reklama

Hodvabnou cestou: Iran: pustny Yazd, basnicky Shiraz

V Irane sa pise datum 12.4.1389{jul 2010} a z Esfahanu sa presuvam opat pohodlnym busom do pol milionoveho mesta uprostred puste do Yazdu. Autobusovy terminal sa nachadza za mestom, mesto je bohate, Marco Polo ho spominal svojho casu ako centrum komercie.. bohatlo z hodvabu a kobercov. Silk Road Hotel je centrom asi vsetkych turistov-cudzincov prichadzajucich sem, nachadza sa priamo v historickom centre a poskytuje perfektne sluzby

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Persepolis
Persepolis (zdroj: Jambrich L.)

 Historicke centrum tvori niekolko spletitych uliciek v cerveno pieskovej farbe. Jameh-sova mesita, Vaznica Alexandra Velkeho, Muzeum minci kde ma pokladnik-vojak pusti na strechu vidiet panoramu Yazdu a velmi sa potesi ked mu dam na pamiatku par slovenskych centov. Kedze som v meste okolo obeda a je plus 54 stupnov, vanie horuci vzduch, som tam skoro sam a uplne si to vychutnam.. V hotelovej restauracii podavaju tradicne jedla comu sa velmi tesim.. napr. omacka z granatoveho jablka s jahnacinou, cerstvy granatovojablcny dzus, cerstvy syr....

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Yazd- Jameh mesita

Obrázok blogu

Yazd- v mesite

Obrázok blogu

Yazd- Jameh mesita

Obrázok blogu

Yazd

Obrázok blogu

Yazd- historicke centrum

Obrázok blogu

Yazd

Obrázok blogu

Yazd

Obrázok blogu

Yazd

Obrázok blogu

 Mesto je aj centrom monoteistickeho nabozenstva- zoroastianizmu, ktoreho najvacsim bozstvom je Ahuda Mazda, dodnes v Yazde zije 20 000 zoroastristov, okrem inych tu zije aj mala zidovska komunita.

 Idem kuknut aj do jednoducheho chramu zoroastristov kde hori vecny ohen. Za mestom na 2 strmych kopcoch sa nachadzaju Towers of Silence. Uplne na vrchu je kruhovy val s velkou dierou v strede kde zoroastristi este pred 6 rokmi spalovali svojich mrtvych, potom im to z hygieckych dovodov zakazali..

Yazd- Towers of Silence

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Yazd

Obrázok blogu

 Velmi prijemny majitel hotela Ali zobral mna, jedneho argentinca a nemca do asi 100km vzdialenej dediny KHARANAQ v horach. Isiel tam skontrolovat svoj budujuci sa novy hostel. Este predtym sme sa zastavili v malej dedinke plnej ovocnych stromov a orechov. Nerastli len v zahradach ale aj na uliciach takze sme sa prejedli  morusi, marhul, jablk, orechov.... Kharanaq je asi 1000-4000 rokov stara dedina kde zije okolo 100 ludi.Za dedinou je stary aquadukt. Ali so svojim spolocnikom danom Sebastianom tam prerabaju historicku budovu, ktora je sucastou pieskovcoveho cerveneho  zamku, na novy hostel. Ludia v dedine posobia tradicne a su tak aj obleceni. Byvaly backpacker Sebastian sa rozhodol, ze v tejto dedinke ostane zit a kupil si tam dom kde stravil rok, priniesol si tam svojho psa a kupil si tavu {domaci tavy nechovaju}. Tava sa da ovladat len za pomoci kovoveho kruzku v nose co Sebastian neurobil a stalo sa, ze tava susedom spasla celu urodu naco sa oni velmi nahnevali, jeho to velmi mrzelo, chcel im zaplatit 2 nasobok sposobenej skody ale nepomohlo, hnevala sa na neho cela dedina tak radsej odisiel prec. Na veceru ideme k Aliho zamestnancovej rodine, vecera je samozrejme na dekach na zemi na dvore..

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Kharanaq

Obrázok blogu

Kharanaq

Obrázok blogu

V Irane zije vela utecencov z Afganistanu , ktori tam pracuju ilegalne, snazia sa ich vyhostovat no po par mesiacoch su stale spat.

 Rozlucim sa s prijemnym Yazdom a odchadzam do Shirazu- mesta basnikov, ruzi, lasky a zahrad a v minulosti aj vina.  Nachadza sa tu Hafezova hrobka s velkou zahradou, perzania si svojich basnikov velmi vazia a chodia na ich hroby.

 Rano odchadzam minibusom do asi 50 km vzdialeneho univerzitneho mestecka HRVDASHT za asi 50 centov a odtial taxikom za necele euro do 15 km vzdialeneho PERSEPOLISu, neoplati sa ist zo Shirazu organizovanym tripom. Tento architektonicky skvost vybudovany na umelej terase bol symbolom Perzkej rise, znamy klinovymi tabulkami a sochami, zniceny Alexandrom Velkym. Posobi majestatne a su tam zbytky niekolkych palacov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Persepolis

Obrázok blogu

Persepolis

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Persepolis

Obrázok blogu

 Na Persepolis staci jeden den. Na bazare v Shiraze ma zastavil Jefrey- polovicny Ir , ktory sa narodil v Irane, je zoroastrista a clen opozicie, bol akterom studentskych nepokojov spred 10 rokov za co si odsedel nejaku dobu aj vo vazeni kde ho aj mucili. Vystudoval chemiu ale nemoze  pracovat v odbore kedze bol trestany. Chemicky priemyse  vlastni stat. Prebija sa ako sa da... a pozval ma k nemu na navstevu do Teheranu, mam to v podstate po ceste takze pozvanie prijimam. Ked sme sa prechadzali po bazare tak mi vysvetloval zaklady zoroastrizmu a spomenul, ze zoroastristi su free, pocuval to jeden clovek iduci za nami a zacal vykrikovat, ze “Iran is free !” radsej sme pridali do kroku a stratili sa medzi ludmi.. Ukazal mi mnoho zaujimavych veci napr. mestke muzeum, mesity..

 Niekolko krat som videl, ze v e-cafe alebo v office maju ludia svoje veci ako napr. stolicku, ovladace ale aj sedadlo v aute stale zabalene v povodnej folii, tak si vraj vazia svoje veci. inak elektronika je o hodne drahsia akov Europe.

 Svoj povodny plan ist k Perzskemu zalivu menim kedze je tam viac ako 50 stupnov.

Shiraz ..

Obrázok blogu
Obrázok blogu

 Zastavim sa na par dni este v Teherane u Jefreyho inak mimochodom u neho byval aj brazilsky spisovatel Paulo Coelho, idem sa pozret na rozostavanu najvacsiu mesitu v Teherane- Masalu z centra na taxiku-motorke, sofer priam leti a prvych 5-6 kilometrov ide v protismere na jednosmernej ceste, kedze nevie poriadne kde to je stale zastavuje a pyta sa dokonca aj policajta a pri tom este aj telefonuje, bola to asi najviac nervydrasajuca cesta...

 Jeden student mi raz v autobuse povedal, ze on je hrdy na ich tisicrocnu historiu a dufa, ze to co sa deje za poslednych 20-30 rokov v Irane bude v buducnosti len smutna epizoda v dejinach Perskej rise.

Tehran  

Obrázok blogu



Lubo Jambrich

Lubo Jambrich

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

rad dobrodruzne cestujem, Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu