reklama

Lukostreľba II. - Luky a príslušenstvo

Základnou výbavou lukostrelca je luk. Nikdy si ho ale nevyberajte sami, nemuseli by ste si vybrať dobre. Dôležité je poradiť sa o výbere s odborníkom, najlepšie s nejakým skúseným trénerom v najbližšom klube. A je jedno, či chcete strieľať doma v záhrade alebo sa chystáte stať členom klubu, či kupujete luk pre dieťa alebo pre seba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)
Obrázok blogu
(zdroj: web)

Na začiatku sa treba rozhodnúť, či sa chcete venovať športovej alebo len záujmovej streľbe. Od toho sa potom odvíja samotný výber. Pri športovej streľbe sa požívajú olympijské luky alebo kladkové luky (compound) so zameriavačom, pri záujmovej a terénnej lukostreľbe väčšinou tradičné luky bez zameriavača. K tradičným lukom patrí napr. anglický longbow a staromaďarský luk .


Niekoľko rád pre výber luku a príslušenstva:


1. Luky sú svojou konštrukciou určené buď pre praváka (šíp sa kladie na základku z ľavej strany, lukostrelec drží luk v ľavej ruke, tetivu naťahuje pravou rukou) alebo pre ľaváka (lukostrelec drží luk pravou rukou, tetivu naťahuje ľavou rukou). Pravák mieri pravým okom, ľavák ľavým.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


2. Nekupujte si zbytočne silný luk, pretože sa na ňom nedá naučiť technika streľby a zbytočne sa vysilíte.


3. Všetky luky mimo tradičných je vhodné doplniť zameriavačom (sight), základkou pre šípy (arrow rest), opierkou (button), klapačkou (clicker) a stabilizátormi (stabilizers).


4. Ďalšími nutnými doplnkami pre lukostrelca sú chránič predlaktia (armguard), chránič hrude (chestguard), chránič prstov (tab), ktoré držia tetivu, tulec na šípy (quiver) a stojan na luk.


5. Luk a príslušenstvo najlepšie ochráni plastový kufrík alebo taška .


6. Výber šípov takisto patrí do rúk odborníka. Každý luk podľa napínacej sily a dĺžky šípov potrebuje iný parameter (priemer, hrúbka steny, hmotnosť, kvalita materiálu) šípu. Parameter je napísaný na šípe (číselná hodnota) a funguje rovnako ako kaliber nábojov pre iné zbrane. Všetky ďalšie dokupované šípy musia mať rovnaký parameter a dĺžku. Šípom sa budeme venovať v samostatnom článku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


7. Vždy strieľame do vhodných terčovníc a dbáme na zvýšenú bezpečnosť, najmä ak máme terčovnicu umiestnenú v záhrade. Je vhodné použiť aj záchytnú sieť za terčovnicou pre prípad, že niektorý šíp minie terčovnicu.


8. Aj detská hračka s napínacou silou 1 kg môže byť smrtiacou zbraňou. Nikdy nenechávame malé deti strieľať bez dozoru.


9. Nekupujte luky, akokoľvek lacné, bez dostatočne zaisteného servisu, prísunu spotrebného materiálu a riadneho návodu na používanie.


10. Vždy je vhodné absolvovať základný kurz v lukostreleckom klube alebo s trénerom.

Ivona Mertusová

Ivona Mertusová

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Milovníčka škótskych teriérov a nevyliečiteľná gurmánka. Okrem lukostreľby a biliardu sa venuje aj cudzím jazykom a patchworku. Zoznam autorových rubrík:  škótsky teriérgastrona cestáchSúkromnésnookerlukostreľbapatchworkNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu