktoré sú útulne a menšie, ale napriek tomu skrývajú množstvo vzácneho umenia, ktoré vám je k dispozícii z niekoľkých centimetrov aj napriek jeho cene, určite si vyberte Musée d´Orsay.

3. Komunikujte

Komunikácia je určite veľmi dôležitá aj keď neovládate francúzsky jazyk! Síce sa s vami niektorí Parížania nebudú chcieť rozprávať anglicky, skúšajte to nohami - rukami, pretože mnohí vám môžu dať užitočné rady, s mnohými zjednáte ceny suvenírov, či atrakcií a hlavne máte možnosť sa zoznámiť s niekým novým. Nehanbite sa a hlavne sa silou mocou nesnažte pôsobiť ako neturisti, pretože tak prídete o množstvo zábavy. Buďte tvrdohlaví, ale samozrejme zdvorilí, potom si miestnych občanov získate a urobia pre vás čokoľvek, poriadia vám, ukážu vám cestu aj keby mali s vami ísť na opačný koniec mesta.

Vypláca sa mať na mieste, ktoré sa chystáte navštíviť niekoho známeho, nemusí to byť zrovna najlepší kamarát, ale aspoň kamarát nejakého známeho, či človek, ktorého máte v kontaktch na Facebooku a občas si napíšete. Keď je tento človek ochotný sa s vami stretnúť, niekam ísť, či dokonca pozvať vás na víno do obľúbeného podniku a zoznámiť s priateľmi, určite nepovedzte nie! Veď máte možnosť zažiť obyčajný život, obyčajných ľudí, ktorý vy vediete vo vašej rodnej krajine. Hlavne máte možnosť konverzovať, spoznávať ľudí a ich zvyky. A čo je krajšie na cestovaní ak nie toto? (Teda pokiaľ nie ste typ človeka, ktorého uspokojí more, jedlo a desať dní vylihovania na pláži)

4. Maličkosti

Predpokladám, že väčšina ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť Francúzsko, maju tiež v pláne ochutnať nejaké dobré víno, či už v reštaurácii alebo zakúpením fľaše v nejakom odporúčanom obchode (osobne odporúčam obchody v Montmartri). V takomto prípade si ale nezabudnite, či už kúpiť alebo pribaliť do kufrov vývrtku na víno, pretože bez nej sa zbytočne budete zaoberať vymýšľaním nových spôsobov otvárania vína. No na druhej strane po tom, ako si s ťažkosťami otvoríte jednu fľašu vína za pomoci medicínskej sondy (ktorá bola predtým používaná na veľmi zaujímavé účely) a jednej žltej Curaprox ultra soft, chuť lahodného vína bude zaslúžená a vám sa na tvári bude zračiť jedine úsmev.

No a ak patríte k ľuďom, ktorí radi fotia, nezabudnite si zobrať dostatočne veľkú pamäťovú kartu, či akýkoľvek iný nástroj, aby ste si z výletu odniesli čo najviac fotografií a už len foťte, foťte, foťte a potom si doma pripomeniete všetky spomienky spolu s rodinou, či priateľmi.

Dúfam, že vám aspoň niektorá z rád bude užitočná a keďže ja tiež patrím k tým fotografickým nadšencom z posledného bodu môjho ,,cestopisu", niektoré fotky budú samozrejme zverejnené v rubrike Moje fotografie.

Ivica Barthová

Ivica Barthová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada premýšľam, čítam a píšem. Obľubujem prechádzky, cestovanie a prírodu. Sú mi sympatické témy, ktoré sa týkajú minimalizmu, udržateľného spôsobu života a životného prostredia. Milujem varenie, dobré jedlo, jednoduchú módu a interiérový dizajn. A sem tam mám tiež chuť niečo zdieľať do sveta. A aj preto práve čítate tieto riadky. Zoznam autorových rubrík:  Navštívila somMyšlienkyFoto výlety od nefotografky

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu