Asi ťažko pivo. Argentínske pivo? Veď to je úplný oxymorón! Nuž, asi tak ako znie slovenské víno bežnému Francúzovi.

Predtým, ako sme sa sem presťahovali, som mal skutočné obavy, aké patoky to tu budem musieť piť. Plechovkové europivo (alebo skôr argopivo) za hriešne sumy, tak, ako je to kdekoľvek mimo európskeho pivného pásu celkom bežné. Tretinkový chajneken za cenu večere na Makarskej na vrchole sezóny. Z času na čas čapák pofidérnej proveniencie s etylénovým chvostom, z ktorého nechcete mať opicu.

Áno, toto všetko spĺňa Quilmes, argentínsky Zlatý Bažant. Áno, aj oni sa snažia držať prst na pulze doby, núkajú sa verejnosti s rôznymi variáciami, limitovanými edíciami, nachmeľenými všakovinkami, retro výletmi. Ale ako sa vraví, z hovienka bič neupletieš.

Ako všade inde v západnom a wannabe západnom svete, Buenos Aires sa zmieta v záchvevoch plného pivného ataku. Homebrewing a remeselné pivo sa dostali do bežného slovníka miestnych tridsiatnikov. V rádiuse jedného kilometra od nášho domu otvoria výčap s birra artesanal približne každé dva týždne, čo je na naše relatívne kľudné barrio nevídaný fenomén.
Výčapy fungujú ale skôr ako čerpacie stanice, tzv. growler stations (po anglicky plus ten argentínsky prízvuk). Prídete s vlastným demižónom (growler) a za približne 9-11 eúr vám načapujú štyri pinty (1,9 litra) piva z nejakého miestneho mikropivovaru. Niektoré majú celkom prekvapivé názvy.

Samozrejme, fungujú tu aj bary. Väčšina z nich sú vycvendžané hipster klubovne so silným wifi, rockovou hudbou a pestrou paletou hamburgerov. Čisté fabriky na peniaze, kde, ak sa ocitnete mimo happy hour, zaplatíte za pintu aj 5 eúr. Raz darmo, je tu draho.

My chodíme viac-menej iba do jednej biergarten, nemecky znejúceho lokálu Francis Platz. V rámci happy hour tu za dve pinty zaplatíte 90 pesos, čo je 4,5 eura. Koniec koncov, slovenská cena. A ako všetci vieme, s jedlom rastie chuť, takže väčšina hostí ostáva aj po skončení akcie a pije sa do noci. My sme však vyvinuli lepšiu stratégiu.
Pijeme do deviatej, potom sa presunieme domov, kde si lenivo necháme priniesť demižón na motorke kuriérom, samozrejme bez prirážky. Jednoducho im zavoláte a vymeníte prázdny growler za plný.
Livin´ la vida loca.
A ak sa vám zunuje miestne pivo či víno, môžete si za vaše zdevalvované pesá dať aj jedno perónccino so šľahačkou a škoricou.
