reklama

Výstava Karola Benického

Od 8. júla do 29. septembra máte možnosť navštíviť fotografickú a knižnú tvorbu Karola Benického, ktorá sa koná v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, každý deň mimo pondelka od 9.00 do 18.00. Mnohí z vás sa možno v duchu pýtajú: ,,Kto je Karol Benický?"

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Karol Benický narodený 13. apríla 1940 v Spiškých Hanušoviciach je známy slovenský a český fotograf, designér, nakladateľ, iniciátor humanitárnych projektov a veľký cestovateľ. Momentále spolu s manželkou žije v Prahe, ale môžete mať to šťastie, že ho stretnete pri rannej káve, či prechádzkach v Banskej Bystrici.

Tohto roku oslávil umelec jubilejných sedemdesiat rokov a na počesť toho vznikla už v spomínanom Múzeu SNP výstava so symbolickým názvom - Jubilejná 70. Výstava pozostáva z celoživotnej tvorby Karola Benického, takže tu môžte nájsť skutočne bohatú spleť fotografickej tvorby z rôznych kútov sveta ako Čína, Francúzsko, Taliansko a samozrejme nesmiem zabudnúť ani na Slovensko, či Českú republiku. Už len pri pohľade na miestnosť plnú fotografií pochopíme, že Karol Benický v živote nemrhal svojím drahocenným časom a svojmu remeslu sa venoval na plno. Celá tvorba je usporiadaná zámerne tak, ako si to vyžiadal fotograf, s časovou chronológiou a každá fotografia si nesie svoje meno, zároveň s miestom, kde vznikla. Nektoré diela sú takto označené vlastným rukopisom Karola Benického, ktorý dodáva fotke autentickosť a zároveň duchaprítomnosť samotného autora.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je tajomstvom, že najväčšou múzou pána Benického sú ľudia a ich život, preto na väčšine fotografií sú zaznamenané ľudské osudy, kontrasty šťastia, či smútku, no z každého jedného diela môžte vycítiť lásku, ktorá ľudí dokáže spojiť aj v tom najhoršom. Autor sa nebál vyjadriť svoje pocity cez svoje diela, preto na výstave môžeme nájsť aj fotografie vyjadrujúce veľký smútok zo straty milovaného syna Matúša.

Výstavu doplňuje aj knižná tvorba Karola Benického a tak tu môžte nájsť niekoľko známych titulov ako napríklad Veličenstvo kůň, Ľudská rodina, či Číňané v čase olympijském, ktoré si samozrejme priamo na mieste môžete zakúpiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže ak si chcete trochu kultúrne oddýchnuť a pokochať sa dielami úspešného fotografa, navštívte Banskú Bystricu a naše známe múzeum SNP, ktoré vám toto všetko môže ponúknuť. Keď som ja navštívila pred pár dňami múzeum bola som síce rada, že som si umelecký zážitok mohla vychutnať úplne sama, no na druhej strane som bola sklamaná, že som tam nenašla viac nadšencov pre fotografiu, s ktorými by som sa mohla o svoje dojmy podeliť.

"Zem bez človeka stráca význam, je to len bezútešná pustina, i keď sa dokáže tváriť honosne, naoko malebne." (Karol Benický)

Ivica Barthová

Ivica Barthová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rada premýšľam, čítam a píšem. Obľubujem prechádzky, cestovanie a prírodu. Sú mi sympatické témy, ktoré sa týkajú minimalizmu, udržateľného spôsobu života a životného prostredia. Milujem varenie, dobré jedlo, jednoduchú módu a interiérový dizajn. A sem tam mám tiež chuť niečo zdieľať do sveta. A aj preto práve čítate tieto riadky. Zoznam autorových rubrík:  Navštívila somMyšlienkyFoto výlety od nefotografky

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu